Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net
Reklam
Reklam

Efsane Teknoloji Yalanları

Ana sayfa /

Teknoloji dünyası oldukça geniş bir hitap. Biz teknoloji diye uzay mekiğine girmiyoruz. Yazımızdaki hedef tüketici elektroniği piyasasındaki durum olacak.

Ürünlerin satıcıları ve alıcıları vardır. Bu iki kesimin de psikolojisi tamamen farklıdır. Satıcı, ürünü överek karşısındakini etkilemeye çalışır. Genelde ülkemizde iş yapanlar, işin uzmanı olarak yapmıyorlar. O yüzden özellikle teknoloji piyasasındaki boş vaadler ve yalanlar çok komik oluyor.

Alıcılara baktığımızda ise durum daha karışık. Ülkemizde genelde iki çeşit alıcı profili gözleniyor. Birincisi ve maalesef daha baskın olanı, satıcıya inanma iç güdüsüdür. Kültürümüzde de fazlası ile yer alan karşısındakine çabuk inanıp, güvenme işi biraz zora sokuyor. Diğer bir alıcı profili ise bilinçli kullanıcılar. Zaten onların satıcı ile pek bir işi yok. Ürün belli, kafasındaki belli, oraya alıp almama kararını vererek ya da karşılaştırma amacı ile gider.

Reklam
Reklam

Tabi alıcılar aldıkları üründen mutsuz da olsalar, yakınlarına mutluymuş gibi yapmayı da ihmal etmezler. Aldıkları klima anında buz gibi yaparken, elektrik de hiç yakmaz. Ya da esasında paylaşımlı yapıdaki 100-200 liralık 2GB ekran kartı ile tüm oyunları en yüksek detaylarda açarlar. Temel amaç ise ben kazıklanmadım psikolojisini karşındakine aktarmak ve bak ben ne kadar mutluyum hissine inandırmak.

{pagebreak::2}

Ben bu yalanların hepsini buraya yazamasam da en çok kullanılanlarını yazmaya çalışıyorum. O kadar çok yalan var ki haberimiz sayfalardan oluşur. Özellikle Kadıköy‘deki Yazıcıoğlu İş Hanı taraflarında bu tip konuşmaları çok duyarsınız. 

Bana kızanlar olabilir ama açıkcası çok özgüveni olan bir milletiz. Yani hiç bir bilgisayar eğitimi olmayan, bilgisayarı hobi olarak görüp araştırma yapmayan insanların, abi bu işte para var diyerek bilgisayar sektörüne atılmalarının başka bir izahı yok. Tamamen deneme yanılma ile bulunarak öğrenilenler ve anlatılanlar cidden komik bir hal alıyor.

İlk o zaman ürünleri bize satan satıcı tarafına bakalım. Onların boş vaadleri, yalanları ve sebepleri neler?

{pagebreak::3}

Satıcı Yalanları:

Çok büyük teknoloji mağazalarındaki telefon ve notebook satan çalışanlardan başlamak istiyorum. Bu pozisyona seçilmek için neler gerekiyor bilmiyorum ama teknoloji ile ilgilenmek pek gerekmiyor heralde.

Ben keyfle mağazaları gezerim. İncelediğim ürünlerin yanına bilmez gibi ilişir, kurcalarım. Tabi hemen satıcı gelir yanıma. Ben bir model sorsam ve o model yoksa orada, kesin ya üretimi durmuştur ya da üründe bir kusur vardır.

En büyük efsane ise AMD işlemcilerin yandığıdır. Bu anlatılan hikayelere de düşünmeden inanılır. AMD ve Intel büyük firmalar. Kimse yanan işlemciden milyarlarca üretmez. Garanti denen birşey var. Kimse bu riske giremez. Ürünler ne kadar ciddi üretim prensiplerinden geçiyor ama adam bunu düşünemiyor. Sanki işlemciyi merdiven altında üretiyorlar, hadi al oldu bu bunu satalım diyerekten pazarlıyorlar.

Tamam adamın önerdiği notebook modeline geçelim. Direk anlatmaya başlıyor. 2 GB ekran kartı. Hem de harici yani. Yıllardır anlatamadığım bir olgudur. Ekran kartının bellek kapasitesi tek başına anlamsızdır.

Çözünürlük ve detay ne kadar yükselecekse, ekran kartının belleği o kadar kullanılacaktır. Örnek vermek gerekirse eski bir HD 2400, GeForce 6200 gibi kartlar 1024 x 768‘de bile kolay kolay yeni oyunları oynatamayacağından, o bellek kapasiteleri tamamen önemsiz kalır. Siz gidip 2-4 GB diye ucuz ve alt seviye bir ekran kartı alırsanız, yeni oyunları biraz zor oynarsınız. Ama onu dyen de bunu bilmiyor.

Ses sistemlerinde de gülünç olaylar var. Bir aile, evine ses sistemi almak istiyor ve markete gidiyorlar. Ses sistemindeki tek olgu Watt.

Hoparlörlerde kullanılan portun bile ses kalitesini etkilediği bir sektörde bakılan tek şey onun kaç watt olduğu. Bir sürü Çin üretimi, fason ses sistemleri ile dolu marketler var ve bunların fiyatları da bayağı yüksek. Bir gün 1200 watt diye bana satılmak istenen subwoofer’ı makarasına aldım.  90 watt RMS değerinde, bobinlerinden koku geldi. Bunu geri yollarsanız hata kesinlikle sizde. 1200 watt değerindeki “apollo” nasıl 90 watt ile yanacak?

Telefonlarda da yalanlar vardır. İkinci el telefonları inatla sıfır gibi satmak ayrı bir yetenek. Yeni de bir method çıktı. Mat ekran kaplamalı telefonun camındaki çizik. Detaylı bakmazsanız, camdaki çiziği anca jelatini çıkarınca anlarsınız.

Telefon özellikleri olarak hala en çok dikkat çeken kısım megapiksel değeri. 12 megapikselden ötesi yok yani.

{pagebreak::4}

Bilgisayar onarımında durum daha vahim. Önceden de bahsettiğim gibi bilgileri sadece deneme yanılma olanların türettiği ezbere çözümler.

Her bilgisayarın sorunu tek cevap ile çözülür. FORMAT

O kadar etkili bir çözüm ki bilgisayarın yeniden başlıyorsa, görüntü gelmiyorsa, ısınıyorsa, başlamıyorsa, zıplıyorsa vs vs direk formatı atıcaksın.

Tabi ben yedek alma kısmına girmiyorum. 

Bir kullanıcı, ekran kartı sürücüsünü kuramamış ve servise gidiyor. Servis çocuğa ekran kartı aldırıyordu. Sürücüye bakmak akıllarına bile gelmiyor.

Kısaca siz anlatılanlara direk inanmayın. Özellikle telefon, notebook gibi ürünler almak istiyorsanız, üretimden kalktı lafına pek inanmayın. Ellerinde olmayan ürünler hep üretimden kalkmıştır. Yoksa o dükkanda olurdu yani.

{pagebreak::5}

Kullanıcı Tarafı:

Bu alan daha ilginç. Satıcı satmak için yalanlar söylüyor, ürünü övüyor tamam. Aldığın ürünü sen neden tüm çevrene övüyorsun?

Teknoloji ürünleri kimileri için ihtiyaçken, kimileri için de hava atma aracı.En basit bir ekran karı için bile ne hikayeler yazılır.

Ben 10 GB’lık ekran kartı aldım. Hadi atla gel bizde oyun oynayalım. Her oyunu full detay oynıuyorum gibi boş ve gereksiz bir sürü laf söylenir.

Sırf dokunmatik diye aldığı akıllı telefonu kullanmayı beceremeyenlerin alın, görün, dokunuyorum diye bağırarak menülerde dolaşması ve telefon çok hızlı demesi. Evet menülerde çok akıcı ve stabilmiş. Bize detaylıca gösterdin.

İlginçtir ki insanlar arabalarının da çok yaktığını kabullenmez. Az ve çok hızlı gider iması herkeste oluyor. Tabi teknolojide de durum böyle. Isıtıcı alınır içerisi hamam olur ve elektriğe etki etmez. 

Ev eşyalarında durum daha vahim. Bayanlar daha çabuk inandıkları için 1500 programa sahip bir sürü ürün alınır. En fazla 5-10 programı itina ile kullanılır ve o makinenin tüm özellikleri boş yere orada çürür. Ama günlerde komşulara havası atılır. Şu kadar litre hacmi var, 10500 çeşit programı var gibi naralarla makinesinin çok iyi olduğunu kanıtlar.

Evet komik ama bunlar sadece çok çok az bir kısmı. Biz hayatımızda bunların benzerlerini görüyor, duyuyoruz. Biz ve bizim gibi teknoloji sitelerinin amacı, kullanıcıları bilinçlendirmek.

Kimse bir telefonun özelliğini bilmek zorunda değil. Ama o zor kazandığınız paraları sadece satıcılara güvenerek yatırmayın. Biraz araştırmak yeterli olacaktır.

:: Sizin başınıza bu tip komik hikayeler geliyor mu?

 

Reklam
Reklam

Yorum Ekleyin


Reklam
Reklam