Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı ekonomi reform paketine ilişkin takvim de belli oldu. Hazine ve Maliye Bakanı Elvan’ın paylaştığı takvimde, daha önce açıklanan bilim ve teknoloji alanında atılacak adımların ne zaman hayata geçirileceği de netleşti. Bakanlıkların ve kurumların yol haritası da belli oldu.
Teknoloji alanında yapılacak düzenlemeler arasında 7/24 hizmet verecek “Türkiye Dijital Vergi Dairesi”, kripto paralara yönelik düzenlemeler, “Dijital Tarım Pazarı”, yerli kartlı ödeme sistemi TROY’un ayrı bir şirkete dönüştürülmesi gibi kritik adımlar var.
İşte Ekonomi Reform Paketi’ndeki teknoloji odaklı adımlar
Ekonomi paketi içinde, teknoloji alanında yapılacak düzenlemelerin tamamı şöyle:
1 – Elektronik defter ve elektronik belge uygulamalarına dahil edilecek mükellef grupları kademeli olarak artırılırken, tüm mükellefleri kapsayacak şekilde 7/24 hizmet verebilen “Türkiye Dijital Vergi Dairesi” uygulaması hayata geçirilecek.
2 – Dijital Vergi Asistanı’nın yanı sıra Dijital Vergi Denetimi sistemi geliştirilerek, bu sayede vergi iade incelemeleri dahil olmak üzere inceleme süreleri kısaltılacak.
3 – Sosyal medya ve diğer iletişim araçları ile gıda israfı konusunda bilgilendirme yapılacak. Bu sayede farkındalığın artırılması hedeflenilirken, tarlada ve hallerde kalan ürünler Dijital Tarım Pazarı (DİTAP)’ına açılacak özel bölümde alıcılarla buluşturulacak.
Merkez Bankası dijital paralar için kolları sıvadı
4 – Kartlı ödeme sistemleri alanında ülkemizin markası olan “TROY” ayrı bir şirket çatısı altında yapılandırılacak. Dijital (Şubesiz) Bankacılık lisanslamalarına (uygulamalarına) imkan sağlanacak. Merkez Bankası dijital paranın ekonomik, teknolojik ve hukuki alt yapısını oluşturucak.
5 – Finansal teknoloji alanının geliştirilmesine öncülük edecek gerekli koordinasyon ve işbirliğini sağlayacak yetkili bir yapı tesis edilerek, sektörün gelişimini destekleyecek düzenlemelerin yapılmasına ilişkin yol haritasının belirleneceği bir Fintek Strateji Belgesi hazırlanacak.
6 – Ödemeler alanında faaliyet gösteren Fintek kuruluşlarının Merkez Bankası’nca işletilen ödeme sistemlerine ve kamusal nitelikteki veritabanlarına erişimi sağlanacak. Ödeme ve elektronik para kuruluşlarının Bankalararası Kart Merkezinde temsili sağlanacak. İstanbul Finans Merkezi’nin fintek alanında küresel merkez olmasını güçlendirecek şekilde ödemeler alanında “regülasyon deney alanı” (sandbox) kurulacak.
Yazılım ve Donanım Endüstrileri Başkanlığı kurulacak
Fintek girişimlerinin desteklenmesi için İstanbul Finans Merkezi’nde Finans ve Teknoloji Üssü kurulacak. Yeni gelişen teknolojilerde yurt içi kabiliyetleri geliştirmek, genç istihdamı teşvik etmek ve küresel rekabet gücü kazanmak için Cumhurbaşkanlığına bağlı Yazılım ve Donanım Endüstrileri Başkanlığı kurulacak.
Elektrikli araçların kullanımı teşvik edilecek
Fintek, biyoteknoloji ve mobilite alanlarındaki regülasyonlar inovasyonun ve ticarileşmenin önünü açacak şekilde gözden geçirilecek. Çevreye duyarlı (sürdürülebilir) ve akıllı taşımacılık altyapısı geliştirilecek.
Elektrikli araç şarj altyapısı hayata geçirilecek. Toplu taşıma filolarında ve hizmet araçlarında elektrikli araçların kullanılması teşvik edilecek.
Genç istihdamını artırmak için Genç İstihdam Ulusal Strateji Belgesi hazırlanıp hayata geçirilecek. Uzaktan çalışma mevzuatı, yeni iş modellerine uyum sağlayacak şekilde revize edilecek. Dijital yetkinliklerin geliştirilebileceği kuruluşlarda uzun dönem staj programları desteklenecek.
Dijital piyasalarda rekabetçi ve adil bir ortam oluşturulacak, güçlü platformların bu güçlerini kötüye kullanmalarının önüne geçilecek. Pazar yeri platformlarında yer alıp, ürünlerini satışa sunan üye firmaların haklarını koruyacak düzenlemeler yapılacak.
Ekonomi Reform Paketi’ndeki tüm eylemlerin 2023 yılının mart ayına kadar tamamlanması hedefleniyor.
{{user}} {{datetime}}
{{text}}