Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS), 1998 yılından beri birçok uzay projesine ev sahipliği yaptı. Bu süre zarfında onlarca astronot burayı ziyaret etti. İstasyon bu sefer farklı bir olayla haberlere konu oluyor. NASA’ya bağlı astronot Mark Vande Hei, Pyotr Dubrov ve Anton Shkaplerov ile birlikte bir süredir ISS’deydi. Astronotlar görevlerini tamamlayıp evlerine döndü.
Astronot Mark Vande Hei, ISS’de 355 gün kaldı
NASA astronotu Mark Vande Hei, Rus kozmonot Pyotr Dubrov eşliğinde en uzun uzay uçuşu alanında bir rekorun sahibi oldu. Astronotlar, 9 Nisan 2021’de Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) ulaşmıştı. O günden beri çalışmalarını yürüten Vande Hei, 355 gün ISS’de kalarak bunu en uzun yapan NASA astronotu olarak tarihe geçti.
2016 yılında astronot Scott Kelly’nin elinde olan en uzun ISS’de kalan NASA astronotu rekorunu eline alan Vande Hei, kozmonotlar Pyotr Dubrov ve Anton Shkaplerov ile birlikte bir Rus Soyuz uzay aracı eşliğinde Dünya’ya döndü. Grup, ISS’den ayrıldıktan yaklaşık dört saat sonra Kazakistan’da Dzhezkazgan’ın güneydoğusundaki uzak bir bölgeye iniş yaptı. Vande Hei, ilk düşüncelerini Twitter’dan şu sözlerle paylaştı.
Uluslararası Uzay İstasyonu insanlık için çalışan harika insanlar tarafından ziyaret edilen muhteşem bir yer. ISS’de görev yapmanın anılarını sonsuza kadar yaşatacağım. Şimdi, yine de, Toprak Ana’ya geri döndüğüm için çok heyecanlıyım!
Savaş ortamındaki Rusya-ABD gerginliği, Mark Vande Hei’ye sorun olmadı
Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesi, tüm dünyayı etkilediği gibi uzayı da etkiledi. Öyle ki Rusya’nın dönüş yapılan Rus aracı Soyuz’a Amerikalı astoronotu almayacağı iddia edilmişti. Bu iddialar güçlü bir şekilde artınca Rusya Federal Uzay Ajansı durumu net bir dille yalanlamıştı.
Mark Vande Hei, görevi süresince NASA’nın ilerleyen dönemlerdeki projeleri için önemli sayılacak çalışmalara imza attı. Bu çalışmalarının yanı sıra ISS’den çektiği eşsiz fotoğrafları paylaşmaya devam etti. Geri dönüşünde Vande Hei üzerinde bir dizi incelemeler yapılacak. Öyle ki vücudun uzun süreli mikro yerçekimi koşullarında nasıl tepki verdiği gözlem altına alınacak.
Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlar kısmından veya SDN Forum‘dan bizlerle paylaşabilirsiniz.
{{user}} {{datetime}}
{{text}}