Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net
Reklam
Reklam

Düşmanımın Düşmanı Benim Dostum

Ana sayfa /

Microsoft ve Adobe her ne kadar rakip görünse de, Apple’a karşı ortak hareket etmek için ilk görüşmeleri yapmaya başladılar (Apple’dan İşletim Sistemi Salvosu!).

Böyle olmasının en büyük nedeni, Apple’ın akıllı telefon pazarında çok güçlü olması. Tabii Adobe’ın Apple ile yaşadığı sorunlar ve Microsoft’un Windows Phone 7 işletim sistemini piyasaya çıkarmasını da unutmamak lazım.

Bu yüzden olsa gerek Microsoft’un patronu Steve Balmer ve Adobe’un patronu Shantanu Narayen, geçen günlerde gizlice buluşup neler yapabileceklerini tartıştı.

Reklam
Reklam

 

Dedikodulara göre yapılan bu ikili görüşmelerde Microsoft’un Adobe’u satın alması da konuşuldu.

 

Elbette bu durum Steve Ballmer’a soruldu fakat o oldukça yüzeysel bir cevap verdi ve bu görüşmeleri de inkar etmedi. Her an her şey olabilir diyen Steve Ballmer, farklı bir mekanda aynı soruya, “Bir şey yapmak istiyorsanız, en iyisi konuşmayın” cevabını verdi.

Bu birçok kişinin ilgisini çekti. Gizli olarak yapılan bu görüşmeden bir anda herkesin haberi oldu. Adobe’un basın sözcüsü bu yüzden New York Times’a ikili bir görüşmenin olduğunu ve burada üst düzey yöneticilerin yer aldığını söyledi. Yapılan bu görüşmenin, belli zaman aralığında gerçekleşen rutin bir görüşme, burada da birlikte çalışmanın da konuşulabileceğini ima etti.

{pagebreak::Adobe’un Hisseleri Tavan Yaptı}

Adobe’un Hisseleri Tavan Yaptı

Gizli olan bu görüşmeler herkes tarafından duyulması sonucu en çok Adobe’a yaradı. Çünkü dedikodular İnternet’te yayılır yayılmaz, Adobe’un hisseleri tavan yaptı. New York Times bu görüşmeden bahsederken, Adobe’un hisseleri %11 arttı. Fakat borsa kapanışında bu artış geri çekildi.

Adobe’un hedefi bir anda hisse senetlerinin artması değil. Buradaki asıl hedef Apple’a karşı neler yapılabileceği. Bu, özellikle Microsoft’u inanılmaz derecede rahatsız ediyor (WebOS 2.0 Duyuruldu).

Çünkü Microsoft iPhone’un piyasada çok güçlü olmasından haz etmiyor. Microsoft’un bu tür duygular içinde olması çok normal. Zira iPhone’un piyasaya çıkması ile birlikte, Microsoft akıllı telefon pazarında %5 geriledi. 

 


Adobe’un da Apple’a karşı olması normal çünkü Apple, inatla Flash desteğini kendi cihazlarında istemiyor. Bu da ister istemez Adobe’u zor duruma sokuyor.

 

İşin komik tarafı ise Adobe ve Microsoft’un da önemli birer rakip olması. Adobe, resim işleme yazılımı Photoshop, PDF yazılımı Acrobat ve Flash uygulaması ile uluslararası arenada koşarken, Microsoft Flash’a karşı Silverlight ve Office uygulamaları ile Pazar payı peşinden koşuyor.

Esas kavga Apple ile Adobe’da yaşandı. Apple, inatla Flash desteğini kendi ürünlerine koymuyor. Hatta Apple’ın CEO’su Steve Jobs, Flash desteğinin çok demode olduğunu söylemesi ipleri iyice gerdi.  Narayen, bu açıklamadan sonra mecburen karşı atağa geçti ve bu da ilişkileri iyice zedeledi.

Microsoft bunu fırsat bilerek, görüşmeyi ilk olarak Adobe’un hassas olduğu konu olan Flash ile başlattı. Esasında Adobe’u anlayan en çok Microsoft. Çünkü Microsoft yıllardır akıllı telefon pazarında yer almasına rağmen, bir türlü istediği başarıya ulaşamadı.

 {pagebreak::Birleşme Ne gibi Avantajlar Sağlayacak}

Birleşme Ne gibi Avantajlar Sağlayacak

Microsoft’un bu tarz planları uzun zamandır var. Fakat Microsoft’un zamanında yapılan Kartel suçlaması yüzünden çekimser davranıyor.  O zaman Microsoft çok güçlüydü ve böyle bir birleşmeye iyi bakılmazdı.

Fakat dengeler değişti. Microsoft şimdi ciddi ciddi eski planlarını düşünmeye başladı. Adobe’u satın alması veya ortak hareket etmesi ona çok büyük bir güç katacağını biliyor. Bu birleşme onu Web geliştiricileri arasında en tepeye yükseltir. Dolaysıyla da Apple’a ciddi zararlar verebilir.

Microsoft bunu çok iyi biliyor. Bu yüzden de kesinlikle Adobe ile yakın çalışmak istiyor (Microsoft’ta Önemli Kan Kaybı).

 

Söylentilere göre, görüşmede birçok plan ve stratejilerden bahsedildi. Hatta Microsoft’un Adobe’u satın alması da konuşuldu.

 

Peki bu birleşme gerçekleşti. O zaman ne olacak? Uzmanlara bakılırsa basit bir birleşme büyük bir etki yaratmaz. Nedeni de her iki firmanın çok fazla ürünü olması. Dolayısıyla başarılı olmak için de bazı ürünlerde ciddi kararlar almak gerekiyor. Örneğin Flash ve Silverlight gibi

Akıllı telefon pazarında da istenilen etkiler yaşanılmayabilir. Sonuçta Adobe’un, Apple’ı zor durumda bırakacak bir teknolojiye sahip değil. Apple iOS ve Android’i alt etmek için çok sıkı çalışmak gerekiyor. Kaldı ki Microsoft’un bu birleşme ile birlikte Flash sorunlarına sahip olacağı unutulmamalı.

Bu birleşme veya satın alma gerçekleşirse, Microsoft’un kısa vadede yapacağı en etkin şey, Photoshop desteğini Mac ürünlerinden çekmek olmalı. O zaman Apple’a çok ciddi bir zarar verilmiş olunur.  Tabii bunu göze alıyorsa.

:: Konu hakkındaki düşüncelerinizi bizimle paylaşın.

Reklam
Reklam

Yorum Ekleyin


Reklam
Reklam