Drone ve küçük insansız hava araçlarının, bilinçsiz kişilerce kullanımı ciddi tehlikeleri beraberinde getiriyor. Bu kapsamda yüzlerce yolcuyu taşıyan uçakların, en büyük risk grubu içerisinde yer aldığı tartışmasız bir gerçek.
Geçtiğimiz yıl Atatürk Havalimanı üzerinde uçuş gerçekleştiren Aspet Manukyan, ülkemizde drone ile hapis cezası alan ilk kişi olarak kayıtlara geçerken, son dönemde yaşananlar havacılık otoritelerini harekete geçirdi.
ABD Federal Havacılık İdaresi ( FAA ) uzmanları gerçekleştirdikleri testler sonucunda, kuş çarpması dikkate alınarak tasarlanan uçakların, drone çarpmasına karşı koyabilecek mukavemete sahip olmadığını açıkladı.
Drone bir uçak için kuşlardan çok daha tehlikeli!
Son bir aylık dönemde yolcu uçaklarının drone ile çarpışma tehlikesi ile karşı karşıya kaldığına dair 250’den fazla vakanın yaşandığını dile getiren FAA, plastik, metal, pil ve kamera gibi farklı materyallerden oluşan drone’ların, çarptığında kuşa kıyasla çok daha yıkıcı olduğunu ifade ediyor.
Uçak üreticilerinin bu tarz hava araçlarına karşı koruyucu teknolojiler geliştireceklerini dile getiren kurum, düşük irtifada yaşanan olası bir çarpışmasının uçağın düşmesine bile neden olabileceğini belirtiyor.
Yaklaşık 3 kilogramlık bir drone’un, yolcu uçağı ile çarpışmasını bilgisayar ortamında test eden uzmanlar, uçağın gövdesinin delindiğini dile getiriyor.
Bu konuda en büyük tedirginlik ise, uçakların kalkış ve inişi sırasında yaşanıyor. Zira, oldukça düşük irtifada olan bir uçağın drone nedeniyle motor arızası gibi kritik bir sorun yaşaması büyük kaza yol açabilir.
:: Drone’ların yolcu uçakları için oluşturduğu risk hakkında siz ne düşünüyorsunuz?
{{user}} {{datetime}}
{{text}}