Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net
Reklam
Reklam

Prof. Dr. Ovalı’dan corona virüsü için ilaç müjdesi!

Ana sayfa / Popüler Bilim

Tüm dünyada ve ülkemizde corona virüsü için aşı / tedavi çalışmaları devam ederken, Prof. Dr. Ercüment Ovalı akşam saatlerinden bu yana en çok konuşulan isim oldu. Geçtiğimiz günlerde ekibi ile birlikte karantinaya girerek aşı için çalışmalara başlayan Ovalı, dün akşam Dornaz Alfa müjdesi ile karşımıza çıktı.

Prof. Dr. Ercüment Ovalı “Dornaz Alfa” ile gündemde!

Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada şu ifadelerini kullandı;

”1 aydır laboratuvarda çalıştığımız bir ilacın ismini 23 nisanda açıklayacaktık ancak o kadar etkili duruyor ki insanların hayatını kurtarabilir. İnsanların hayatından gün çalmak istemedik. Acilen Dornaz alfa hastaların tedavisinde klinik testlere alınmalı. Kahramanlarıma teşekkür ederim”.

Reklam
Reklam

Bu açıklama sonrasında sosyal medyada büyük bir sevinç hakim olurken, bazı insanlar bu ilacın Ovalı ve ekibi tarafından geliştirildiği yanılgısına kapılırken, bazı insanlar ve bilim adamları bilimsel bir çalışma tweet atmak yerine bilimsel kanıtlar ile duyurulmamalı diyerek tepki gösterdi.

Ovalı sabah saatlerinde yaptığı ikinci açıklamada virüse karşı 15 Martta başlayan Dornaz Alfa projesine ait ilk sonuçları 23 Nisan günü paylaşacağını duyurdu.

Dornaz Alfa nedir?

Dornaz alfa, DNA’yı seçici bir şekilde parçalayan bir enzim olan rekombinant insan deoksiribonükleaz I’in ( rhDNaz ) yüksek derecede saflaştırılmış bir çözeltisi. Mukusun klirensini artırmak ve solunum yolu enfeksiyonlarının sıklık ve şiddetini azaltmak yoluyla akciğer fonksiyonlarını korumak / iyileştirmek amacıyla geliştirilmiştir.

Kistik fibroz hastalarının balgam / mukusunda bulunan DNA’yı hidrolize eder ve akciğerlerdeki viskoziteyi azaltır ve salgıların daha iyi temizlenmesini sağlar, human DNaz I enziminin rekombinant formudur.

Genentech firması tarafından geliştirilen ve Dornaz Alfa denildiğinde ilk akla gelen ilaç olan Pulmozyme, Aralık 1993’te FDA’dan pazarlama izni aldı. Bu konudaki çalışmaların 1990’lı yıllara dayandığı Google aramalarında ve Wikipedia’da acıkça görülüyor.

Bu kapsamda Prof. Dr Ercüment Ovalı’nın corona virüsü ile mücadelede başarılı bulduğu ilacın tedavi sürecine ne kadar katkı sağlayabildiğini görebilmemiz için hastalar üzerinde denenmesi gerekiyor.

Reklam
Reklam

Yorum Ekleyin


Reklam
Reklam