Oyuna başlar başlamaz DOOM evrenine hızlı bir giriş yapıyoruz. Daha kim olduğumuzu ve nereden geldiğimizi anlamamıza fırsat verilmeden iblislerin kafalarını koparmaya, bağlı olduğumuz zincirleri kırmaya çalışıyoruz.
Bu noktadan sonra oyun size derinlemesine işlenen bir senaryo sunmuyor. Zaten Bethesda DOOM’un adı her geçtiğinde oyunun kan ve vahşet dolu olacağını bizlere söylüyordu.
DOOM, devamlı birilerini öldürerek kapalı kapılar arkasına ulaşmaya çalıştığımız bir evrene sahip. İlk bölümlerdeki UAC tesislerinde ilerlediğimiz anlar fazlasıyla sıkıcı.
Bu süre zarfında DOOM değil, daha öncesinde piyasaya sürülen zevksiz FPS oyunlarından birini oynuyormuşsunuz hissiyatı oluşuyor ister istemez. İblislerin kafalarını koparıp ilerleyen zamanlarda cehennemin derinliklerine indiğinizde asıl DOOM oynama zevkini tadıyorsunuz.
Cehennemin Derinliklerine Giriş
Oyunda tahmin edebileceğiniz üzere hem karakter hem de bulunduğumuz haritalar için birçok detay bulunuyor. Bu detayların hepsini oyun içerisindeki Codex bölümünde detaylı olarak inceleyebiliyoruz. S
ilahların ne denli geliştirildiği, yaratıklar, haritaların üzerindeki bölgeler gibi birçok detay en ince ayrıntısına kadar anlatılmış durumda.
Her DOOM oyununda alışık olduğumuz gibi birilerini öldürüp yolumuza devam etmemizin yanı sıra, haritaya gizlenmiş drone, rune gibi birçok detayı bulmamız gerekiyor.
Toplanılan drone‘lar sayesinde her silahın kendine özgü seçeneklerini aktif hale getirebiliyoruz. Rune kısmı ise işin eğlenceli kısmı diyebiliriz. Topladığınız bu rune’lar sayesinde karakterinizin belli özelliklerini arttırabiliyorsunuz.
Tabi bunu yapmanız için de harita içerisine saklanmış Stone‘ları aktif edip oyundaki challenge‘ları tamamlamanız gerekiyor. Oyun içerisinde toplamda 12 adet rune bulunuyor.
Oyunda silah kullanımı dışında en dikkat çekici özellik hiç şüphesiz Glory Kill. Önümüze çıkan iblisleri silah kullanarak öldürebilmemizin yanı sıra, kafalarına dipçik indirmemiz veya kollarını /kafalarını kopararak öldürmemiz de mümkün.
Ben şahsen oynadığım sürenin büyük kısmını bu şekilde oynayarak geçirdim. Neredeyse önüme çıkan her iblisi öldürmek için Glory Kill kullandım.
Önünüze çıkan yaratıkların kendi aralarında sınıflandırması mevcut. Az önce yukarıda bahsettiğim Codex bölümünden her yaratık için detaylı açıklama bulmanız mümkün.
Bu yaratıklar silahla belli ölçüde hasar aldıktan sonra sersemliyor ve üzeri parlamaya başlıyor. Glory Kill dediğimiz hareketi tam bu esnada kullanmanız gerekiyor.
Onun dışında direkt olarak dipçik vurmaya çalışırsanız iblisler üzerinde pek etkili olmuyor. Glory Kill size haz vermesinin yanı sıra sağlık paketleri de kazandırıyor.
Birçok yaratığın aynı anda saldırması size fazlasıyla can kaybettirebiliyor. İşte tam bu noktada düşürdüğünüz sağlık paketleri imdadınıza yetişiyor.
Oyundaki güzel kısımlardan birisi de Power-Up‘lar. Bunlar karakteriniz belli özelliklerini arttırmanızı sağlıyor. Hızlı koşma, fazla hasar verme gibi çoğu oyundan alışık olduğumuz birçok özellik DOOM evreninde de mevcut.
Duyulan İblis Homurtuları
DOOM‘daki seslerden bahsedecek olursak, oynadığınız esnada ürpermenize neden olabilir. Yaratıkların homurdanmaları veya üzerinize atlarken ki çığlıkları sizi hem korkutabilir hem de moda sokabilir.
Bölüm geçişleri arasındaki müzikler eğer bir aksiyon başlıyorsa hızlanıyor. Bölgedeki iblisleri temizlediğiniz de ise tekrar sakin bir moda geçiyor.
Oyun boyunca gaipten gelen asistan seslendirmeleri de gerçekten başarılı. Çıkan robotik seslerin DOOM evrenine çok uyumlu bir yapısı var.
Oynanabilirlik esnasında can sıkıcı birkaç nokta gözüme battı açıkcası. Her bölümde içeri gir, yok et, bir sonraki yere geç teması oyunu oynadığınız esnada sıkılmanıza neden olabilir.
Bölümler, haritalar farklı olabilir ama oyunun başından sonuna kadar hissiyat hiç değişmiyor. Ben oyunu Play Station 4 üzerinde oynayanlardım. Aim konusunda sıkıntı yaşadığımı açıkça söyleyebilirim.
DOOM konsoldaki diğer FPS oyunlarından alışık olduğumuz Aim sisteminden biraz farklı bir yapıya sahip. Konsoldaki oynanabilirlik hissiyatı konusunda çok memnun kalacağınızı düşünmediğim DOOM, haritaları ve evreninin güzel etkileşimi sayesinde sizi içerisinde tutmayı başarabilir.
İncelememizin sonunda, FPS dünyasında bir efsane haline dönüşen DOOM’un başarılı bir oyun olduğunu söyleyebiliriz.
Görsellik konusunda eksi olarak bahsedilecek herhangi bir nokta yok desek yanılmış olmayız sanırım. Vahşet, kan ve aksiyon dolu bu oyunu alıp cehennemin derinliklerine dalmalısınız!
DOOM Video İnceleme
Dilerseniz sözü daha fazla uzatmayalım ve sizi DOOM video incelememiz ile baş başa bırakalım. İyi seyirler.
#video_11947#
:: Yeni DOOM hakkında ne düşünüyorsunuz ?
{{user}} {{datetime}}
{{text}}