Instagram üzerinden milyonlarca kişiye seslenen Influencerlar (fenomenler, etkileyiciler ve benzeri) son dönemde özellikle ”indirim günlerinde” daha da görünür hâle geliyor. Hâl böyle olunca farklı projelerin farklı varyantları karşımıza çıkıyor. Bu kapsamda karşımıza ilk kez 2016 yılında çıkmaya başlayan dijital Instagram Influencerları sayısını artırmayı başardı. Bu karakterler tamamen dijital ve Instagram hesaplarını bir insan yönetiyor olsa da gerçek olmayan bir kişi için yaratılan ”ışıltılı” dünyayı bizlere sunuyor.
Dijital Instagram Influencerları daha da artacak mı?
Zamanında Calvin Klein ve Prada gibi ünlü moda markalarının projesinde yer verdiği dijital model Lil Miquela, çıktığı dönemde çok dikkat çekmişti. Milyonlarca kişiye ulaşan bu dijital karakter, farklı projelere de ilham vermiş gibi görünüyor. Dijital Instagram karakterlerinden yola çıkan Columbia Üniversitesi Brown Institute for Media Innovation’dan Ziv Scheneider da benzer bir projeye imza attı.
Teknoloji uzmanı, araştırmacı ve gazeteci olan Scheneider, Sylvia adlı bir Instagram projesi başlattı. Bu kapsamda aslında gerçek hayatta var olmayan, dijital olarak varlığını sürdüren bir Influencer oluşturdu. Myfriendsylvia adıyla Instagram’da yerini alan dijital karakter, bu yılın temmuz ayında Instagram’a giriş yaptı. 30 yaşlarındaki bir kadının görünümünde olan Sylvia, geçen hafta projenin sonlanmasıyla birlikte 80 yaşında Instagram hayatının bitmesiyle, dijital ölümü gerçekleşmiş oldu.
İlginç bir durum olsa da Instagram’da yer alan bu dijital kullanıcı, 2 binin üzerinde kişiye sesleniyordu ve onu gerçek zannedip yazan kişiler bulunuyordu. Variety’de projeye imza atan Scheneider ile bir röportaj bulunuyor. Bu röportajda, dijital karakterlerin insanları gerçek anlamda etkilediği üzerinde duruluyor. Zaten bu kullanım dijital Instagram modellerinden, oyunlara da sıçramıştı. LoL tarafında da oluşturulan dijital karakterler, Instagram’da gerçekmişler gibi paylaşımlarla hayat buluyor, konser yapıyor ve albüm çıkartıyor. Tıpkı ilk bu kavramı popüler olarak hayata kazandıran dijital model Lil Miquela gibi.
Sylvia’ya dönecek olursak. Oluşturulan karakter Daz 3D ve diğer üç boyutlu modelleme yöntemleri kullanılarak geliştirildi. Kısa süre içinde yaşlandırılan karakter aslında gerçek hayata da bir gönderme yapıyor. Etkileyici bir projeye imza atan araştırmacı ve gazeteci Scheneider’ın ilerleyen projeleri de gerçekten merak uyandırıyor.
Yapay zekâ ve robot gibi kavramların günümüzde gerçekten önemli bir noktaya geldiğini görüyoruz ve gerçekçi karakterler oluşturmak artık eskisinden çok daha kolay. Filtreler ile birlikte gerçek kullanıcıların bile gerçek gibi durmadığı sosyal medya platformlarında ”dijital Influencer” kavramı da kendisine önemli bir yer bulacak gibi duruyor.
{{user}} {{datetime}}
{{text}}