Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net
Reklam
Reklam

Dizüstü Pilinizin Ömrü Uzasın

Ana sayfa /

Dizüstü bilgisayarların gittikçe yaygınlaşması, kullanıcılara sürekli bir “ofis dışında olma” isteği aşılıyor. Tabii sizin pil ömrünüz bir saatten uzun değilse, çok da yapabileceğiniz bir şey bulunmuyor. Tabii, imkânlar dahilinde bu süreyi artırmanız mümkün. Size getireceğimiz önerilerin bazıları küçük yükseltmeler de gerektiriyor; fakat önerilerimiz genellikle bedelsiz şekilde uygulayabileceğiniz maddelerden oluşuyor. Şimdi, 11 adımda dizüstü bilgisayarınızın şarj aletinden uzakta daha fazla çalışması için gereken önlemi alalım.

 

Reklam
Reklam

{pagebreak::İşletim Sistemini Hafifletin}

1-İşletim Sistemini Hafifletin

İşletim sisteminin gereksiz bileşenleri ve şatafatlı arabirimi, pilinize düşmandır. Her ne kadar göze güzel görünse de arka planda bu tema ve sistem bileşenleri bilgisayarınızı yorar. Daha fazla disk dönüşü, daha fazla işlemci yükü ve daha fazla bellek israfını engelleyebilirsiniz.

 

Öneri: İşletim sisteminin görünümünü sadeleştirin. Vista’da Aero arabirimini, Windows XP’de Luna arabirimini kapatabilirsiniz.

{pagebreak::Güç Seçeneklerini Ayarlayın}

2- Güç Seçeneklerini Ayarlayın

Bilgisayarınızdaki genel güç seçenekleri herhangi bir ek yazılım kullanmıyorsanız bile işinize yarayacaktır. Özellikle de işlemcinizin hangi performans seviyelerinde çalışacağını bu alandan ayarlayabilirsiniz. Windows Vista’daki ayarlar doğrudan işlemci performansına tesir ediyor.

 

 

Öneri: İşletim sisteminizin güç yönetimi kısmına gidip profili güç tasarrufu yapacak şekilde ayarlayın.

 

{pagebreak::Fazla Yazılımlardan Kurtulun }

3-Fazla Yazılımlardan Kurtulun

Yeni satın aldığınız bilgisayarlarda bile başlangıçta uzunca bir süre yüklenmeye çalışılan ve sürekli işlem gücü emen yazılımlar gelir. Bunlardan kurtulun. Açıkçası Windows’un kablosuz ağ bulabilme yeteneğine rağmen kablosuz ağ kartı sürücünüz size bir yazılım kurdurup bunu başlangıca yerleştiriyorsa, bir yerde ciddi bir yanlış var demektir. Bu tür yazılımlardan kurtulmanız faydanızadır. Özellikle de Windows’un başlangıcında çalışarak açılış süresini de fazlaca uzatmaktadır.

Ayrıca daha az yazılım yüklü bir sistem daha verimli çalışır ve Windows kayıt defterinde daha az yığılmaya sebep olur. Dolayısıyla, başlangıçta sistemle birlikte çalışmasa da daha az yazılım daha fazla performans anlamına gelir.

Öneri: Başlat>Çalıştır kısmından msconfig yazarak Sistem Yapılandırma Yardımcı Programı’nı çalıştırın. Buradan Başlangıç kısmına ilerleyerek başlangıçta çalışabilecek yazılımları seçebilirsiniz. Gereksiz yere çalışan bir yazılım var olduğunu düşünüyorsanız, buradan ipini çekebilirsiniz.

{pagebreak::Üreticiden Destek Alın}

4-Üreticiden Destek Alın

Her ne kadar bilgisayarla birlikte gelen yazılımlar pek hoşumuza gitmese de üreticinin sunduğu güç tasarrufu yazılımları, sisteminize gerçekten ince ayar güç yönetimi yapmanız için kaçınılmaz çözümlerdir. Birçok üretici, işletim sisteminin sunduğu basit “dengeli, performans ve güç tasarrufu” kiplerinin dışında size otomatik olarak bazı bileşenleri kapatma ve devreden çıkartma seçeneklerini de sunuyor. Dolayısıyla tam anlamıyla bilgisayarınıza hakim olabiliyorsunuz.

Öneri: Bilgisayarınızın üreticisinden güç yönetimi yazılımını temin edin. Bunun için ürünün kutusuna veya üreticisinin internet sitesine erişmeniz mümkün.
{pagebreak::Ekran Parlaklığını Kısın}
5-Ekran Parlaklığını Kısın

Bir dizüstü bilgisayarda en çok enerji harcayan parça ekrandır. Ekranı ne kadar kısarsanız pil ömrünüz o kadar artacaktır. Bu artışı gözle de görebilirsiniz. Gözle görmek derken, tabii ekranı okunabilir makul bir seviyede tutmanızı öneriyoruz. Aksi taktirde kazandığınız pil ömrünün bir kısmını yazanları okumak için harcamanız işten bile değil. Bunu da göz önüne almanızı öneririz.

Öneri: Klavye üzerindeki kısa yolları kullanarak bilgisayarınızın ekran ışığını kısabilirsiniz.

{pagebreak::Bileşenleri Kapatın}

6-Bileşenleri Kapatın

Pilden çalışırken, gereksiz tüm sürücüleri ve bileşenleri kapatabilirsiniz. Örneğin o sırada bir internet bağlantısına ihtiyacınız yoksa kablosuz ağı kapatmanız size önemli miktarda bir pil ömrü kazandıracaktır. Ayrıca ses kartını, FireWire denetçisini ve bunun gibi bileşenleri bile kapatabilirsiniz.

 

Öneri: Aygıt Yöneticisi’nden o anda kullanılmayan bileşenleri kapatabilirsiniz. Örneğin optik sürücü, kart okuyucu, ExpressCard yuvaları… Bazı üreticiler bunun için özel yazılım arabirimleri sunuyorlar.

{pagebreak::Bellek Ekleyin}

7-Bellek Ekleyin

Elbette daha fazla bellek daha fazla enerji harcayacaktır; fakat sizi sürekli sabit diske erişme zorunluluğundan kurtaracağı için bu işten karlı çıkacaksınız.

Öneri: Bilgisayarınızdaki belleği 2 GB ve üzerine çıkarın. Disk erişimi ihtiyacı ve takas dosyası kullanımı azalsın.

{pagebreak::Sabit Diski Temizleyin }

8-Sabit Diski Temizleyin

Her ne kadar günümüzde katı depolama birimleri yaygınlaşmaya başlasa da fiyatları sebebiyle ancak bir azınlık bu ürünleri kullanabiliyor. Dolayısıyla mekanik sabit disklerin kafalarını daha az hareket ettirecek önlemler almalıyız. Bellek eklemek de doğrudan bu konuda yardımcı oluyor; fakat burada yapılması gereken esas şey, sabit diski de düzenli tutarak daha az bir şeyleri aramasını sağlamak. Bunun için diskteki gereksiz dosyaları temizlemeli ve diskin çeşitli yerlerine dağılmış dosyalardaki parçalanmaları gidererek o dosyaları birleştirmeliyiz.

 

Öneri: CCleaner gibi bir yazılımla sabit diskinizdeki gereksiz dosyalardan kurtulup, disk birleştirme işlemi yapabilirsiniz. Tabii bunları bilgisayarınız şarja takılıyken yapmalısınız.

{pagebreak::Pilinize İyi Bakın}
9- Pilinize İyi Bakın

Lityum iyon pil kullanan dizüstü bilgisayarınızı uzun süre kullanmak istiyorsanız pile sahip çıkmalısınız. Özellikle de yedek pilinizi sürekli olarak tam yüklü tutmanızı öneriyoruz. Bunun haricinde pili doldurmak için bitmesini beklemenize gerek yok (telefonlarda da öyle aslında; ama birçok kişi tersini düşünüyor). Bir de, şarja takılı çalışırken pili çıkartan kullanıcıların aslında kötü bir örnek teşkil ettiğini söylemeliyiz. Elektrik kesildiğinde, adaptörden gelen elektrik gittiğinde anında devreye giren pil bütün çalışma ortamınızı kurtarabilir.

 

Öneri: Pilinizi sürekli dolu tutun, doldurmak için bitmesini beklemeyin ve mümkünse hayat kurtarıcı olarak bir yedek pil edinin. Doldurduğunuz pili, yedekte de olsa ara sıra kullanın.

{pagebreak::Hazırda Bekletin}
10- Hazırda Bekletin

Bilgisayarınız hazırda bekletirseniz her yazılımı teker teker diskten okyup çalışır hale getirmek yerine, bir kerede bütün belleği sabit diskten okuyarak hem zamandan kazanırsınız hem de daha az sabit disk işlemi yapacağınız için piliniz size kalır.

 

Öneri: Bilgisayarı kapatmak yerine beklemeye alın (hibernate seçeneği). Masaüstünüze ve yaptığınız işlere daha hızlı erişin.

{pagebreak::Katı Depolamaya Geçin}
11- Katı Depolamaya Geçin

Bu öneri biraz uçuk kaçabilir; fakat. katı sabit sürücüler mekanik sabit disklere göre “genellikle” daha az elektrik tüketiyorlar. Çok hızlı oldukları için de yazılımların çalıştırılması ve dosyalara erişim konusunda çok daha iyiler. Daha az zaman harcanarak yapılan işler doğrudan daha fazla net kullanım süresi olarak size yansır. Ayrıca, daha fazla hissedeceğiniz bir özellik olarak, hazırda bekletme seçeneğini daha hızlı şekilde kullanabilirsiniz.

Öneri: Ciddi bir yatırım yaparak bir katı depolama sürücülerinden satın alabilirsiniz. Yüksek fiyatına rağmen sunduğu performans sizi cezbedecek. Haklısınız, fiyatları çok da makul değil.

:: Pili daha uzun kullanmak için sizin önerileriniz var mı?

Yazan: Berkin Bozdoğan

 

Reklam
Reklam

Yorum Ekleyin


Reklam
Reklam