Bilim insanları, Dünya’nın manyetik alanı üzerine bir çalışma yürüttü. Jeomenyetik alanın her zaman yönüne ve gücüne göre değiştiğini biliyoruz. Bu gezegensel özellik, bizi şiddetli kozmik radyasyondan koruyor. İşte bunu düşündüğümüzde, değişikliklerin ne kadar hızlı gerçekleştiği büyük bir ilgi çekiyor.
Antik lavlardan Dünya’nın manyetik alanı ölçümü yaptılar
Doğu İskoçya’daki antik lav akıntılarının yeni bir analizi, manyetik alan bilgimizde bazı önemli boşlukları dolduruyor. Liverpool Üniversitesi araştırmacıları, termal ve mikrodalga paleomanyetik analiz teknikleri ile antik lav akıntılarından aldıkları kaya örneklerini analiz etti. Mineral kristallerinin dizilişi, ilk oluştukları sırada Dünya’nın manyetik alanının durumunu ortaya çıkardı.
Araştırmacılar, Dünya’nın manyetik alanının gücünün döngüsel olduğunu bir kez daha destekledi. Bununla birlikte, bu jeomanyetik alanın 200 milyon yılda bir zayıfladığını da doğruladılar. Çalışmayı, hakemli bilimsel dergi PNAS‘te yayımladılar.
Paleomanyetist Louise Hawkins, “Bulgularımız, mevcut veri kümeleriyle birlikte düşündüğümüzde, Dünya’nın manyetik alanı gücünün derin Dünya süreçleriyle ilgili yaklaşık 200 milyon yıllık bir döngünün varlığını destekliyor.” dedi.
Ekip, 332 ila 416 milyon yıl önce manyetik alanın gücünde, 120 milyon yıl önceki başlayan sürece benzer şekilde düşüş olduğunu keşfetti. Orta-Paleozoyik Dipol düşük (MPDL) olarak adlandırdıkları bu dönemde güç, bugünkü gücünün dörtte biri civarındaydı. Bu tarihler 200 milyon yıllık döngüyle örtüşüyor. Ayrıca, manyetik alanın 300 milyon yıldan daha uzun bir süre önce nasıl olduğuna dair önemli yeni bilgiler veriyor.
{{user}} {{datetime}}
{{text}}