Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net
Reklam
Reklam

Dünyanın ilk elektrikli yük gemisi denize iniyor! İşte menzili

Ana sayfa / Haberler

Günümüzde “elektrikli” kavramı akıllara doğrudan otomobilleri getiriyor olsa da, motorsikletten kepçelere kadar elektrik ile çalışan / dönüşümü devam eden birçok araç bulunuyor. Bu ayın sonunda denize inecek olan ilk elektrikli yük gemisi: Japon Asahi Tanker ile bunlara bir yenisi daha eklenecek.

Dünyanın en büyük beşinci karbondioksit yayıcısı olan Japonya, 2050 yılına kadar karbon nötrlüğüne ulaşmayı hedeflerken, gemilere güç sağlamak için petrol kullanan küresel denizcilik endüstrisi, sera gazı emisyonlarını azaltma çabalarını hızlandırıyor.

Rolls-Royce’un tamamen elektrikli uçağı hız rekoru kırdı

Rolls-Royce'un tamamen elektrikli hava aracı projesinde önemli bir gelişme yaşandı. Uçak, dünyanın en hızlı tamamen elektrikli aracı oldu.

Reklam
Reklam

Elektrikli yük gemisi menzili ile kafaları karıştırdı

Asahi Tanker EV projesinin ekip lideri Makoto Sawada, 14 Nisan Perşembe günü gazetecilere verdiği demeçte “Geminin enerji sistemi sıfır karbondioksit, nitrojen oksit (NOx) ve kükürt oksit (SOx) emisyonu elde etmek için tamamen elektriklidir.” ifadelerini kullandı.

3.480 kilovat saat (kWh) pil kapasitesine sahip olan geminin menzili 100 km olarak açıklanırken, yaklaşık 10 knot hızda ilerleyecek. Geminin menzili aşırı düşük görünüyor, ancak ana amacı diğer gemilere yakıt ikmali yapmak olduğu için en azından ilk etapta yeterli olacak.

62 metre uzunluğundaki tankerin batarya kapasitesini daha net bir şekilde anlamak için tipik bir elektrikli araçtaki 100 bataryanın birleşmesi şeklinde düşünebilirsiniz. 1 milyon litre yakıt taşıma kapasitesine sahip olan tanker, rafinelerden Tokyo Körfezi’ndeki büyük tankerlere veya kargo gemilerine yük taşıyacak.

Gelecek yıl ikinci elektrikli tankerin şirket bünyesine katılması beklenirken, tanker Kawasaki’nin ana endüstriyel bölgesine inşa edilen şarj istasyonu ile şarj edilecek. Dünyanın ilk elektrikli tankerinin inşa edilmesi için yaklaşık 13 milyon dolar harcandı. Yani normal bir tankere kıyasla oldukça maliyetli.

Reklam
Reklam

Yorum Ekleyin


Reklam
Reklam