Uçak teknolojisinin evrimi tüm hızıyla devam ediyor. Sektördeki gelişmeler, bir zamanlar asla mümkün olmayan hızlara çıkılmasını ve ulaşımın hiç olmadığı kadar ucuzlamasını sağlıyor. Özellikle de jet motoru ve basınçlı kabin gibi keşifler, neredeyse tüm sınırlayıcı faktörleri önemsiz hale getirdi. Bu da dünyanın en hızlı uçaklarının geliştirilmesine yol açtı. Peki tüm bu gelişmelerin ve iyileştirmelerin sonucunda ortaya çıkan ürün ne? Dünyanın en hızlı uçağı hangisi?
Dünyanın en hızlı uçağı: North American X-15
Aslında pek çoğumuzun düşündüğünün aksine, dünyanın en en hızlı uçağı ticari uçuşlar ya da askeri amaçlar için geliştirilmedi. Amerika Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi yani NASA, North American X-15 ismini verdiği bir model geliştirdi. Uçak bilimsel faaliyetler ve yüksek hızlı havacılık araştırmaları için özel olarak tasarlandı. Dünyanın en hızlı uçağı olarak bilinen hava aracı, 3 Ekim 1967’de 6.70 Mach (yaklaşık 7.200 km/s) hıza ulaşarak o günden bu yana kırılmayan bir rekor kırdı (İnsanlı uçuş).
Dünyanın en hızlı uçağı North American X-15’in bu rekor esnasındaki pilotluğunu ise William J. Pete Knight yaptı. North American X-15 ses hızının beş katını aşabildiği için süpersonik yerine hipersonik olarak sınıflandırılıyor. Bu uçakla kırılan rekorlar ise şunlar:
- 100 km’den fazla bir yüksekliğe ulaştı.
- Ses hızının altı katından fazla (Mach 6.70) hızla uçtu.
- Hipersonik hızlara ulaşan ilk uçaktır.
Uçak yapılarının, malzemelerinin ve kontrol yüzeylerinin hipersonik hızlarda ve çok yüksek irtifalarda nasıl performans göstereceğini bulmak için inşa edilen X15, 199 araştırma uçuşunda görev yaptı. Her bir uçuş yaklaşık on dakika sürdü.
Uçak, düşük hızlarda havalanamayacak kadar büyük bir kuyruk yüzgeci ile inşa edildi. North American X-15, yakıtı adeta içtiği için doğrudan kalkış yapmadı. NASA’nın B-52 aracıyla 45.000 feet’e taşındı ve düşürüldü.
North American X-15, 1969 yılında Wright-Patterson Hava Kuvvetleri Üssü’ndeki Birleşik Devletler Hava Kuvvetleri Ulusal Müzesi’ne kaldırıldı. X-15, müzenin Araştırma ve Geliştirme Galerisinde, Bell X-1B ve Douglas X-3 Stiletto dahil olmak üzere diğer uçaklarla birlikte sergileniyor.
North American X-15 teknik özellikleri
Uzunluk; 50.7 fit |
Yükseklik; 13.5 fit |
Ağırlık; 56.130 lb (yüklü) |
Boş Ağırlık; 14.595 lb |
Azami Hız; 4.520 mil/saat |
Motor; 57.850 pound itme gücüne sahip bir Thiokol XLR99-RM-2 roket motoru |
Menzil; 275 mil (450 km) |
Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi ve yorumlarınızı bizimle paylaşmayı unutmayın!
Düşünmeye gerek yok.
Adamlar yapmış. Saygıyı hakkediyorlar
Türkiye ne zanandi fit, mil, pound gibi ölçü birimleri kullanır oldu? Bir makale yazınca okuyucu anlayacak şekilde yazın, yoksa sadece amerikada yaşayan türküler için mi yazdınız? Fit miş, paunt muş, mil miş, safi özenti. Hava atmak gibi,…
Hiç bir şey düşünemiyoruz, çünkü ölçüm birimlerini zahmet edip anlayabileceğimiz metrik ölçülere çevirmemişsiniz.
Bizim mühendislerde uçagın arkasına füzeyi yapıştırır ve uçurur heygidim hey.
Havacılıkta tüm dünyada deniz mili kullanılır
Deniz mili 45 derece enleminin 1 dakikalık boylam yayı ölçüsüdür. Türkiye’de de bu ölçüler kullanılır .
Otomobil hız ölçüsü ile tanımlama yapılmaz. Bu ölçü birimleri kullanılarak hava atmış olunmaz.
Bizim cahillere laf anlatma boşver
7200 km hızla uçan bi uçaktaki insan içinde ne haldedir merak ettim