Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net

Dünyanın En Pahalı Kazaları

Ana sayfa /

İnsanoğlu teknolojisi sayesinde çevresini yönetmeyi ve doğaya karşı gelmeyi her zaman sevmiştir. İlk çağlardan bu yana her teknolojik atlamada yapılan bu olay bazen büyük felaketlere neden oluyor. İnsan zekasının ve gücünün sembolü olan dev araçlar beklenmedik şekilde kaza yapıp büyük felaketlere dönüşebiliyor.

Özellikle modern çağlarda artan sanayi faaliyetleri sayesinde insan elinden çıkan araçların boyutu gibi kazalar sonucu yaşanan felaketlerin sonuçları da artış gösterdi. Sizin için sivil tarih boyunca yaşanmış en masraflı kazaları bir araya getirdik.

{pagebreak::10 Numara: Titanic}

10 Numara: Titanic

Bol Oscar‘lı filmi sayesinde dünyanın en ünlü kazalarından biri olsa da Titanic aslında listenin en sonunda yer alacak kadar bir hasara neden oldu. Dönemin maddi koşulları ve geminin tek başına batması bu konudaki en büyük etken.

1500 kişinin can verdiği kazanın bedeli ise 150 milyon dolardı.

{pagebreak::9 Numara: Köprüye çarpan tanker}

9 Numara: Köprüye çarpan tanker

2004 yılında yaşanan bu kazada 32 bin litre benzin dolu olan bir tanker sıradan bir yolcu aracıyla çarpıştı. Kazanın ardından çıkan patlama köprünün yıkılmasına neden oldu.



Almanya’da yaşanan bu olayın toplam maaliyeti ise 350 milyon dolardı.

{pagebreak::8 Numara: MetroLink tren kazası}

8 Numara: MetroLink tren kazası

MetroLink adlı tren şirketinin başına gelen bu kaza 2008 yılında yaşanmıştı. Karşıdan gelen yük treniyle kafa kafaya çarpışan MetroLink yolcu treni 25 kişinin ölümüne neden oldu.

Olayın MetroLink şirketi çalışanlarının ihmali yüzünden yaşandığı ortaya çıkınca ise firmaya açılan tazminat davalarıyla birlikte kazanan toplam maaliyeti 500 milyon doları buldu…

{pagebreak::7 Numara: Bombardıman uçağı kazası}

7 Numara: Bombardıman uçağı kazası

Uçan kale olarakta bilinen B2-Bomba uçaklarından biri 2008 yılında gizemli şekilde düşmüştü. Havalandıktan kısa süre sonra düşen bu uçaktan dünya üzerinde sadece 21 tane var. Üstelik düşen model bu seri içerisinde en teknolojik ve pahalı olanıydı.

Araştırmalar sonucunda kazanın nedeninin teknolojik arızalar olduğu ortaya çıktı. Pilotun kurtulduğu bu kazananın bedeli ise 1.4 milyar dolar

{pagebreak::6 Numara:Denizi kirleten kaza}

6 Numara:Denizi kirleten kaza

1989 yılında yaşanan bu kaza denizin toptan kirlendiği ilk ciddi olaylardan biriydi. Geminin kontrolünü kaybeden kaptan kayalıklara çarptı. Açılan yarıktan ise petrol denize akmaya başladı.


 

Galonlarca petrolün denize aktığı kazananın toplam bedeli 2.5 milyar dolardı.

{pagebreak::5 Numara: Yüzen rafineri kazası}

5 Numara: Yüzen rafineri kazası

Bu kaza hem teknolojik hem de insanı hataların ürünüydü. 1988 yılında dünyanın en büyük yüzen petrol rafinerisinde bulunan teknisyenler başlarına gelecekleri bilmeden rutin kontrollleriin yapıyordu.

Dev rafineride bulunan yüzlerce güvenlik vanasını yerinden çıkartıp kontrol yapan teknisyenler bu vanalardan birini yerine takmayı unuttu. Tekrar çalışır hale gelen rafineri bu ufak kaza sonucunda alev aldı. 2 saat içerisinde çoğu yanan rafineride 167 çalışan hayatını kaybetti.

Bu kazanın toplam maliyeti ise 3.4 milyar dolar oldu.

{pagebreak::4 Numara: Challanger faciası}

4 Numara: Challanger faciası

1986 yılında yaşanan bu kaza Amerika için milli yas nedeni olmuştu. Kalkışından 73 saniye sonra aniden patlayan bu uzay mekiğinden hiç bir astronot kurtulamadı.


Teknik bir arıza yüzünden yaşanan bu kazayı canlı yayında milyonlar izledi. 5.5 milyon dolar ise bu kazanın bedeli oldu.

{pagebreak::3 Numara: İkiye bölünen tanker}

3 Numara: İkiye bölünen tanker

2002 yılında 77 ton petrol taşıyan Prestige adlı tanker çıkan fırtınanın kurbanı olmuştu. Daha sonra ise geminin kaptanın yakınlarda olan Portekiz ve Fransa limanlarına demir atmak istediğini ancak bürokratik engeller yüzünden bir türlü izin alamadığı ortaya çıktı.

Kazanın sonucu ise 12 milyar dolar oldu…

{pagebreak::2 Numara: Uzay mekiği kazası }

2 Numara: Uzay mekiği kazası

Bir diğer uzay kazası olan Colombia mekiğinin macerası ise sadece kazayla kalmıyor. Kazadan daha çok yapılan araştırmalar Colombia’nın fiyatının artmasına neden oldu.

Yıllar süren kaza araştırmalarıyla birlkite mekiğin hükümetine bedeli, 13 milyar dolar oldu…

{pagebreak::1 Numara: Çernobil felaketi}

1 Numara: Çernobil felaketi

1986 yılında yaşanan Çernobil kazası tüm dünyanın radrasyon tehditini fark etmesine neden oldu. Bu santral patlamadan önce insanlar radrasyonun verebileceği zarları bilmiyordu.

Kontrol altındaki nükleer enerjinin dünyanın en iyi şeylerinden biri olduğunu düşünen insanlar birkaç saat içerisinde yaşanmayacak hale gelen Çernobil bölgesini gördükleri zaman şok olmuşlardı.

Ölenlerin yanında evlerini terk etmek zorunda kalan binlerce insan zehirlenin dünya Çernobil‘i modern teknolojinin en büyük facialarından biri yapmaya yetti. Bu facianın bedeli ise 200 milyar dolar

:: Bu facialardan en çok hangisi sizi etkiledi? Sizce insanlık neden bu tarz olaylardan ders alamıyor?


 


Yorum Ekleyin