Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net
Reklam
Reklam

Dünden bugüne mobil oyunlar – 4 – Yüksek grafik çağı

Ana sayfa /

Dünden bugüne mobil oyunlar tarihinde sıra geldi yüksek grafikli mobil oyunlar çağına. Özellkle 2011 yılından itibaren akıllı telefon endüstrisi tüm dünyayı etkisi altına almıştı.

Apple ile başlayan yolculuk, Google’ın Android atağı ile kısa sürede kıyasıya bir rekabete neden oldu. Ancak tüketici artık bu mini taşınabilir bilgisayarlarda daha fazla tatmin olmak istiyordu. Tüketicinin daha eğlenceli ve farklı oyun deneyimi talebi ise akıllı telefonlarda yeni bir çağın kapısını araladı.

Dünden bugüne mobil oyunlar – 3 – Akıllı telefon çağı

Dünden bugüne mobil oyunlar dosyamızda sıra geldi akıllı telefonlara. Akıllı telefonlarla birlikte mobil oyun dünyası yeni bir yol ayrımına girdi.

Reklam
Reklam

Yüksek grafikli mobil oyunlar sahnede: Mali 400 grafik birimi

Her ne kadar akıllı telefonların ilk dönemlerinde mobil oyunlar ortaya çıkmış olsa da yüksek grafik isteyen seviyelerde değildi. Ancak ARM tarafından temeli atılan Mali grafik birimi tüm oyun piyasasını değiştirecekti.

LG KU990 ile 2007 yılında ortaya çıkan ilk Mali grafik birimi çok da yeterli değildi. Ancak yüksek grafik sağlayan ilk gerçek grafik işlemci Mali 400 MP oldu. Bu grafik işlemci birimi ilk olarak 2011 yılında karşımıza çıktı. Dünyanın ilk çok çekirdekli işlemcisi dört çekirdekli yapıdaydı.

ARM Mali 400 grafik birimi testleri

Bugün için çok anlam ifade etmeyen bu yeni grafik birimi, yüksek grafikli mobil oyun çağının da başlamasını sağladı. Akıllı telefonlarda kullanılan işlemcilerin ve entegre grafik kartlarının güçlenmesi, mobil oyunların da grafik performansını etkiledi.

Artık beş inç boyutlarına çıkan ekranlar, parlak Amoled paneller ve bir dönemin bilgisayarları ile yarışacak işlemciler piyasaya çıkmaya başladı.

Bir taraftan Qualcomm Snapdragon işlemciler ile başa oynarken, Nvdia ise Tegra işlemci ile bu rekabete katıldı. Apple ise simdi olduğu gibi en iyi ARM işlemciyle karşımıza çıkıyordu.

İşte tüm bu etmenler mobil oyunlarda yüksek grafikli oyunların piyasaya girmesine neden oldu. Artık atari oyunlarından kalma grafikler kısa sürede çok daha yüksek seviyeye geldi. Sizin için bu döneme damgasını vuran en iyi oyunları bir araya getirdik. Ancak bu ilk dönem karşımıza yüksek grafikli oyunlar. Bu yüzden listede PUBG, COD Mobile gibi oyunları göremeyince şaşırmayın.

Real Racing ve gerçekçi yarış deneyimi için ilk adım

Bugün bile halen mobil piyasanın en iyi ve en gerçekçi yarış oyunları arasında olan Real Racing, ilk olarak 2009 yılında karşımıza çıktı. Firemonkeys tarafından geliştirilen oyun ilk olarak iPhone 3GS ve iPod Tuch için geliştirilen oyun daha sonradan Android için de geliştirilecekti.

Dünden bugüne mobil oyunlar – 2 -N-Gage devrimi

Mobil oyunlar 2003 yılında büyük değişime uğradı. Oyun dünyası akıllı telefon çağına ilk adımı N-Gage ile attıklarının henüz farkında değildi.

Kısa sürede iOS dünyasının en iyi yarış oyunları arasına giren Real Racing, o yıllarda bile gerçeğe yakın bir grafik ve gerçekçi bir yarış atmosferi sunuyordu.

Real Racing 2 ile birlikte 2010 yılında çok daha gerçekçi grafiklerle karşımıza çıkan firma, başarısıyla Electronics Arts’ın da dikkatini çekti. Mobil oyun stüdyolarının yükselişe geçtiğinin bu il işareti sonrası EA, Firemonkeys firmasını satın aldı.

Real Racing 3

Bu satın alma ilk meyvesini ise 2013 yılında verdi. Real Racing 3 efsanesinin ortaya çıktığı bu yılla birlikte, mobil oyunlarda gerçekçi grafiklerin de önünü açtı.

Real Racing 3 bu yüksek grafiklerin yanında adı gibi gerçekçi bir yarış deneyimi ile kısa sürede en çok oynanan yarış oyunları arasına girdi. Ancak yarış oyunlarında karşımıza çıkan bu gerçekçi grafikler türünün tek örneği değildi. Kısacası dünden bugüne mobil oyunlar tarihinde özellikle Real Racing 3 önemli bir yere sahip.

Yüksek grafikli mobil oyunlar için yeni zirve: Asphalt

Mobil oyun tarihinde tuşlu telefonlara kadar uzanan Asphalt, akıllı telefonlarda da adından söz ettirmeye devam eden oyunlar arasında. Oyunun akıllı telefon piyasasına damga vurmaya başladığı ilk yıl ise 2011 oldu.

Dünden bugüne mobil oyunlar – 1- Nokia çağı

Teknolojinin gelişimini anlattığımız serimizde sıra geldi mobil oyun tarihine. Yılan oyunu ile başlayan macerayı sizler için derledik.

Asphalt 6 Adrenaline ile mobil oyun piyasasına iddialı giriş yapan oyun, yüksek grafikli yarış oyunu ihtiyacını da uzun süre karşıladı.

Asphalt 6 Adrenaline

İddialı yarış oyunu serisi yüksek grafik performansının yanında eğlenceli bir oynanışa sahip. Kazaların, uçan kaçan otomobillerin olduğu bu araba yarışı oyunu, süper sport otomobillere ev sahipliği yapıyor.

Özellikle Asphalt 9 ile birlikte oyun bir çok akıllı telefon testinde kullanılan temel oyunlar arasına girdi. Kısacası Asphalt 9, mobil oyun dünyasında yüksek grafikli oyunların zirvesinde yer alıyor. Dünden bugüne mobil oyunlar tarihinde Asphalt serisi önemli bir yere sahip. Ancak yüksek grafikli mobil oyunlar arasında seri her zaman zirvede yer alan ve ezbere saydığımız oyunlar arasında.

Yüksek grafikli ilginç bir yarış oyunu: Riptide GP2

Mobil yarış oyunu dediğimiz zaman aklımıza ilk gelen araba yarışları. Peki ama Jetski ile yapılan bir yarış oyunu desek, Riptide GP2 oyununu hatırlar mısınız? Riptide GP2, yayınlandığı 2013 yılında kısa sürede popüler hale geldi. O yıllarda ücretli olarak yayınlanan oyun, yaklaşık 7 TL ücretine rağmen ülkemizde de oldukça popüler hale geldi.

Riptide GP2

Bunun temel sebebi ise bu jetski yarışının kontrolleri oldukça zorlayıcı seviyede olması. Özellikle bazı haritalarda araca hakim olmak ve dönebilmek için fazlasıyla alıştırma yapmak gerekiyordu. Riptide GP2 akıllı telefonlar için geliştirilmiş olsa da özellikle tabletlerde çok daha iyi oynanıyordu. O döneme damgasını vuran Asus Transformer Prime ile iPad 2 için mobil oyun önemli bir Benchmark şovuna bile dönüşmüştü.

Bugün Riptide GP 2 eski popülerliğine sahip olmasa da, yüksek grafikli ve ücretli oyunlar arasında hala önemli bir yerde. Dünden bugüne mobil oyunlar tarihinde ise oyunun özellikle tablet oyunları arasında önemli bir yeri var.

Epic Games sahneye çıkıyor: Infinity Blade

Android tarafı ne kadar çeşitli ve güçlü akıllı telefonlara sahip olsa da bazı oyun geliştiriciler sadece iOS için oyun geliştirdi. Bunlardan birisi de bugün Apple’ın azılı düşmanı haline gelen Epic Games. Unreal Engine motorunu da geliştiren firma, Infinity Blade ile uzun süre gövde gösterisi yaptı.

Apple’ın uzun yıllar Benchmark için kullandığı seri, bir dönemin en önemli grafik standartlarına sahipti. Epic ise 2018 yılında oyun serisinden desteğini çekti. Özellikle Fortnite birlikte Battle Royale fırtınasına kapılan firma, tüm odağını da büyük paralar kazandıran bu içerik satışı odaklı oyuna yöneltti.

Infinity Blade

Serinin son oyunu 2013 yılında karşımıza çıktı. Epic Games ekibi İlk oyuna ve ikincisine göre hem grafikler hem de oynanış oldukça geliştirdi.

Dünden bugüne mobil oyunlar dosyamızda Infinity Blade önemli oyunlardan biri. Bugün Epic Games oyuna desteğini çekmiş olsa da halen apk ile oyunu indirmek ve nostalji yaşamak mümkün.

Yüksek grafikli dövüş oyunu: Blood and Glory

Mobil oyun ilk olarak 2011 yılında karşımıza çıktı. Dönemin açık ara en iyi Gladyatör oyunu olan Blood and Glory, hem kontrolleri hem de zorlu rakipleri ile mobil oyun piyasasında önemli bir yere sahip.

Özellikle tablette çok daha zevkli olan oyunda bir gladyatör olarak arenaya çıkıyor ve ölümüne savaşıyorsunuz. Reflekslerinizin sağlam olması gereken oyunun ikincisi ise 2013 yılında geldi. Bu yeni versiyon hem grafikleri açısından hem de oynanış açısından çok daha iyi bir seviyedeydi.

Blood and Glory

Bugün halen iOS ve Android için oynayabildiğiniz oyun, uzun süredir güncelleme almadığı için hata veriyor. Tabii ki 2010’lu yıllarda mobil oyunlardan beklentilerimiz çok daha farklıydı. Bu anlamda Blood and Gloory günümüz beklentilerinin de çok altında bir oynanışa sahip.

Dünden bugüne mobil oyunlar arasında Blood and Glory‘de tıpkı Riptide GP 2 gibi asıl zevki tablette alabildiğiniz bir oyundu. Ancak o dönemin akıllı telefonlarının beş inç boyutlarındaydı. Bu anlamda Blood and Glory gibi reflekse dayalı oyunlar büyük ekranlarda çok daha verimli oluyordu.

Yüksek grafikli mobil FPS: Shadowgun

Bugün, Legends ile bildiğimiz mobil oyun serisi ilk olarak 2011 yılında karşımıza çıktı. O dönemde ise tek düzgün rakibi ise Gameloft tarafından hazırlanan N.O.V.A oyunuydu.

Mobil oyunlar arasında ilk başarılı FPS oyunlarından biri olan Shadowgun, bugünün geniş haritalarının yanında oldukça kısıtlı haritalara sahipti. Tabii ki dönemine göre Shadowgun, mobil oyunlar arasında önemli bir boşluğu doldurdu.

Shadowgun

Galaksiler arası sistemi şirketlerin ele geçirdiği bir gelecekte geçen oyunda, bir tür kiralık asker yani Shadowgun olan John Slade karakterine can veriyoruz.

Oyunda amacımız her bölüm öncesi karşımıza çıkan görevleri yerine getirmek. Dönemine göre oldukça iyi grafiklere sahip olan oyun, oynanış açısından bir süre sonra tekrara düşüyordu. Ancak o dönemde karşımıza çıkan bir çok FPS oyun uzun süre aynı sıkıcı yapıyla karşımıza çıktı.

Mobil oyun dünyasında yenilenen bir FPS: Nova 3

Nova serisi ilk olarak 2009 yılında karşımıza çıktı. O dönem için iyi bir oynanış sunan oyun, 2012 yılında karşımıza çıkan üçüncü oyunuyla gerçek anlamda yüksek grafikli oyun kategorisine adım attı.

Daha önce 2 boyutlu olarak ortaya çıkan Nova serisi, uzaylı istilasına karşı savaşan özel bir askeri birimi konu alıyor. Crysis’de kullanılan Nano Suit benzeri bir yapıda kıyafeti olan bu askerle, her bölümde görevi başarmaya ve bölümü tamamlamaya çalışıyoruz.

Nova 3

O günler için oldukça tatmin edici olan Nova, tıpkı Shadowgun gibi oyuncuyu yönlendiren, kısıtlayan bir yapıya sahipti. Bu ilk dönem FPS mobil oyunların yüzeysel senaryo ve oynanış sorunu, mobil oyun piyasasının bir süre bu çemberde kalmasına neden oldu. Ancak Battle Royale oyunları tüm bu çemberin kırılmasına vesile oldu.

Reklam
Reklam

Yorum Ekleyin


Reklam
Reklam