Teknolojik gelişmeler ağırlıklı olarak doğadan ilham almaktadır. Uzun süredir DNA ve veri okuma/yazma üzerine çalışmalar yapan biliminsanları, DNA sayesinde depolama birimi günlük hayatta kullanabileceğimizi keşfetti.
DNA, depolama birimi yüksek kapasiteye erişmemizi sağlayacak
Geçmiş yıllarda yapılan araştırmalar neticesinde sadece 1 gram DNA ile 215 milyon GB veri toplanabileceği keşfedilmişti. Ancak yapay DNA depolama sistemleri DNA’ya zarar vermeden dosya okuma ve yazma işlemleri hakkında elle tutulur bir gelişme bulunmuyordu.
Birkaç gün önce yayınlanan bilimsel makale ile DORIS adı verilen teknoloji sayesinde DNA ile veri depolama işlemleri mümkün olacak. Bilim insanları internetti tüm verileri (yaklaşık 700 milyar GB) bir ayakkabı büyüklüğündeki DNA depolama sistemine sığdırabileceğimizin altını çiziyor.
CD, DVD ve Blu-Ray gibi teknolojilerin belli bir zaman sonra deformasyon geçirerek ömrünün azaldığını düşündüğümüzde DNA ile yapılacak olan depolama birimi ömrü milyon yıla kadar çıkması teknolojide devrim niteliği taşıyacak.
Şimdilik veri okuma ve yazma işlemlerinin pratik olmadığını belirten Kuzey Carolina Eyalet Üniversitesi’ndeki (NCSU) araştırmacılar, bu engelleri atlatabilmek için bazı yöntemler geliştirdi.
Çalışmanın ortak yazarı Albert Keung, “Günümüzde kullanılan DNA depolama sistemlerinin neredeyse hepsi polimeraz zincir reaksiyonuna (PCR) güveniyor, her ne kadar bilgi kopyalamada etkili yöntemlerden biri olsa da beraberinde bazı zorlukları da ortaya çıkarıyor. Yeni keşfetmiş olduğumuz DORIS sayesinde karşılaşılan sorunlar minimuma indirildi. Ayrıca DORIS’in işlevsel bir prototipini oluşturduk. Bu yüzden işe yaradığını rahatlıkla söyleyebiliriz.” ifadelerini kullandı.
{{user}} {{datetime}}
{{text}}