Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net
Reklam
Reklam

E-İmza çipli kimlik kartlarına geliyor

Ana sayfa / Teknoloji Haberleri

Son yılların önemli dijital yeniliklerinden olan E-İmza sistemi, kimlik kartlarımıza geliyor. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu‘nun verdiği müjde ile yeni veri yönetim sisteminin duyurusu yapıldı. Dijital kimlik doğrulama yöntemi olarak kullanılan elektronik imza, Biyometrik Veri Yönetim Sistemi’ne entegre olacak.

BTK açıkladı: Cep telefonu tarife ücretlerine zam geldi

Mobil ücret tarifelerine ikinci kez zam geldi. BTK tarafında açıklanan karara göre yurtiçi aramalarda azami ücret 73.78 kuruştan, 80.64 kuruşa yükseltildi.

Biyometrik Veri Yönetim Sistemi ile E-İmza kimliklere geliyor

Katıldığı Biyometrik Veri Yönetim Sistemi – AFIS Tanıtım Toplantısı’nda konuşan Soylu, Türkiye’nin dijital devrimleri gibi konuları ele aldı. Toplantının içeriğiyle ilgili en dikkat çeker detaylardan biri de E-İmza yeniliği oldu. Uzun süredir devletin çoğu hizmetinde kullanılabilir olan elektronik imzalar çipli kimliklere taşınıyor. Çipli kimlik kartlarının sürekli çevrimiçi servislerde kullanılabiliyor olması, işleri kolaylaştıran veri havuzlarının oluşturulması için ilk adımdı.

Reklam
Reklam

Biyometrik Veri Yönetim Sistemi ile dijital ortamdaki veriler çipli kimlikler ile entegre hale gelecek. Örneğin vergi ödemelerinde, sağlık kuruluşlarında ve sınav işlemlerinde kullanılan E-İmza için ek bir kart taşımaya gerek kalmayacak. Oluşturulan veritabanı kimlik doğrulama gerektiren tüm işlemlerin çipli kimlik kartıyla gerçekleşebilmesine olanak tanıyacak.

Yine de bu yenilik elektronik imza doğrulama yöntemini bitirebilecek değil. Zira çipli kartlar, internet üzerinden yapılan işlemlerde kullanılamıyor. İnternet işlemleri için USB ile bağlantı kuran araçlara ihtiyaç duymaya devam edeceğiz. Kimlik kartlarına entegre olacak sistem, daha çok fiziksel işlemleri kolaylaştıracak.

Biyometrik doğrulama sistemlerine talep artacak

Konuşmaları arasında biyometrik doğrulama sistemleri sektörünün potansiyeline dikkat çeken Soylu, bu konudaki yatırımlara devam edileceğini ifade etti. 2020 yılının verilerine göre dünya genelindeki pazar hacmi 36.6 milyar dolar olan sektörün, 2025 yılında 68.6 milyar dolar pazar değerine ulaşılabileceğini ekledi.

COVID-19 pandemisinin ses tanıma, yüz tanıma ve iris tanıma gibi doğrulama yöntemlerine olan talebi artıracağından bahseden Soylu’nun açıklamasının devamı şu şekilde:

“Bu noktadan hareketle, İçişleri Bakanlığı bünyesindeki biyometrik verilerin güvenli şekilde toplanması, sayısallaştırılması ve işlenmesini sağlamak, bunu milli yazılımlarla kendi içimizde yapabilmek için ‘Biyometrik Veri Yönetim Sistemi‘ projesi devreye alındı”

Sizler oluşturulacak sistemle gelecek yeniliklerin potansiyeli hakkında ne düşünüyorsunuz?

Reklam
Reklam

Yorum Ekleyin


Reklam
Reklam