Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net
Reklam
Reklam

Dünyayı Kurtaran Teknoloji: Green IT

Ana sayfa /

Sanayi devrimiyle birlikte başlayan tüketim toplumu tüm çılgınlığıyla devam ediyor. Tüketicilerin taleplerini karşılamak için seri üretimin sınırlarını zorlayan firmalar ister istemez doğal kaynakları zedeliyor.

 

Reklam
Reklam

 

İşte tüm bu sorunlar küresel ısınma ve enerji krizlerinin kapımıza gelmesine neden oldu. Teknoloji dünyası bu sorunu çözmek için yeni bir kavramı geliştirdi.

Son zamanlarda adını bol bol duyduğunuz Green IT (yeşil teknolojili) ürünlerin aslında ne anlama geldiğini biliyor musunuz? Bu ürünlerin sıradan teknolojilerle tek farkı fiyat etkilerinden ibaret değil.

Yeşil Teknoloji Nedir?

Son dönemlerde firmaların bol bol ön plana çıkartmak istediği yeşil teknoloji aslında uluslar arası sivil toplum ve araştırma örgütlerinin koyduğunu sınırlamalar sayesinde ortaya çıktı. Tüketim toplumunun dünyayı verdiği zararı aza indirmeyi hedefleyen bu ürünler, enerji tüketiminden, üretime kadar birçok konuda doğa dostu teknolojilerle çalışıyor.

Yeşil teknolojili bir ürün aldığınız zaman sadece tasarruf etmiyorsunuz aynı zamanda dünyaya verdiğiniz zararı minimuma indiriyorsunuz.

Yeşil Teknolojinin Farkı Nedir?

Bu teknolojiye uygun ürünlerin en büyük farkı tasarım ve üretim aşamasında başlıyor. Doğa dostu ve tekrar işlenebilir materyallerden yapılan bu ürünler aynı zamanda mümkün olduğu kadar az kanserojen madde içeriyor.

Bu ürünler size hizmet edemeyecek hale geldiği zaman onları çöpe atmak yerine, en yakındaki geri dönüşüm tesisine ya da aldığınız firmaya geri vererek doğaya da yardımcı olabilirsiniz.

Üretim sırasında ise oluşturulan özel tesisler sayesinde firma mümkün olduğu kadar az kaynak tüketip karbon emisyonunu azaltıyor.

Yeşil Teknolojili Tasarruflar

Ürünler, enerji tasarrufu yapmak için özel olarak tasarlanıyor. Yazıcılardan, sunuculara kadar birçok farklı ürün gamında kullanılan bu sistemler araştırmalara göre yüzde 30 ile yüzde 70 arasında aylık tasarruf sağlıyor.

 

 

2010 yılı içerisinde Amerikan Enerji Bakanlığ‘ının araştırmalarına göre yeşil teknolojiyi tercih eden şirket ve kullanıcıların sağladığı tasarruf toplamda 70 milyon dolara yaklaştı.

Bu Teknolojileri Kim Değerlendiriyor?

Green computing kavramı son zamanlarda popülerleşmiş olsa da aslında ilk ortaya çıkışı 1992 yılına dayanıyor.

O dönem hurdalığa çekilen teknoloji ürünlerinin doğaya verdiği zararlar ve bunları geri dönüştürecek yeterli tesisin olmaması nedeniyle Amerikan Çevre Koruma Derneği, Energy Star kurumunu oluşturdu.

Bilgisayarlara uyku moduna getirmek gibi projeleri hazırlayan Engery Star, zamanla doğayı koruyan ve tasarruf yapan teknolojilerin standartlarını oluşturmaya başladı.

Günümüzde özellikle Obama hükümeti, Green Computing ve IT konusunda büyük yatırımlar yapıyor. Amerika’ya yeşil teknoloji üretimi için söz veren firmalara Obama hükümeti destek olarak belirli bütçeler ödüyor.

Amerikan şirketleri dışında, ülkeye ürün ihraç eden Koreli teknoloji firmaları da bu sene yeşil teknolojiler konusunda büyük yatırımlarda bulundu. Hükümet ve Energy Star dışında, her yıl çevre koruma örgütü Green Peace de yeşil pazar konusunda araştırmalar yapıyor. 2010 yılında listenin ilk başlarında yer alan firmalar, HP, Asus ve Fujitsu oldu.

Yeşil Teknolojilere Nasıl Yardımcı Olabilirsiniz?

Şirketlerin bu yatırımlarına tüketiciler sadece ürün alarak yardımcı olmuyor. Aynı zamanda ellerindeki ürünleri de şirketlerin oluşturduğu geri dönüşüm tesislerine yollayarak dünyayı korumaya devam edebilirsiniz.

Birçok firma kartuşları geri dönüştürerek, hem çevreye hem de tüketiciye büyük katkı sağlıyor. Doğaya en çok zarar veren ürünlerden biriyse içerdiği kurşun alışımı nedeniyle monitörler. Monitörler gömüldüğü zaman bile toprağa büyük zarar veriyor.

 

 

Cep telefonlarını da geri dönüşüm için kullanmak, doğaya en büyük katkı sağlayan yollardan biri.

Kağıtlar ise özellikle iş yerlerinin en büyük sorunlarından. Yazıcılardan boşa çıkan her kağıt, aslında bir ağacın boş yere yok olmasına neden oluyor. Eğer bu kâğıtlar, geri dönüştürülmezce insanlığın ormanlara verdiği zarar artmaya devam ediyor.

Yeşil Teknolojilerle Oluşun Ürünler

2007 yılında birçok büyük teknoloji ve yazılım firmasının bir araya gelerek aldıkları prensipler sektöründe değişmesine neden oldu. Şimdi sadece, donanımda değil, tasarım ve yazılım alanında bile yeşil ürünler ortaya çıkmaya başladı.

Sektörün doğa dostu olması ise iş dallarını değiştiriyor. Dünyaya zarar veren klasik iletişim yollarına IP üzerinden ses iletimine izin veren Voice IP teknolojisi bunun en büyük örneklerinden biri. Ucuzluğu dışında doğaya olan saygısı nedeniyle, önümüzdeki yıllarda cep telefonu sektöründe Voice IP standart hale gelecek.

Sunucularda da kendini amorti eden ve tasarruf yapan ürünler daha şimdiden standartlaşmaya başladı. Yazıcılarda, akıllı püskürtme sistemleri kartuşların çabuk bitmesini engelliyor.

Bazı firmalar, plastik yerine bambu gibi alternatiflerle ürünlerini daha sağlıklı hale getiriyor. Bazı firmalar ise cep telefonlarını güneş enerjisiyle çalışacak sistemlerle donattı.

Reklam
Reklam

Yorum Ekleyin


Reklam
Reklam