ABD Temsilciler Meclisi, dört büyük teknoloji devini hedef alan yeni bir antitröst yasa tasarısı hazırlıyor. Tasarının en can alıcı noktası ise büyük teknoloji firmalarının hem bir hizmet sağlayıp hem de o hizmet aracılığıyla kendi ürünlerini ön plana çıkarmasının yasaklanması.
Google, Apple, Amazon ve Facebook’a karşı rekabet yasası
Rekabet yasası taslağına göre, aylık en az 500 bin kullanıcıya ve 600 milyar doları aşan bir piyasa değerine sahip platformlar hedefte. ABD’de ise bu kapsama Apple, Amazon, Google ana şirketi Alphabet ve Facebook gibi teknoloji devleri giriyor.
Dört maddelik rekabet tasarısı yasalaşırsa bu teknoloji firmalarının kendi hizmetlerini kullanarak antitröst yasalarına aykırı davranması artık mümkün olmayacak. ABD Ticaret Bakanlığı ise dev teknoloji firmalarını hedef alan bir yasa çıkarılmasından rahatsız.
Yasa tasarısında diğer firmalara bir hizmet sunan teknoloji devlerinin aynı hizmet üzerinden yan kuruluşlarına avantaj sağlamasına engel geliyor. Buna gör mesela Google’ın kendi arama motoru aracılığıyla Google Haritalar hizmetini ön plana çıkarması mümkün olmayacak. Yine firmaların aynı alanda birden fazla hizmet vermesine de yasak geliyor. Buna göre YouTube aramaya da yasa sonrası veda edebiliriz.
Tasarıya göre Google, YouTube için arama hizmeti sunmak istiyorsa bu firmayı daha küçük rakiplerine devretmek zorunda kalabilecek. Bu yasa tasarısı ile Apple’ın telefonu bul gibi hizmetleri de devre dışı kalabilir. Sektörün uzmanları ise rekabet yasası ile tüketiciler büyük kolaylıklardan mahrum edecek.
Rekabet yasası ile alınan ikinci bir önleme göre bir platformun rekabet önlemlerini ihmal etmesi durumunda devreye giriyor. Buna göre teknoloji devlerine etkilenen işletmenin ABD gelirinin yüzde 30‘u kadar ağır bir para cezası geliyor. Yine platformun rekabeti ihlal eden ürünleri kullanması yasadışı olacak.
Tasarının üçüncü maddesi ise şirket birleşmelerini hedef aldı. Buna göre satın alınan şirketin, platformun içinde bulunduğu herhangi bir ürün veya hizmetle rekabet etmediğini göstermesi gerekiyor. Eğer söz konusu şirketi bunu açıkça kanıtlayamazsa birleşme mümkün olmayacak.
Dördüncüsü madde de ise konu kullanıcı verilerinin kullanımı. Buna göre tüketicilere verileri saklaması için rakip platformları kullanması da mümkün olacak. Dört teknoloji devi için hazırlanan bu antitröst yasası henüz taslak olsa da hem Demokratlar hem de Cumhuriyetçiler tarafından destekleniyor.
{{user}} {{datetime}}
{{text}}