Dünyanın en gelişmiş medeniyetleri, güçlü olmalarını kritik konumlarına veya ellerinde bulunan teknolojilere borçluydu. Etrafı okyanusla çevirili olması nedeniyle İngiltere, uzun süre ciddi saldırılara maruz kalmayıp, demokrasi ve ticarete eğilip güçlendi. Osmanlı İmparatorluğu güçlü bir ordu oluşturdu ve kendi kendine yetebilen kaynaklarını akıllıca değerlendirdi. Şimdi de Amerika, ordu gücüyle korkutup, medya gücüyle popülerliğini artırıyor.
Günümüzün süper ordularına bakarsak (Amerika Birleşik Devletleri, Rusya vb.) ne kadar caydırıcı bir güce sahip olduklarını, anında fark edebiliriz: Nükleer silahlar. Şehirleri, tek başlarına parçalayıp, ülkeleri yok edebilecek bu silahlar nasıl üretiliyor? Nötron, Hidrojen ve Atom Bombası arasındaki farklar nedir? Cevabı merak ediyorsanız, sizi yazımıza davet ediyoruz.
{pagebreak::Nötron Bombası}
Nötron Bombası
Amerika Birleşik Devletleri, 1952 yılında Hidrojen Bombası ile onlarca test yaptı. Bu testlerden çıkan çarpıcı sonuçlardan biri nötron aktivitesinin inanılmaz ölümcül kapasitesiydi. Nötron bombasının en ilginç özelliği atom bombasının aksine, blast (patlama) ve parçalama gücünün az olması, ama canlıları çok daha etkili biçimde öldürebilmesiydi. Böylece ganimete konmak kolay olacaktı.
{pagebreak::Atom Bombası da Neymiş?}
Atom Bombası da Neymiş?
Nötron bombası patladıktan sonra çevreye saçılan nötronlar, toprakta etkinleşir. Bu aktivasyon gücü, atom bombasına göre 10 kat daha fazladır. Nötron aktivasyonu ile, öğeler sekonder gama ışınları saçar. Hem gama hem de nötron ışınları aynı anda yayılır. Nötronlar, değdikleri nesneleri, gama ışınları saçar konuma getirir. Bir tank, tamamen kurşundan yapılmadıysa, içindeki asker anında ölür. İnsanlar, 300 ışıma birimine kadar dayanabilirken, Nötron bombası, bunun binlerce katını yayar. Nötron aktivasyonu ile artık ölen, ya da can cekişen her insan bomba haline geline gelmiştir. Basit bir nötron bombasının etki alanı 4 kilometredir.
{pagebreak::Atom Bombası}
Atom Bombası
Sıradan bir Atom Bombası, patlama ve radyasyon yayma özelliğiyle 10 kilometre alan içerisindeki her şeyi yok eder. Hamamböcekleri gerçekten de radyasyona dayabilirler lakin, patlama etkisinden kaçınmaları imkansızdır. Atom bombası, 20.000 TNT’den daha güçlüdür. Patlama kontrolsüzdür, atomlar kararsız hale gelmiştir. Zira amaç da budur: Bölünme. Yapımında uranyum veya plütonyum kullanılır. Tetikleme içinse fünye gerekir ve fünye genelde, dinamit benzeri bir patlayıcıdır. Atom bombası, nötron bombası kadar olmasa da, nötron aktivasyonu da üretir.
{pagebreak::Hidrojen Bombası}
Hidrojen Bombası
Hidrojen Bombası, insanlık tarihinin en korkulan ve en güçlü silahıdır. Ortalama bir hidrojen bombası, ortalama bir atom bombasından binlerce kez kuvvetlidir. Hidrojen bombası temelde güneş benzeri, nükleer füzyon reaksiyonundan güç alan bir silahtır. Füzyon reaksiyonunda, atom çekirdekleri birleşir, büyük çekirdekler meydana gelir ve ortaya akıl almaz bir enerji çıkar.
{pagebreak::100 Milyon Derecelik Ölüm}
100 Milyon Derecelik Ölüm
Hidrojeni füzyona uğratmak için, 100 milyon dereceden fazla ısı gerekir. Bu da, ancak atom bombası benzeri bir patlamayla mümkün olabilir. Önce atom bombası patlatılır, gereken ısıya ulaşılır, böylece hidrojen ve izotopları füzyon gerçekleştirir. Hidrojen bombası için son derece ilginç bir tanım kullanılır: “Bir hidrojen bombasının patlama gücü, dünya tarihindeki tüm patlamaların toplamından fazladır.”
Maalesef, savaşlar gerçekleştikçe ve devletler para veya başka hırslarla, diğer ülkelere saldırdıkça, nükleer bombalardan bile ölümcül silahlar ortaya çıkacak. Bu silahlar bazen göz korkutma amaçlı üretilecek, bazen ise, onlarca nesli tehdit edecek şekilde kullanılacak.
:: Nükleer tehditler hakkında ne düşünüyorsunuz?
{{user}} {{datetime}}
{{text}}