Herkes TCG Anadolu amfibi hücum gemisi için geliştirilen TB3’leri beklerken Baykar yeni bir ürünün müjdesini verdi. Bayraktar DİHA, yani dikey iniş kalkış yapabilen insansız hava aracı sisteminin test uçuş videosu paylaşıldı.
Dikey iniş kalkış yapabilen bu yeni insansız hava aracı, pist ihtiyacı olmadığı için deniz platformlarından, karakol bölgelerinde ve askeri birlik içerisinde rahatça kullanılabilecek. İşte Bayraktar DİHA özellikleri…
Bayraktar DİHA özellikleri
Bayraktar DİHA temel ve gelişmiş özellikleri:
- Haberleşme menzili: 150 km
- Seyir ve en yüksek hız: 45-50 knot ile 80 knot
- Operasyonel İrtifa ve tavanı: 9 bin feet ile 15 bin feet
- Havada kalma süresi: 12 saat
- Kanat açıklığı ve uzunluk: 5 m – 1.5 m
- Faydalı yük kapasitesi: 5 kg
- Azami kalkış ağırlığı: 50 kg
- Dikey iniş kalkışlı tam otomatik uçuş sistemi
- Sensör füzyonu yardımlı tam otonom
- Otonom kalkış ve iniş sistemi ile yarı otonom uçuş modu
- Hataya dayanıklı sistem mimarisi ve dijital veri ve video Link
- Üç yedekli uçuş kontrol sistemi ve servo eyleyiciler
- Elektro-Optik (EO) ve Kızılötesi (IR) Kamera Modülü
- Lazer mesafe ölçer – Lazer işaretleyici
Bayraktar DİHA özellikleri itibariyle kendi sınıfının en gelişmişleri arasında yer alıyor. Toplamda 5 motor ve pervanesi olan bu araç, 4 elektrikli motoru ve dikey pervanesi sayesinde dikey iniş kalkış yapabiliyor. Daha sonra ise arkasında bulunan tek içten yanmalı motoru ve pervanesi sayesinde tıpkı TB2’ler gibi yatay bir şekilde uçuşunu gerçekleştiriyor.
Bu sayede diğer İHA’larda olan pist ihtiyacı ortadan kalkıyor. Dolayısıyla standart askeri gemilerden veya herhangi bir askeri üs ile cephede herhangi bire noktadan rahatça havalandırılabiliyor. Tabii 5 kg faydalı yük taşıma kapasitesi sayesinde de Elektro-Optik (EO) ve Kızılötesi (IR) kamera modülü takılabilen ve Lazer mesafe ölçer ile işaretleyicisi olan bu araç aslında küçük boyutlu bir TB2’ye dönüşüyor.
Ailenin diğer üyelerinde olduğu gibi Bayraktar DİHA da kullanmış olduğu yerli ve gelişmiş yazılımı sayesinde tam otonom iniş kalkış yapabiliyor. Ayrıca içerisinde bulunan aviyonik sistemler TB2 ve AKINCI üzerindekilerin aynısı. Dolayısıyla gerçek anlamda son teknoloji bir ürün olduğunu söyleyebiliriz.
Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi SDN Forum‘da veya yorumlarda bizlerle paylaşmayı unutmayın!
{{user}} {{datetime}}
{{text}}