Dünyanın en büyük kripto para birimi unvanına sahip Bitcoin, aynı zamanda merkezsiz blockchain altyapısını kullanan ilk kripto para olarak bilinir. Yatırımcılar tarafından değer saklama aracı olarak kullanılan BTC, “Dijital Altın” olarak da anılmaktadır.
Peki ilk çıkış tarihinden itibaren kat ettiği yol ile tarihin akışına etki eden Bitcoin‘in nedir? Tarihi geçmişi nasıl? Ve hangi teknolojiyi kullanılıyor yakından bakalım.
Bitcoin nasıl ortaya çıktı
Bitcoin’in ortaya çıkma sebepleri hakkında birçok iddia yer alıyor. Bir takım kişiler geleneksel finansal sistemin dışında kalan bir grubun Bitcoin fikrini ortaya attığını ve geliştirdiğini iddia ediyor. Bu kişi ya da kişiler bankaların veya diğer kurumların kara listesinde yer alması aldığından yeni bir yöntem geliştirdi ve finansal özgürlüğe ulaşmak için Blockchain ve Bitcoin’i geliştirdi.
Ancak bu özgürlük beraberinde gizliliği de getirdi ve bunun sonucunda Bitcoin başlangıçta illegal işler ile anılmaya maruz kaldı. Aslına bakılırsa 2017’nin son çeyreğindeki Bitcoin fiyatı epik bir şekilde yükselene kadar ana akım medyada yer almıyordu. Fiyat artışıyla gelen popülerliğin ardından, bilinirlilik yakalayan Bitcoin’in hakkında çok fazla bilgi kirliliği bulunuyordu. Bitcoin fiyatının ani hareketleri fırsat kovalayanlarla beraber devletler ve düzenleyici kurumların da gözlerini Bitcoin’e çevirmesine neden oldu.
Bitcoin’in tarihinde önemli dönüm noktaları bulunuyor. Dünyanın önde gelen ekonomilerine sahip ülkeler geçmişte Bitcoin ve kripto paraları düzenlemeye yönelik adımlar attı. Ayrıca medyada yer alan hack’lenme haberleri Bitcoin ile doğrudan alakalı olmasa da Bitcoin fiyatına darbe vurdu.
Bitcoin’in kurucusu Satoshi Nakamoto kimdir?
Bitcoin’in kurucusu Satoshi Nakamoto Ocak 2009’da ilk Bitcoin bloğunu kazdı. Öncesinde yaratacağı dijital para hakkında forumlarda yazılar yayınladı ve bazı kriptografi uzmanlarıyla görüşmelerde bulundu.
Nakamoto olabilecek birkaç kişi öne sürülse de gerçek Nakamoto halen ortaya çıkmadı. Nakamoto’nun gerçek kimliği halen gizemini koruyor. Nakamoto Aralık 2010’a kadar Bitcoin’i geliştirdi, ardından ortadan kayboldu.
Nakamoto’nun kendini saklamayı planladığı belirtiliyor. Merkezsiz ve güven meselesini ortadan kaldıran bir sistem kurduğu için Bitcoin’in lideri olmaması gerektiğini düşünmüş olabileceği ifade ediliyor.
Blockchain ve Bitcoin
Bitcoin fiyatının sansasyonel hareketleri arkasındaki teknolojinin anlaşılması konusunda kötü bir etki yarattı. Uzun süre adı anılmayan Blockchain teknolojisi sadece niş bir kitlenin bildiği ve ilgilendiği bir konu haline geldi. Ancak yıllar içerisinde bilinirliği arttı ve günümüzde birçok geliştiricisi bulunuyor.
Bitcoin’in alt yapısını oluşturan Blockchain merkezsiz, dağıtık bir işlem defteri olarak tanımlanmaktadır. Daha basitleştirecek olursak blockchain kriptografi ile korunmuş çevrimiçi muhasebe defteri gibi düşünülebilir.
Genel hatlarıyla şöyle çalışır: tek bir veri merkezi olmadığı için bütün ağa yayılmış şekilde ağa katılanlar arasında defter kopyaları bulunur. Yeni bir işlem girildiğinde madenciler denklemleri çözer ve işlemleri bir araya getirerek blokları oluştururlar. Ardından bu bloklar birbiri ardına eklenerek blokzinciri halini alırlar. Böylece bütün işlemler blockzincir üzerine kaydedilmiş olur. Ağdaki bütün bilgisayarlarda aynı defter bulunur böylece fikir birliği sağlanır.
Bitcoin Madenciliği
Bitcoin miktarı kaynak kodu sebebiyle 21 milyona sabitlendi. Bu sebeple madencilere verilen ödüller belirli aralıklarla yarıya düşürülüyor. Günümüzde bir birey olarak madencilik yapmak madencilik zorluğunun artmasından dolayı oldukça maliyetli bir hal aldı. Madencilik günümüzde büyük şirketlerin eline geçmiş durumda.
Evde madencilik yapmak, özellikle elektrik faturası nedeniyle çok masraflı oluyor. Dolayısıyla kar etmek yerine, evinde kripto kazmak isteyen birçok kişi genelde zarar ediyor. Ancak buna rağmen kripto para madenciliği yapmaya karar verdiyseniz ve nasıl yapılır diye araştırıyorsanız karşınıza farklı yöntemler çıkacaktır.
Temelde dört farklı kripto madencilik türü var. Bunlardan ilki Asic Madencilik dediğimiz uygulamaya özel entegre devrelerle yapılan madenciliktir. Oldukça maliyetli olan yöntemle Bitcoin ve Litecoin gibi kripto paraları kazabilirsiniz.
Diğer yandan en popüler türlerden olan GPU Madenciliği, daha hesaplı ve evden madencilik yapmak isteyenlerin tercihi. Bu yöntemle Ethereum gibi kripto paralar kazılıyor. Ayrıca oyuncuların şikayet ettiği ekran kartlarındaki stok sorunu da bu yöntemden dolayı ortaya çıktı.
Üçüncü yöntem ise CPU Madenciliği. Asic yöntemi kadar maliyetli olmasa da özellikle GPU madenciliğine kıyasla pahalı bir yöntem olan CPU Madenciliği, eskiden çok kişinin tercihi oluyordu. Ancak günümüzde eski popülerliğini yitirdi.
Bulut madenciliği ise en hesaplı yöntemlerden biri olarak karşımıza çıkıyor. Bulut üzerinden kiraladığınız sistemle, kripto para kazma işlemi yapabilirsiniz.
Bitcoin’in neden bir eşi yok?
Bitcoin’i özel yapan en önemli etken ilk kripto para olmasıdır. Bu sebeple de marka değeri bulunmaktadır. Kripto para piyasasına milyarlarca doların akmasına sebep olan Bitcoin altcoinlere kıyasla teknoloji olarak gelişmiş sayılmaz.
Bitcoin ağının işlem hızı saniyede sadece 7’dir. Herhangi bir altcoinin işlem hızının bundan daha yüksek olduğunu söyleyebiliriz. Tabii ki Bitcoin’in büyük bir ağ olması da gelişiminin yavaşlamasına neden olmaktadır. Bitcoin hardfork’ları dahi günümüzde milyonlarca dolar piyasa değerine sahiptir.
Bitcoin nereden alınır?
Bitcoin’in 2021 itibariyle neredeyse bütün fiat ve kripto para birimleriyle paritesi bulunuyor. İşlem hacminin büyük kısmı popüler kullanılan Binance, Huobi ve Coinbase pro gibi borsalarda görünse de bütün kripto para borsalarında işlem görmektedir. Tarihsel bakıldığında piyasa değeri olarak Bitcoin her zaman en tepedeki yerini korudu.
Bitcoin çoğu zaman kripto para piyasa değerinin yarısına hükmediyor. Birçok altcoin, Bitcoin ile işlem gördüğü için Bitcoin fiyatından etkilenmekte ve Bitcoin’in fiyatına paralel şekilde hareket etmektedir.
{{user}} {{datetime}}
{{text}}