Dünya Corona virüs ile uğraşıyorken, Amerikalı ve İngiliz bilim insanları, dünyanın interaktif haritasını çıkardı. Isı ve nem kombinasyonlarının işlendiği haritada, dünyada çok yakında yaşanamayacak ülkeler açıklandı.
Çok yakında yaşanamayacak ülkeler belli oldu
Bilim insanlarının çıkardığı interaktif harita ile her bölgenin ortalama hava sıcaklığına göre insan vücudunun maruz kaldığı iklim yükünü yansıtan veriler toplandı. Sonuçları Science Advances dergisinde yayınlanan çalışmaya göre dünyada daha şimdiden yaşanması mümkün olmayan onlarca bölge bulunuyor.
Küresel iklim değişikliği ile ilgili birçok bilimsel yayında, insan yaşamının fizyolojik sınırlarını aşan ölümcül yüksek ısı ve nem kombinasyonlarının altı çiziliyor. Bu denklemin çok yakında dünyanın bazı tropikal ve subtropikal bölgelerinde yaşamayı imkansız hale getireceği belirtiliyor.
Columbia Üniversitesi Dünya Enstitüsü ve Loughborough Üniversitesi‘nde görevli bilim insanları, toplu göçler ve ülke ekonomilerinin çöküşüne neden olabilecek bu sınıra insanlığın ne kadar yaklaştığını gözler önüne serdi.
Bilim insanları farklı noktalarda bulunan toplam 7 bin 877 meteoroloji istasyonunun 1979-2017 yılları arasında topladığı verileri analiz etti. Dünyanın birçok yerinde iklim değişkenlerinin periyodik olarak insan yaşamının sınırlarını aştığını saptadı.
Araştırmada görevli olan Colin Raymond, “Önceki araştırmacılar bunun onlarca yıl sonra olacağını öngörmüştü, bizse bunun şu anda olan bir şey olduğunu gösterdik.” açıklamasında bulundu. Asya, Afrika, Avustralya, Güney ve Kuzey Amerika‘da yaşanamayacak noktalardan binlerce bulunduğu da açıklandı. Basra ve Meksika körfezlerinin kıyıları ve Hint Okyanusu kıyıları, sıcak havanın buharlaşan deniz suyunu emdiği ve yüksek oranda nem oluşturduğu birçok yer mevcut.
Küresel ısınmanın bu sonuçları doğurduğunu aktaran bilim insanları; Hindistan, Bangladeş ve Pakistan topraklarının büyük bir kısmında, kuzeybatı Avustralya, Kızıldeniz ve Meksika Körfezi kıyılarında, Kaliforniya’da, Güneydoğu Asya, Güney Çin, Afrika ve Karayipler’in bir kısmında aşırı sıcaklık ve nem atakları gözlendiğini açıkladı.
{{user}} {{datetime}}
{{text}}