Dudak okumak bildiğiniz gibi özellikle de işitme engelli kimseler ya da devlet güvenliği gibi konularda yetkili bazı kimselerin kullandığı bir yöntem. Belli bir mesafedeki kişinin dudaklarının hareketlerini takip ederek, ses duymadan konuşulanları anlayabilmeye yarayan dudak okuma işlemi pek tabii kolay bir iş değil. Bunun farkında olan bazı bilim adamları dudak okuyabilecek özel bir teknoloji peşinde koşuyorlar. Amaç özel bir eğitim almadan da gizli şeyleri ortaya çıkartabilmek. Akla ilk olarak kişisel mahremiyet gelse de, çalışmaları yürüten isimler bunun daha çok güvenlik ile ilgili olacağını söylüyorlar.
Tüm bu çabalara rağmen şimdiye kadar bir dudak okuma teknolojisi geliştirilebilinmiş değil! Ürdün’deki Mu’tah Üniversitesi araştırmacılarından Ahmad Hassanat’ın dediğine göre bu aşamaya gelmek için önümüzde halen uzun bir yol var. Hassanat, insanların konuşurken kelime ve heceler için 50 ayrı sesi kullandığını söylüyor. Ağız ise sadece 10 ile 14 ses için şekil alabiliyor. Bu sebepten ötürü de dudak okumak bir bakıma tahmin ve mantık yürütme işine de dönüşüyor. Dudak okuyacak kişi sadece dudaklara değil, konuşan kimsenin ifadesi ve hareketlerine de bakarak konuşulanları anlamaya çalışıyor. İşte bu noktada da dudak okuyucu teknolojiler işlevsiz kalıyor.
Araştırmacı Ahmad Hassanat’ın şahsi projesinde dudak okuma teknolojisi şu an yüzde 76’lık bir başarı yakalamayı başarmış. Yine de gerçek anlamda eğitimi olmayan bir kişinin, bir başkasının dudaklarını herhangi bir cihazla okuyarak neler söylediğini anlaması henüz mümkün değil. Hassanat, “daha önümüzde çok uzun bir yol var” diye de küçük bir eklemede bulunuyor.
:: Dudak okuyan cihazlar gerçek olursa tehlike yaratır mı?
{{user}} {{datetime}}
{{text}}