Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net
Reklam
Reklam

Dolby Vision nedir? HDR10 ile arasındaki fark

Ana sayfa / Teknoloji Haberleri

Son birkaç yıl içinde TV teknolojilerinde insanların ilgisini ve ihtiyacını değiştirecek çok büyük ilerlemeler kaydedildi. Bunlardan hiçbiri Yüksek Dinamik Aralık (HDR) kadar görüntü kalitesine etkisi olmadı. Düzgün şekilde uygulandığı takdirde, HDR çoğu kullanıcı için 1080p Full HD’den 4K Ultra HD çözünürlüğe geçişten daha fazla anlam ifade ediyor. Peki Dolby Vision’ın bu noktadaki görevi ne? İşte Dolby Vision nedir? Sorusunun cevabı.

Mekanik klavye nedir? Normal klavye ile arasındaki farklar

Oyuncuların yoğun ilgi gösterdiği mekanik klavye nedir? Mekanik klavye ile normal klavye arasındaki farklar neler? Merak edilen tüm bu detayları bir araya getirdik.

Dolby Vision nedir?

Yeni TV’ler ve disk oynatıcılar sayısız teknoloji ile geliyor. Son zamanlarda uzun özellikler listesine eklenen Dolby Vision, giderek artan sayıda 4K Ultra HD TV’lere damgasını vurdu. Dolby Vision nedir ve gerçekten daha iyi bir resme dönüşüyor mu? İşte teknolojiyle ilgili bilmeniz gerekenler.

Reklam
Reklam

Dolby Vision, bize Dolby Surround’u ve sonraki tüm varyasyonlarını üreten  kişiler tarafından geliştirilen ve desteklenen yüksek dinamik aralıklı (HDR) 4K video formatının marka adıdır. Dolby Vision logosunu bir TV veya Blu-ray oynatıcıda kullanmak için, üreticilerin ürünlerini onaylamak ve adını lisanslamak için ödeme yapması gerekir. Dolby HDR formatı aynı zamanda video yapımında da kullanılır ve bu onu hem profesyonel hem de tüketici markası yapar.

HDR, TV’lerin daha fazla sayıda rengi (renk gamını artırarak) ve daha yoğun renkleri (belirli parlaklık seviyelerini artırarak) göstermesinin ortak bir yolu olarak tanıtıldı. HDR’den önce TV’ler, Rec olarak bilinen HDTV için eski bir video özelliği ile sınırlıydı.

Günümüzün LCD ve OLED ekranları, eski setlerden çok daha fazla renk görüntüleme kapasitesine sahip, ancak HDR ortaya çıktıktan sonra tam potansiyellerine ulaştılar.

HDR10 ve Dolby Vision arasındaki fark nedir?

HDR10, yüksek dinamik aralık içeriği ve TV’ler için açık standart olarak düşünülebilir. Tüm HDR etiketli ekranlar (veya Ultra HD Premium ekranlar) HDR10’u işleyebilmelidir. Bu standart, bir HDR TV’nin HDR materyalini okuyabilmesi ve düzgün şekilde oynatabilmesi için formatın temellerini ortaya koymaktadır. HDR programlarında bulunan özel kodlar veya meta veriler, ekrana veya disk oynatıcıya renkleri nasıl eşleştireceğini ve parlaklık seviyelerini nasıl ayarlayacağını söyler. Bu kodlar esasen tüm program için sabittir. HDR10, örneğin filmlerin nasıl kodlanması veya sıkıştırılması gerektiğini belirlemesi açısından tutarlıdır.

Dolby Vision, formatıyla uyumluluk için çok daha özel talimatlar ortaya koymaktadır. Aslında, Dolby’nin şartnamesinde film prodüksiyonu, TV yayını ve TV ekranlarının Dolby Vision HDR materyalini nasıl kodlayıp çözmesi gerektiğine dair kodlar vardır. TV’ler açısından, Dolby Vision teknik olarak HDR10’dan daha uyumludur.

HDR10 vs Dolby Vision

Dolby Vision ekranlar daha dinamik, daha parlak ve daha canlı bir görüntü sunuyor. Dolby Vision özelliğini karşılayan TV’ler teknik olarak HDR10 kalitesinden daha üstündür. Ancak, tüm Dolby Vision TV’ler her cihazda eşit çalışmayabiliyor.

Dolby Vision sahneden sahneye değişebilen talimatlar veya meta veriler sağlar, kontrastı yükselttiğinde TV’ye kodlar veya belirli bir rengi artırır. Ayrıca, Dolby’nin tüketici TV’leri için maksimum spesifikasyonu 68 milyar renk için 12 bit renk derinliğine kadar çıkıyor (yalnızca 16,7 milyon olası rengi işleyen eski Rec. 709 8 bit renk derinliğine kıyasla). Parlaklık tarafında, Dolby Vision 4.000 nit veya daha fazlasına ulaşan seviyelere izin verir.

Karşılaştırıldığında, HDR10 sabit bir meta veri seti kullanarak, örneğin belirli bir filmdeki farklı sahnelerin nasıl işleneceği konusunda TV’lere daha az esneklik sağlar. HDR10 ayrıca 1.07 milyara kadar olası renk için 10 bitlik bir renk derinliği şart koşar. Parlaklık seviyeleri için, HDR10 ekranlar 1.000 nit veya daha fazlasını hedefler.

Bazı TV’ler hem Dolby Vision hem de HDR10 formatlarını destekler.

Başka bir açıdan, hiçbir tüketici TV’si 12 bit renk derinliği sağlayamaz. Dolayısıyla, renk derinliğindeki görünen Dolby Vision üstünlüğü, ancak ekran teknolojilerinin gelişmesi ile gerçekleştirilebilir. İkinci olarak, parlaklık gereksinimleri hem Dolby hem de HDR10 formatlarında şekillendirilebilir. Örneğin OLED ekranlar, LCD’lerin parlaklık seviyelerini aşamaz, ancak OLED’ler daha düşük ışık seviyelerinde daha iyi kontrast sundukları için, yine de HDR10 ve Dolby Vision uyumlu ekranlar olarak nitelendirilirler.

Hangi televizyonlar ve Blu-ray oynatıcılar Dolby Vision ile uyumludur?

Dolby Vision hızla 4K TV’ler için fiili HDR standardı haline geliyor. LG’den TCL’ye kadar tüm büyük üreticiler uyumlu TV’ler sunuyor. Bu özellik, LG E7 OLED ve Sony Bravia OLED XBR-65A1E gibi birinci sınıf modeller ile TCL Roku TV 55P607 veya Hisense 43H6D gibi bütçe dostu ekranlarda da bulunabiliyor.

Dolby Vision, görüntü kalitesinde herhangi bir fark yaratır mı?

Evet. Örneğin, tüm bu milyarlarca rengi göremeyebilirsiniz, ancak önemli fark, gün batımı gibi renkler arasındaki geçişlerdir. Daha az renkle, ekran boyunca HDR setlerinin oluşturabileceği yumuşak renk gradyanları yerine şerit veya çizgiler görürsünüz.

HDR içeriğiyle, zengin renklere sahip sahnelerde daha büyük bir dinamizm ve gerçekçilik görülebiliyor.

HDR10+ geleceği olacak?

HDR10 + adında göreceğiniz başka bir HDR özelliği daha var. Diğerlerinin yanı sıra Samsung ve Amazon tarafından destekleniyor ve HDR10’un bazı eksikliklerini gidermeye çalışıyor. Artı formatın birincil özelliği, Dolby Vision’ın sunduğuna benzer şekilde, aynı program içindeki farklı sahnelerde görüntü performansını ve görüntü ayrıntılarını iyileştirmek için dinamik görüntü verilerine izin veriyor.

Reklam
Reklam

Yorum Ekleyin


Reklam
Reklam