Günümüzde yapay zeka hayatımızın her aşamasında yanımızda olmaya başladı. Sesli asistanlarla günlük yaşamımızı kolaylaştıran yapay zeka, TOBi ile Türkçe‘yi de söktü. Yeni uygulama Türkçe çeviri yapma ihtiyacı olmadan söylenenleri anlayıp yardımcı olabilecek.
Microsoft Türkiye ve Vodafone Türkiye yapay zeka alanında önemli bir adım atarak Türkçe tabanlı bir sohbet robotu geliştirdi. Şirketin işbirliği, Microsoft’un dünya çapında başarılı doğal dil anlama (NLP) teknolojisi LUIS sayesinde Türkçe’ye çeviri ihtiyacını ortadan kaldırdı. Vodafone abonelerinin yeni dijital asistanı olan TOBi, kullanıcıların ihtiyaçlarını anlayıp çıkarımlar yapacak.
Vodafone’un müşteri hizmetlerine yönelik yapay zeka tabanlı bir dijital asistan olarak konumlandıracağı TOBi, Türkçe’yi ilerleyen zamanlarda şive farkları ile anlayacağını da dile getirdi.
TOBi, Vodafone Yanımda uygulaması içinde yer alacak
Düzenlenen basın toplantısında her iki şirketin de yöneticileri yeni dijital asistan ile ilgili açıklamalar yaptı. 26 yıldır Türkiye’deki insanların hayatına dokunduklarını söyleyen Microsoft Türkiye Genel Müdürü Murat Kansu, “Bugün Vodafone ile hayata geçirdiğimiz chatbot projesi, sıradan bir işbirliği değil. İngilizce, İspanyolca gibi dillerle birlikte bu uygulamayı Türkçe hayata geçirerek Türkçe’nin de öncelikli diller arasında yer almasını sağlayarak büyük bir başarıya imza attık” dedi.
Kansu ayrıca diğer dillere oranla anlama oranı çok yüksek bir çözüm geliştirdiklerini söyledi. TOBi daha tutarlı, daha esnek ve aynı zamanda çabuk öğrenen bir çözüm olarak tanımlanıyor.
Vodafone Türkiye Ceo’su Colman Deegan ise şunları kaydetti: Vodafone’luların yeni dijital asistanı TOBİ, ‘Vodafone Yanımda’ uygulamamız içinden erişilebilen yepyeni bir müşteri iletişim kanalı olacak. Müşterilerimizin TOBi ile yazışarak faturalarından data kullanımına kadar birçok konuda bilgi alacaklar. Hedefimiz müşterilerimiz nezdinde daha dijital, çevik, hızlı ve sade bir şirket olmak.
Etkinliğin sonlarına doğru sözü alan Microsoft Türkiye Kurumsal Hizmetlerden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Berna Yıldız, “Geliştirdikleri LUIS sesli asistan yardımcısı ile en fazla senaryoyu anlayıp en yüksek oranda doğru çözümler sunarak kullanıcıların isteğini yerine getiriyoruz” dedi. Yıldız, ayrıca sisteme eklenen başka servislerden de bahsetti. Metin okuma sesli komutları algılama, araştırma yapma ve görüntü işleme gibi yetenekler de sisteme eklenebiliyor.
{{user}} {{datetime}}
{{text}}