Akıllı telefonları her yönden birbirleriyle karşı karşıya getiren DxOMark şimdi de batarya testi ile karşımızda. Bu yeni batarya testinde orta segmentin güçlü oyuncuları ilk sıraları ele geçirdi. Sıralamanın büyük sürprizi ise iPhone 12 serisinin bir üyesinin de ilk beşte yer alması oldu.
DxOMark batarya sıralamasında zirve Samsung’da
Fransız analiz şirketi DxOMark şimdi de batarya testi ile gündemde. Akıllı telefonların bataryalarını karşılaştıran firma, kullanıcılara da batarya performansı ile ilgili önemli ipuçları veriyor.
DxOMark batarya testi listesinde Samsung Galaxy M51 88 puanla zirvede. Ancak orta segmentin yer aldığı ilk beşte, iPhone 12 Pro Max’te yer buldu. DxOMark batarya performansı listesinde iPhone 12 Pro Max, 78 puanla dördüncü oldu.
iPhone 12 Pro Max 3687 mAh bataryası ile DxOMark batarya karşılaştırmasında önemli bir sonuç aldı. iPhone modellerinin yıllardır çözemediği batarya problemini 12 Pro Max çözmüş görünüyor.
Batarya testi listesinde ilk onda önemli amiral gemileri de kendine yer buldu. Bu yeni listede Xiaomi Mi 10T Pro 5G, yedinci, OnePlus 8T sekizinci, S21 Ultra 5G ise onuncu sırada yer aldı.
Batarya testine göre Galaxy M51 bataryası 3 gün 1 saat dayanabiliyor ve 1 saat 23 dakikada yüzde 80 seviyesine geliyor. Akıllı telefonun tam dolması ise 2 saat 25 dakikayı buluyor.
Samsung Galaxy M51, DxOMark batarya testinin özerklik kategorisinde 96 puan gibi önemli bir puan aldı. Özerklik yani autonomy kriterinde sabit, hareket halinde ve aktif kullanım gibi üç önemli kırılım var.
Galaxy M51 DxOMark batarya testi ile sabit halde 104 saat, hareket hali yani orta performansta 73 saat, aktif kullanımda ise 45 saat performansa sahip. DxOMark test ekibine göre Galaxy M51 bataryası bu performansıyla canavar seviyesinde. Samsung’un orta seviye modellerinden olan telefon 7000 mAh gibi dev bir pile sahip. Akıllı telefonun testi hakkında daha detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.
DxOMark batarya testi nedir? Nasıl kriterlere sahip?
Analiz şirketi, 2020 yılından itibaren büyük değişimlerle karşımıza çıkıyor. Test kriterlerini değiştiren, akıllı telefon ekranları ve ses performanslarını karşılaştırmaya başlayan firma, şimdi de bataryalara elini attı.
DxOMark batarya testi ile kullanıcının günlük telefon kullanım alışkanlıklarını ölçen özel bir laboratuvar kurdu. Bu özel laboratuvar, faraday odası şeklinde inşa edildi. Faraday odası ya da kafesi dediğimiz bu uygulama basitçe çevrede yer alan elektriksel alanların bu muhafaza alanına etki etmesini engelliyor.
Analiz firması böylece telefonun pil performansına etki edebilecek tüm etkenleri de devre dışı bıraktı. DxOMark her telefon için 150 saatten fazla bir sürede 100 farklı parametrenin denendiğini açıkladı. Bu testlerde DxOMark üç önemli temel kriter üzerinde duruyor.
Özerklik dediğimiz kriter farklı senaryolarda akıllı telefon bataryasının tek şarjla ne kadar dayanabileceğini test ediyor. Şarj etme kriteri ise bir cihazın ne kadar hızlı bir şekilde şarj edildiğini ölçüyor. DxOMark burada sıfırdan yüzde 80’e kadar ne kadar hızla şarj olduğunu temel alıyor. Yine telefonun arayüzünde yüzde yüz doldu ibaresi sonrası, bataryanın ne kadar sürede güç çekmeyi bırakması da puanlamada önemli yer tuttu.
Samsung Galaxy M51 bataryası için kaybedilen puanda bu kriterden kaynaklı. Bu testte telefonun bataryası yüzde 20 göstermesine karşın yüzde 16,6 seviyesinde doluydu.
DxOMark verimlilik kriteri ise akıllı telefonun hem şarj etme hem de kullanım verimliliği üzerinden puanlama yapıyor. Hem şarj sonrası pilin ne kadar verim sağladığı hem de kullanımda bataryanın ne kadar verimli olduğu bu kriter açısından önemli.
{{user}} {{datetime}}
{{text}}