Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net
Reklam
Reklam

Dizüstü Bilgisayarınıza Disk Takın!

Ana sayfa /

Dizüstü bilgisayarlar, sürekli bizle beraber gittiğimiz her yere bizimle gelerek, sürekli hayatımızın dijital kısmını yanımızda taşımamızı sağlıyorlar. Gittikçe büyüyen dijital veri yığınlarını yanımızda taşımamız için ise bize daha fazla depolama alanı gerekiyor. Sabit diskler, özellikle de bilgisayarın içinde olanlar, oldukça önemli durumda.

Neden Dahili Depolama?

Reklam
Reklam

Bilgisayarla beraber taşıyacağımız bir disk bütün dosyalarımızı taşımamıza yeterken, neden içerideki diski güncelliyoruz? Öncelikle, temel özelliği taşınabilir olması olan dizüstü bilgisayarların yanında onlarca aksesuar taşıyarak hamallık yapmak hoş bir şey değil. Bunun yanında, hareket halindeyken ek bir donanım kullanılması, fazladan enerji harcanması anlamına geliyor.  Pil ömrü açısından çok da parlak bir hareket olmadığını söylemeliyiz.

Yeni Disk Daha Hızlıdır

En belirgin sebeplerin sonuncusu olarak, eğer bilgisayarınız eskiyse (örneğin yoğun kullanılan 2-3 sene yaşadıysa) yeni bir sabit disk, gözle görülür bir performans artışı sağlayacaktır. Mekanik ve manyetik olan sabit disklerin kullanıldıkça eskime oranı, diğer bileşenlere göre çok daha belirgin oluyor.

{pagebreak::Bize Ne Gerekiyor?}

Nereden Başlamalı?

UYARI! Dizüstü bilgisayarınızın içine müdahale etmek, vidalarını sökmek ve içindeki bir bileşeni değiştirmek, büyük ihtimalle garantiyi devre dışı bırakacaktır. Bu konuda üreticiye danışmanız gerekiyor. Oluşabilecek arızaların tek sorumlusunun siz olacağınızı da unutmayın.

 


Solda IDE, sağda ise SATA bağlantısını görüyorsunuz

Öncelikle sabit diskinizin bağlantı teknolojisinin SATA mı yoksa IDE mi olduğunu belirlemeniz gerekiyor. Açıkçası son birkaç yıldır satılan dizüstü bilgisayarlarda genellikle SATA disk teknolojisine sahiptir. Fakat diskiniz IDE bağlantı teknolojisine sahipse, güncel SATA diskleri kullanamazsınız ve uygun diski ona göre satın almanız gerekir. Peki bunu nasıl anlarsınız?

HDTune yazılımını indirmek için tıklayın

 

HDTune yazılımı burada imdadınıza yetişiyor. Buradaki ekran görüntüsünde işaretli yerde, desteklenen bağlantı teknolojisi görebilirsiniz. İsterseniz de yazılımda en tepede görebileceğiniz diskin modelinden kısa bir internet araması yaparak ayrıntılı bilgilere ulaşabilirsiniz. Diskinizin türünü belirledikten sonra artık kendinize yeni bir sabit disk alabilirsiniz.

{pagebreak::Alışverişe Çıkıyoruz}

Alışverişe Çıkalım

Öncelikle, 2,5 inç olarak tabir edilen dizüstü bilgisayar disklerinin bağlantı arayüzü haricinde tamamen birbirlerinin aynısı olduğunu ve herhangi bir diskin, sorunsuzca her bilgisayarda çalışacağını söyleyelim. Aradığımız diskin IDE veya SATA olmasının yanı sıra sunduğu depolama alanı, devir hızı ve önbellek miktarı da önemli faktörler. Bunlara kısaca değinelim.

Performans Dereceleri

Piyasada genellikle 5400 d/d (devir dakika) dönüş hızına sahip olan diskler mevcut ve bu diskler 8 MB önbellekle geliyorlar. Eğer çok aşırı beklentileriniz yoksa, masaüstü sabit diskler kadar hızlı dönen 7200 d/d’lık disklere yatırım yapmanıza gerek yok. Zaten sınırlı bir performans havuzunda güncelleme yaptığınız için yatırdığınız para kadar geri dönüş alamayabilirsiniz. Bu sebeple, milimetrik performans artıları yerine kapasiteye odaklanmanızı öneririz.

{pagebreak::Disk Nerede Duruyor?}

Öncelikle sabit diskin bulunduğu kapağı bulmamız gerekiyor. Bu kapağın olduğu yerde sabit disk anlamına gelen HDD yazısını veya sabit diskle ilgili bir ikon görmek mümkün. Bazen sabit diskin kendisinden birazcık daha büyük olan kapak, dev de olabilir.

Kapağı tutan vidaları yerinden çıkartmamız gerekiyor. Aman bu vidaları kaybetmeyin sonra başınız çok ağrıyabilir.

Kapağı açtıktan sonra, karşımızda şimdi bilgisayarın içi veya sabit diski tutan kısımlar görünebiliyor. Tabii siz bu fotoğraftaki kadar fazla bileşen görmeyebilirsiniz.

{pagebreak::Sabit Diski Yerinden Çıkartın}

Karşımızda sabit disk var. Bütün dizüstü bilgisayar sabit disklerinde bu tür özel bir birleştirme parçasını görebilirsiniz. Bunu çıkartıp yeni diski tekrar bu kafes içine koymak gerekiyor.

Bu kafesi gerekli vidaları sökerek yerinden çıkartıyoruz.

 

Disk kafesten çıktı ama dikkat edilmesi gereken bir nokta var. Bundan biraz bahsedelim.

{pagebreak::Son Adımlar}

Burada gördüğünüz etiket, kullanıcı tarafından sökülürse garanti devre dışı kalacaktır. Dolayısıyla bu risk tamamen size aittir. Üreticiye danışmanızı öneririz.

Eski diskimizi kafesten çıkarttık.

 

Yeni diski aynı şekilde kafese takıyoruz.

 

Şimdi tek yapmanız gereken iş olan diski, kafesle birlikte yerine takıma adımına geçiyoruz. İşlem tamam. Artık geriye kapağı açtığımız gibi geri kapatmak kalıyor.

Kendinize uygun bir dizüstü bilgisayar sabit diski satın almak için tıklayın


::
Takıldığınız yerleri ShiftDelete.Net forumlarında uzmanlara danışın.

Reklam
Reklam

Yorum Ekleyin


Reklam
Reklam