Ülkemizdeki döviz kurunun uzun süredir sabit kalmaması nedeniyle, tüketiciler akıllı telefon alırken büyük problem yaşıyor. Ülkemize ithal edilen ürünlerin dolar kuru üzerinden giriş yapması, son kullanıcıya gelene kadar fiyatların katlanmasına neden oluyor. Peki doların düşmesine rağmen telefon fiyatları neden düşmüyor?
Dolar düşüyor, fiyatlar düşmüyor! Peki neden?
2020 yılının başından itibaren tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını, Türkiye’nin içinde bulunduğu ekonomik durum gibi sebeplerle dolarda çok ciddi yükselişler yaşandı. Dilerseniz daha fazla uzatmadan videoya geçelim.
Dolar, 5 Kasım tarihinde 8.50 seviyelerinden işlem gördü. Dolar seviyesinin yüksek olması doğal olarak ülkemize ithal olarak gelen ürünleri de etkiledi. Bunlar arasında tabii ki teknolojik ürünler de var. Peki dolar seviyesi 8.50’den, 7.05’e düşmesine rağmen, telefon fiyatları neden değişmedi? Fiyatlar değişse bile, bu fiyatlara yeteri kadar indirim yapıldı mı? Yani telefon fiyatları ne kadar olmalıydı?
Ülkemizde bir telefon aldığınızda, o telefonun maliyetine ek olarak sırasıyla; Kültür ve Turizm Bakanlığı kesintisi, TRT bandrolü, ÖTV ve KDV ödüyorsunuz. Biz bu videoda, 5 Kasım’daki (dolar 8.50) telefon fiyatlarından bu vergileri düşüp telefonun maliyetine ulaşacağız. Daha sonra bu maliyeti 8.50’den dolar cinsine çevireceğiz. Elimizdeki doları ise 7.05’ten bozacağız. Böylece doların değişmesiyle, telefonun ülkemize geliş fiyatındaki değişimi de göreceğiz. Telefon fiyatını TL’ye çevirdiğimizde, üzerine az önce bahsettiğim vergileri ekleyeceğiz ve bu telefonun olması gereken satış fiyatı karşımıza çıkacak. Son olarak telefonun olması gereken satış fiyatıyla da bugünkü, yani güncel, fiyatını karşılaştıracağız.
{{user}} {{datetime}}
{{text}}