Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net
Reklam
Reklam

Ejderhanın Uyanışı: Bulldozer ve Bobcat

Ana sayfa /

İşlemci dünyasının devlerinden olan AMD uzun süredir Fusion adını verdiği bir proje üzerinde çalışıyor. Bu proje dahilinde dünyanın ilk APU (Accelerated Processing Unit) modellerini piyasaya sürmeyi hedefleyen AMD, bu hedefinin ilk kısmını gerçekleştirmek üzere. (AMD Fusion’ı Ne Zaman Göreceğiz?)

Firma geçtiğimiz haftalarda ABD’nin San Fransisco şehrinde düzenlenen Hot Chips 2010 konferansında Fusion programına dahil olan yeni mikro işlemci mimarileri Bobcat ve Bulldozer’i tanıttı.

 

Reklam
Reklam

Tanıtılan iki mimarinin farklı hedefleri var

 

İki Mimari, İki Hedef

AMD tarafından ilk olarak geçtiğimiz sene Kasım ayında duyurulan ve “büyük ve küçük çekirdekler” olarak tanımlanan Bobcat ve Bulldozer, şirketin gelecek planlarında ve Intel ile rekabetinde önemli bir yer tutuyor. Ayrıca Fusion APU tasarımları için ilk adımlar olmaları açısından da büyük önem taşıyorlar.

{pagebreak::Küçük ve Büyük Çekirdek}

Küçük ve Büyük Çekirdek

Bulldozer ve Bobcat farklı pazarları hedefleyen birbirinden ayrı iki mimari olarak göze çarpıyor. Büyük çekirdek lakabına sahip olan Bulldozer mimarisine sahip olacak olan işlemciler daha çok üst seviye masaüstü bilgisayarlar ve sunucu pazarında yer alacak. Yani AMD’nin yeni nesil üst seviye işlemcilerinde Bulldozer adlı bu yeni mimari yer alacak.

Öte yandan, “küçük çekirdek” lakaplı Bobcat ise düşük güç tüketen işlemcilerde kullanılacak bir mimari olarak dikkat çekiyor. Dizüstü bilgisayarlar, tablet PC’ler, küçük boyutlu nettop sınıfı bilgisayarlar ve All-in-One adı verilen her şey dahil bilgisayarlar için tasarlanan Bobcat mimarisi düşük güç tüketimi üzerinde yoğunlaşıyor.

 

AMD en düşük ve en üst seviyeye iddialı geliyor

Tasarım Felsefesi

Bulldozer ve Bobcat mimarileri AMD’nin bugüne kadarki işlemci tasarım felsefesini büyük ölçüde değiştiriyor. Çoğu zaman teknolojik yenilik konusunda en büyük rakibi Intel’in gerisinde kalan AMD, bu iki yeni mimari ile işlemci tasarımına çok önemli yenilikler getiriyor.

AMD, bu iki mimari ile rakibinin gerisinde kaldığı düşük seviye ve en üst seviyede rekabeti artırmayı hedefliyor. Kısaca söylemek gerekirse AMD, Bobcat ile Atom’u, Bulldozer ile de Core i7′leri gözüne kestirmiş durumda.

{pagebreak::Bulldozer}

Bulldozer

AMD, Bulldozer ile 45 nm’den 32 nm’ye ilk adımı resmen atıyor. Bulldozer tabanlı işlemcilerin hepsi 32 nm süreci ile üretilecek. Bunun dışında Bulldozer’in en öne çıkan özelliği ise çoklu işlem birimi sistemine farklı bir yaklaşım getirmesi.

AMD’nin deyimine göre yeni mimari belli alanlara adanmış ve paylaşılan sistem kaynaklarının kullanımını dengeleyecek. Bu da çok çekirdekli işlemci tasarımında büyük önem taşıyan bir olgu. Çok çekirdekli işlemcilerde yaşanan sorunlardan biri üretilen gücün bir kısmının kullanılmadan boş yere harcanmasıydı. AMD bu sorunun önüne geçip, daha az güç harcayarak verimli bir kullanım sunmayı hedefliyor.

 

Bulldozer mimarisi yüksek performansı düşük güç tüketimi ile elde etmeyi hedefliyor

 

Paylaşımlı ve Adanmış

Bulldozer mimarisinde, güç tüketimini ve boyutu düşürecek şekilde tasarlanmış paylaşımlı bileşenler (Fetch, Decode, Floating Point Scheduler, 128-bit FMAC, L2 ve L3 ön bellek, NB) ve performans ve dayanıklılığı artırması için tasarlanmış adanmış bileşenler (Integer Scheduler, Çekirdekler ve L1 ön bellek) bulunuyor.

Bulldozer mimarisi kullanan işlemciler paylaşımlı ve adanmış bileşenler arasındaki gücü dinamik olarak değiştirebiliyor. Böylece watt başına alınan performans artış gösteriyor.

{pagebreak::Çekirdek Sayısı ve İşlem Birimi}

Çekirdek Sayısı ve İşlem Birimi

AMD, Bulldozer mimarisi ile Intel’in HyperThreading teknolojisine çekirdek sayısıyla rakip oluyor. Bir çekirdekte iki işlem birimi kullanılmasına olanak tanıyan HyperThreading ile elde edilen performanstan daha fazlasının iki ayrı çekirdek ile elde edilebileceğini iddia ediyor. AMD, Bulldozer mimarisi taşıyan masaüstü işlemcilerinde sekiz çekirdeğe kadar çıkacak.

 

Tek bir çekirdekte iki işlem birimi yerine iki ayrı çekirdek kullanmayı düşünen AMD, bu düşüncesini Bulldozer’de uygulamış

 

Masaüstü ve Sunucu

Masaüstünde durum böyleyken, Bulldozer mimarisini kullanan ilk modeller sunucu işlemcilerinden olacak. Interlagos kod adı verilen yeni sunucu modelleri mevcut Magny-Cours işlemcilerinden daha fazla performans göstermesine rağmen aynı seviyede güç sarfiyatı yapacak.

Interlagos modelleri 12 ve 8 çekirdekli modellerden oluşacak. Sunucu tarafında bu işlemciler için G34 ve C32 adlı iki yeni yonga seti çıkarılacak.

Masaüstü modellerinde ise yeni bir soket yapısıyla karşı karşıya kalacağız. Bulldozer işlemciler AM3+ adlı yeni bir soket kullanacaklar. AM2 ve AM3 işlemcilerin tümü AM3+ soketinde çalışabilecek fakat Bulldozer işlemciler eski soketlerde çalışamayacak.

{pagebreak::Atom’a Karşı Bobcat}

Atom’a Karşı Bobcat

Bulldozer üst seviyeye hitap ederken, Bobcat ise düşük seviye pazarı için yani Intel Atom’la rekabet edebilmek için geliyor. Bulldozer’den farklı olarak paylaşımlı bileşenlere sahip olmayan izole edilmiş bir çekirdeğe sahip olan Bobcat mimarisinin vaat ettiği şeyler gerçekten etkileyici.

Bobcat mimarisi ile üretilecek işlemcilerin en öne çıkan özelliği 1 Watt’ın altında çalışabilmesi olacak. AMD’nin iddiasına göre Bobcat ile 1 Watt’lık güç sarfiyatı karşılığında günümüzün orta seviye işlemcilerinin gösterdiği performansın %90′ını elde edebilmek mümkün.

 

Bobcat mimarisi düşük güç tüketimi yapacak ve az yer kaplayacak giriş seviyesi işlemciler için kullanılacak

 

Düşük Güç Tüketimi

Bobcat mimarisinin bir diğer önemli özelliği ise yonga içerisindeki veri iletişimini en aza indirgemesi. Hedeflenen 1 Watt güç tüketimine ulaşılması için gerekli olan bu özellik aynı zamanda gereksiz okuma işlemlerini de ortadan kaldırarak performans artışı sağlıyor.

{pagebreak::Boyutlar ve İlk Modeller}

Boyutlar ve İlk Modeller

Boyut açısından bakıldığında da AMD’nin Bobcat işlemcilerinin Intel Atom’lardan daha küçük olacağı belirtiliyor. Orta seviye işlemcilerle karşılaştırıldığında ise, Bobcat mimarisi ile üretilecek olan düşük güç tüketimli işlemcilerin yarı alan kapladığı iddia edilenler arasında bulunuyor.

 

Bobcat mimarili Ontario işlemcisine sahip olan Brazos dizüstü platformu 2011’de piyasaya çıkacak

Ontario

Bobcat mimarisine sahip olacak ilk modeller, AMD’nin Fusion APU (Accelerated Processing Unit) ürünlerinin ilk üyelerinden olacak olan Ontario kod adlı işlemci olacak. Ontario işlemcilerinde iki adet Bobcat çekirdeği ve DirectX 11 destekli grafik işlemci mimarisi bulunacak.

Bu işlemci bünyesinde grafik yongasını da barındıran ilk AMD CPU’su ya da daha doğru deyişle APU’su olacak. Ayrıca bu işlemcide düşük gecikme süreli DDR3 bellek modeli desteği bulunuyor. Ontario işlemcisinin 2011 yılında çıkması bekleniyor.

{pagebreak::Rekabet Artıyor}

Rekabet Artıyor

AMD, Fusion programı dahilinde ilk adımı Bobcat ve Bulldozer ile atıyor. Her zaman için orta ve orta alt seviyede, fiyat performans segmentindeki işlemcileri ile öne çıkan AMD bu sefer büyük hedefler için oynuyor.

Bu iki yeni mimari içerisinde bizce daha önemlisi Bobcat olarak öne çıkıyor. Tüm dünyada büyük ilgi gören ve Intel’in Atom işlemcileri sayesinde tek başına kaldığı netbook pazarında AMD de söz sahibi olmak istiyor.

1 Watt’ın altında olduğu iddia edilen güç tüketimi, performans için yapılan mimari yenilikler ve boyutlarının küçük olması Bobcat’in netbook pazarına rekabet getireceğini vaat ediyor.

 

AMD, Fusion APU projesine çok güveniyor

 

Üst ve Giriş Seviyesi

Bulldozer ise biraz daha AMD’nin prestij ürünleri için tasarlanmış bir mimari gibi duruyor. Sekiz çekirdeğe varan masaüstü işlemcileri, Intel’in üst seviye masaüstü modelleri ile ne kadar yarışabilecek bunu zaman gösterecek.

Öte yandan, bu mimarinin en büyük etkisinin sunucu tarafında olacağı düşünülüyor. İstanbul ve Magny-Cours modelleri ile başarı yakalayan AMD, güç sarfiyatı düşük olan, performansı ve çekirdek sayısı önceki modellerden daha fazla olan Bulldozer mimarisi ile üretilecek olan Interlagos ile bu pazarda daha da fazla yer edinmeyi hedefliyor.

 

:: AMD yeni mimarileri ile beklediği başarıyı yakalayabilir mi?

http://forum.shiftdelete.net/sdn-haberleri-makaleleri-yeni/171591-ejderhanin-uyanisi-bulldozer-ve-bobcat-new-post.html

Normal
0

21

false
false
false

TR
X-NONE
X-NONE

1-      Tek bir çekirdekte iki işlem birimi
yerine iki ayrı çekirdek kullanmayı düşünen AMD, bu düşüncesini Bulldozer’de
uygulamış

Reklam
Reklam

Yorum Ekleyin


Reklam
Reklam