Webrazzi: Dijital’14 konferansı internet dünyasında yol haritasını geleceğe dönük çizen çok sayıda şirketi bir araya getirdi. Türkiye Ekonomi Bankası (TEB) ve TTNET’in ana sponsorluğunda Point Hotel Barbaros’ta gerçekleşen Webrazzi: Dijital’14 konferansında Türkiye internet kullanımındaki artışa paralel olarak birden fazla ekrandan internete bağlanan tüketicinin değişen davranışlarına dair çarpıcı veriler paylaşıldı ve dijital dünyada reklam ve pazarlama ile ön plana çıkmak isteyen markalar için ipuçları paylaşıldı.
Türkiye’nin yarısının internete erişimi yok
Konferansta Türkiye’de internet kullanım oranları ile ilgili veriler paylaşan TTNET Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı Mert Başar Türkiye’nin yarısının henüz internete erişiminin olmadığını vurguladı. Türkiye’de kayıtlı yaklaşık 19,8 milyon hane olduğuna buna karşılık 13 milyon hane civarında internet kullanımı görüldüğünü belirten Başar, kullanım sıklığının ise arttığını belirtti. Her gün internete girenlerin oranı yüzde 58 olduğunu ifade eden Başar “Türkiye’de internette geçirilen süre günde 118 dakika. Bu oranın Avrupa’da 95 dakika civarında olduğunu da belirtmek gerek” dedi. TTNET’in araştırmasına göre, internette geçirilen sürelerde yapılan aktiviteler arasında birincisi sırada yüzde 95,5 oran ile Facebook’a erişmek geldiğine dikkat çeken Başar, “İkinci sırayı yüzde 94,9 ile sitelerde gezme ve inceleme yapma alıyor, üçüncü sırada yüzde 91,1 il haberleri takip etme yer alıyor” dedi.
Her an her yerde bankacılık hedefi ancak mobille gerçekleşir
Konuşmasında dijital etkileşimdeki artışın müşterinin finansal ihtiyaçlarını karşılama şeklini ve bankacılık sektörünü değiştirdiğine değinen TEB Alternatif Dağıtım Kanalları Direktörü Deniz Devrim Cengiz de tüketicilerin bankalarını her an yanlarında istediklerini söyledi. Müşterilerin bankalarına her cihazdan yedi gün yirmi dört saat ulaşmayı talep ettiklerini belirten Cengiz bankacılık operasyonlarının dijitalleşmesi sürecinde ise en büyük değişimin mobil kanallardan geldiğini ifade etti. İnternet bankacılığını bir geçiş dönemi olarak gördüklerini belirten Cengiz, “her an, her yerde bankacılık” hedefinin ancak mobille gerçekleştiğini belirterek şöyle devam etti: “Müşterinin değişen ihtiyaçlarına cevap vermek için bir diğer değişimse hizmetler tarafında. Çağrı merkezlerinin yerini canlı yardım ve sosyal medya alıyor, bankacılık sektörü bu süreci biraz geriden takip ediyor.”
Dijitalde büyüme sektörün 2.5 katı
Türkiye’de online reklam yatırımları ve mevcut durum panelinde konuşan IAB Yönetim Kurulu Üyesi ve Teknik Yürütme Kurulu Başkanı Mahmut Kurşun 2013 yılı genelinde dijital reklam yatırımları büyümesinin yüzde 25 olmasını beklediklerini söyledi. Genel olarak sektöre bakıldığında dijitalin büyüme hızının reklam sektörü büyüme hızının 2,5 katı olduğunun belirtildiği panelde video ve mobil reklamlarda ise yüzde 50’nin üzerinde büyüme beklendiği ifade edildi.
Rekabette önde olmanın yolu hızdan geçiyor
GroupM Dijital Performans Bölüm Başkanı Yelda Erciro da insanların her yerde etkileşim halinde olmasının medya trendlerini şekillendirdiğini belirterek, “Rekabette önde olmanın tek yolu hızlı olmak. Hız ise bütün kanalların aynı anda birbiri ile konuşması demek” dedi. Konferansta yaptığı konuşmada Türkiye pazarını heyecanla izlediklerini kaydeden IntelliAd CEO’su Wolfhart Fröhlich ise “Türkiye’de online alışverişin yüzde 4 düzeyinde olduğunu görüyoruz, bu da potansiyelin büyüklüğünü ortaya koyuyor” diye konuştu. Konuşmasında, dijitalde müşterinin yolculuğu ve bunun online iş dünyasında nasıl kullanılacağı ile ilgili ipuçları veren Fröhlich doğru kanal, doğru zaman ve ilgili reklam üçlüsünün önemini vurguladı.
:: Dijital sektörün geleceğini nasıl görüyorsunuz?
{{user}} {{datetime}}
{{text}}