Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net

Dijital SLR Satın Alma Rehberi

Ana sayfa /

Dijital fotoğraf makinelerinde her ne kadar ilk başta profesyonellere hitap ediyor gibi görünse de artık son kullanıcıların da kullandığı dijital SLR makineler varlığını çok fazla hissettiriyor. Bu makinelerin en büyük özelliği elbette çekmeden önce lens üzerinden sahneyi size göstermeleri ve daha önemlisi, tamamen değiştirilebilir bir lens sistemine sahip olmaları.

Elbette bu iki şart SLR makineler için temel özellik olsa da yeni nesil SLR makinelerde (biraz zorlama özellik olduğunu düşünsek de) video kayıt ve LCD ekrandan çekmeden önce izlemek gibi SLR ve DSLR kavramıyla ilgili olmayan yetenekler de bu makinelere ekleniyor. Elbette bu özellikler sadece giriş seviyesinde yok. Peki DSLR makine alırken nelere bakmak gerekiyor?

{pagebreak::Fiyat Ne Kadar Olmalı?}

Fiyat Önemlidir

Öncelikle, giriş seviyesi bir ürün alacağımız için fiyat en önemli kıstas. Kullanıcıların 5000 ila 10.000 Euro arasında gezinen üst seviye makinelerle çok fazla ilgileneceğini düşünmüyoruz. Kaldı ki bu seviyede bir gövdeye para verildiği zaman, esas masraf kapısı olan lenslere artık banka kredisi de dayanmayacaktır.

Sözün özü kullanıcıların bakması gereken fiyat aralığı 2000 lira ve aşağısı dersek yanlış olmaz.Peki burada karşımıza çıkan seçenekler neler? Kim ne satın alabiliyor? Bunlara yakından bakalım.


Hepsine sahip olmak için biraz para harcamanız gerekiyor. Evde denemeyin!
Gövdenin maliyeti, lens sistemlerine göre çok düşüktür.

KDV dahil 2000 liralık psikolojik sınır kullanıcıların giriş seviyesinde işini görebilecek ve hatta uzun yıllar obtüratör bozulana kadar kullanmaktan sıkılmayacakları gövdelere ve hatta “kit lens” diye tabir edilen başlangıç seviyesi lenslere de yetebiliyor. Dolayısıyla bu bütçe,ileride yapacağınız lens takviyeleriyle sizi yıllarca fotoğraf aşkıyla deklanşör müptelası yapacak miktardadır diyebiliriz.

Fiyatımızı belirlediğimize göre diğer seçeneklere devam edebiliriz.

{pagebreak::Megapiksel Hesabı}

Megapiksel Hesabı Yapmayın

Birçok profesyonel fotoğrafçı ve fotoğrafçılık editörünün en yüksek çözünürlüğe sahip çeyrek milyon dolarlık orta format makineler kullandığını düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. İşlerini ne görüyorsa o makineyle yıllarca geçiren çok fazla profesyonel var.

Bir dijital SLR makine aldığınızda görüntü kalitesinin daha önce gördüğünüz cep makineleri veya SLR benzeri makinelere göre çok daha yüksek olduğunu fark edeceksiniz. Ayrıca bir SLR makinenin en önemli özelliği çok hızlı şekilde netleme yapabilmesidir. Bu tür özelliklerden mahrum kaldığınız diğer makinelerin alacağınız dijital SLR’den daha yüksek görüntü çözünürlüğüne sahip olmasının çok fazla anlamı yok. Kafanız buna takılmasın. 6 megapiksellik dijital SLR makinenin hükmü hala geçerli. Tabii siz şu sırada bir makine aldığınızda 10 megapiksel sınırından başlıyor olacaksınız.

{pagebreak::Setten Gelen Lens İşe Yarar mı?}

Kit Lens Gerekli mi?

Dijital SLR fotoğraf makinenizi aldığınız zaman çok küçük bir farkla size “hediye edilen” basit bir lens vardır. Genellikle geniş açıdan orta seviye yakınlaştırmaya kadar bir alanı kapsayan bu lensler normal şartlarda kullanamayacağınız makinenizle fotoğraf çekmeye başlamanızın ilk adımını oluşturur. Bunun yanında kullanıcıların değişik görüntü alanlarında çalışarak deneyim kazanmalarını da sağlar.

Diğer taraftan kit lensler ışığı çok fazla kullanamazlar, çünkü maliyetsiz üretilmek istenmelerinedeniyle diyafram açıklıkları dardır. Dolayısıyla 18-70 mm değişken odağa sahip bir lenste 3,5 ila 5,6 değerledinde diyafram açıklıkları görülebiliyor. Bu da içeri giren ışığı azaltıyor ve karanlık ortamlarda işinizi zorlaştırıyor.

Eğer satın alacağınız fotoğraf makinesiyle uyumlu bir lensiniz yoksa kit lensi alın ki makineyi en düşük maliyetle tanımaya ve kullanmaya başlayın. Fakat fotoğraf merakınızı sürekli sadece bu lensi kullanarak öldürmeyin.

{pagebreak::Başlangıç Paketi Almak Doğru mu?}

Başlangıç Paketi Almalı mı?

Neredeyse tüm giriş seviyesi dijital SLR fotoğraf makinelerinde kullanıcıların yapacağı çekimlerde işlerini görecek yerleşik bir flaş bulunur. Bu flaş birçok durumda yeterlidir ve ilk başta karanlıkta veya çok aydınlık ortamlarda çekeceğiniz fotoğraflar için fazlasıyla yeterli olacaktır.

Birçok dijital SLR fotoğraf makinesi sahibi kişi bazen paket yanında verilen bazen de yüksek zoom oranlarının cazibesine kapılıp ayrıca bir zoom lens satın alıyor. Bu tele zoom lensler genellikle 75-300 mm odak mesafesine sahip olan ama diyafram açıklığı, yani ışık alma gücü düşük lensler oluyorlar. Dolayısıyla uzağı yakın etmelerine rağmen profesyonel lenslere göre oldukça ucuz ve (netleme ve kullanım açısından)hantal oluyorlar.

Eğer hemen bir zoom’lu tele foto lens almayacaksanız ve bir süre kendinizi gövdeye ve fotoğrafçılığa alıştıracaksanız basit birkaç yüz liralık lensler yerine daha geniş ihtimaller sağlayacak lensleri tercih etmeye başlayacaksınız. Dolayısıyla bu konuda acele etmeyin ve eğer sunulan fiyat avantajı çok iyi değilse basit zoom’lu lenslere yer verilen başlangıç paketlerine para vermeyin.

{pagebreak::Ürün Önerileri – 1}

Hangi Seçenekler Var?

Piyasada bulunan ve ana kıstas olan fiyata uyan bazı seçenekleri sizin için bir araya getirdik. KDV dahil 2000 lira veya daha ucuza alabileceğiniz makinelere kısaca bakalım:

Sony Alpha 200

10,2 megapiksellik çözünürlüğüyle ufak bir gövdede size yetenekli bir makine sunan Sony, Super SteadyShot özelliğiyle gövdedeki algılayıcıyı hareket ettirerek elinizde oluşan sarsıntıyı gideriyor. Düşük hızlarda bile daha az sarsıntılı fotoğraflar çekebiliyorsunuz.

Fiyatı: 18-70 mm lensle birlikte KDV dahil 1296 lira


Nikon D60

10,2 megapiksel algılayıcı ve alışıldık Nİkon kalitesiyle sunulan bu ürün birçok ayrıntılı ayarı kolay erişilen ve Nikon kullanıcılarının alıştığı şekilde yapmanız mümkün. Giriş seviyesindeki en popüler Nikon’lardan olan D60 tek şarjda CIPA standartlarında 500 fotoğraf çekebiliyor.

Fiyatı: Sadece gövde KDV dahil 1332 lira

 

{pagebreak::Ürün Önerileri – 2}

 

Olympus E-520

Olympus ve Kodak tarafından geliştirilen ve başka üreticiler tarafından da kullanılan 4/3 (Four Thirds) lens sistemini kullanan E-520, kapsadığı alana göre çok daha uygun fiyatlara sahip lensleri kullanabiliyor. Gövdede, Sony Alpha’larda olduğu gibi bir görüntü sabitleme teknolojisi de mevcut. Çözünürlüğü 10 megapiksel.

Fiyatı: 17-45 mm lensle birliktte KDV dahil 1498 lira

 

Pentax K10D

10,8 megapiksellik bir algılayıcıyla gelen K10D, Pentax’ın en yeni ürünlerinden bir tanesi. Bu fotoğraf makinesi gövdede titreşim giderme özelliğine sahipken özel bir tampon bellek sayesinde sürekli çekim için iyi sonuçlar verebiliyor.

Fiyatı: 18-55 mm’Lik lensle birlikte 1870 lira

 

:: Yeni kullanıcılara tavsiyeniz varsa SDN forumlarında dinliyoruz.

Yorum Ekleyin