Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net

Karşınızda dünyanın en zor programlama dilleri!

Ana sayfa / Yazılım

Programlama dünyasında bazı dillerin söz dizimini kolay, bazılarınkini ise karmaşık olarak sınıflandırıyoruz. Programlamaya yeni başlayanların merak ettiği konulardan biri de genelde en kolay ve en zor programlama dilleri olmuştur. Sizlere daha önce Python dilinin neden başlangıç için iyi olduğunu anlatmıştık. Şimdi ise en zor programlama dilleri diyebileceğimiz bazı tuhaf yazılım dillerine bakacağız.

Programlamaya neden Python ile başlanmalı?

Programlamaya Python ile başlamak neden doğru bir karar? Python dili ile yazılıma adım atmayı düşünenler bu dille ilgili bazı cevapları alacak.

En zor programlama dilleri

Aslında bir programlama diline en zor sıfatını yüklemek tartışmalı bir konu. Çünkü her dilin kullanım alanı farklı olabiliyor, bazen söz diziminin karmaşık olması işimize gelebiliyor. Listede yer verdiğimiz diller eğlence amaçlı geliştirilmiş ve bir proje geliştirmek için kullanılacak türden değiller.

En karmaşık programlama dili: Moo

Cow’un yaratıcıları, bu dili karmaşık olması için tasarladı. Yani bu dili kullanarak bir proje geliştirme gibi bir yükün altına giremezsiniz.

Cow, Türkçede “inek” anlamına geliyor. Mantığı ise “Moo” kelimesininin farklı varyasyonlarını kullanmak. Moo kelimesine sürekli farklı ekler getirerek kod yazabiliyorsunuz. Bir örnek olması amacıyla “Hello World” çıktısını veren kodlara göz atalım.

Moo kelimesinin ilk ve son harfinde değişiklik yaparak kodlama yapabiliyorsunuz. Baştan belirttiğimiz gibi; bu dil tamamen eğlence amaçlı olarak yaratılmış.

Kibar programlama dili: Intercal

Kod yazarken kod editörüne sürekli emir verdiğinizin farkında mısınız? Intercal bundan sıkılmış olacak ki sizden sürekli kibarlık bekliyor. Eğer kod dizisinde yeteri kadar “lütfen” demediyseniz kod hata verebiliyor. “Please Do”, “Please Read Out” ve “Please Give Up” gibi terimler bu dilde yer alıyor.

Dilin örnek bir kod dizisini aşağıdan görebilirsiniz:

1972 yılında Princeton Üniversitesi öğrencileri Don Woods ve James M. Lyon tarafından Intercal dilinin küçük bir tutorialı da bulunuyor.

Dünyanın en zor programlama dilleri: Chef

İsminden de anlaşılacağı üzere Chef dilinin restoranlarla bir ilgisi var. Chef dilinin oldukça pratik olabileceğini söyleyebilirim. Bu dilde kullanacağınız kodlar yemek malzemelerinden oluşuyor. Siz malzemeleri yazdıktan sonra yemeğin tarifi karşınıza çıkıyor.

Bu dili kullanırken malzemelerinizin ölçü birimleri küresel çapta kullanılan gram ve ml gibi birimler olmalı. Her satıra elinizdeki malzemeleri yazarsanız yemeği nasıl pişireceğiniz hakkında bilgi sahibi oluyorsunuz.

Bu diller için zor yerine esoterik kelimesi de kullanılabilir. Fakat çok küçük çaplı ve öğrenilmesi zor olduklarından en zor yazılım dilleri bunlar oluyor. Sizler bu diller hakkında ne düşünüyorsunuz?

Yorum Ekleyin