Overclock yapmakla ilgili söylenmesi gereken ilk şey, hiçbir donanım bileşeninin %100 güvenli bir şekilde overclock edilemeyeceğidir. Piyasada satılan ürünlerin belli bir güce sahip olmasının nedeni, üretici firmaların daha yüksek ayarlarda tam garanti vermeye çekinmesidir.
Aslında satılan ürünlerin çoğu sahip oldukları hızlardan daha yüksek seviyelerde çalışabilir. Firmalar tam güçte çalışan ürünlere garanti veremediklerinden, donanım bileşenlerini potansiyelinin biraz altında ayarlarla piyasaya sürüyorlar. Buradan çıkarılacak sonuç ise şu: Birkaç ayarla elinizdeki donanımdan daha fazla performans alabilmeniz mümkün.
Tabii bunu duyup da işlemcinizden bir anda 1 GHz’lik artış beklemeyin. İnternet’te gördüğünüz videolara bakıp da bunu ben de yaparım demeyin. Her bir bileşenin (aynı model olsa bile) birbirinden farklı olduğunu aklınızdan çıkarmayın.
{pagebreak::Riskli bir işlem}
Riskli bir işlem
Overclock yapmak her zaman risklidir. Ancak bu işlemi olabildiğince güvenli hale getirmek mümkün. Overclock yapmanın ilk kuralı dikkatli ve sabırlı olmaktır. İşlemcinizin ya da ekran kartınızın saat hızlarını bir anda büyük oranda yükseltip de ilk denemde çalışmasını bekleyemezsiniz. Overclock yapmak yavaş ilerleyen bir süreçtir ve genelde elde ettiğiniz performans artışı çok az olur.
Peki, ortada bu kadar risk ve bu riske karşılık çok az bir kazanç varsa, insanlar neden bu işle uğraşıyorlar? Overclock yapma fikri, bilgisayar donanımlarının inanılmaz derecede pahalı olduğu dönemlerde çıkmıştı. O dönemde teknolojiye ayak uydurabilmek için her sene sistem yenilemek maddi açıdan neredeyse imkansızdı. Bu sebeple sistemlerinin ömrünü uzatmak isteyenler bu yola başvurmak zorunda kalmışlardı.
Donanım fiyatlarının günümüzde de çok uygun olduğunu söyleyemeyiz fakat yine de geçmişe oranla daha iyi bir durumda olduğumuzu kabul etmek gerek. Günümüzde overclock yapanların bir kısmı sadece işin heyecanı için bununla uğraşıyor. Siz de eğer zaten donanımınızı değiştirmek üzereyseniz, elinizdeki bileşeni overclock etmenin keyfine varabilirsiniz. Nasıl olsa kaybedeceğiniz bir şey yok.
{pagebreak::Sistemin ömrünü uzatmak}
Sistemin ömrünü uzatmak
Başarılı bir overclock sisteminizin ömrünü uzatır. Elde edeceğiniz performans artışı ile bir süre daha elinizdeki donanım ile idare edebilirsiniz. Elbette, overclock yaparak, yeni bir donanım aldığınızda elde edeceğiniz performans kadar bir artış yaşayamazsınız. Ancak bir oyunun oynanabilir ya da oynanamaz olması arasındaki farkın birkaç FPS olduğunu da aklınızdan çıkarmayın.
Sisteminizde bulunan tüm bileşenler bir şekilde overclock edilebilir. Biz bu yazıda size ekran kartınızın performansını nasıl artıracağınızı anlatacağız. Ekran kartını seçmemizin nedeni, hem oyun performansına doğrudan etki etmesi, hem de işlemci ya da başka bir bileşeni overclock ettiğinizde elde edeceğiniz performans artışının daha az fark edilir olması.
{pagebreak::Overclock’un kolay yolu}
Overclock’un kolay yolu
Overclock yapmak artık eskisi kadar zor değil. Kart üreten firmaların bazıları kendi overclock yazılımlarını yayınlarken, İnternet üzerinden de çeşitli overclock uygulamalarını bulmanız mümkün. Tabii bunların hangisinin ne kadar işe yarayacağı, ne kadar güvenli olduğunu denemeden anlamak zor.
Sizlere adım adım kolay yoldan ekran kartına nasıl overclock yapıldığını anlatmadan önce bir hatırlatma yapalım: Overclock yapmak her şekilde riskli bir işlemdir. Yapacağınız ufak bir hata ile donanımınız kullanılmaz hale gelebilir. Bu yüzden overclock işlemine başlamadan önce bunu aklınızdan çıkarmayın. Sorumluluk tamamen size ait.
{pagebreak::Adım-1: Doğru yazılımı bulmak}
Doğru yazılımı bulmak
Ekran kartlarını overclock etme konusunda en başarılı yazılımlardan biri olan RivaTuner işinizi görecektir. Overclock maceramıza RivaTuner’ı buradan indirerek başlıyoruz.
RivaTuner ekran kartınızın işlemcisine ve belleğine ince ayarlar yapabileceğiniz bir uygulama ve kullanması çok da zor değil.
{pagebreak::Adım-2: Test etmek gerek}
Test etmek gerek
Overclock yaptıktan sonra sisteminizin ne kadar düzgün çalıştığını da test etmelisiniz. FarCry 2 ya da World in Conflict gibi yapımlara sahipseniz bunların kendi benchmark uygulamalarını kullanabilirisiniz.
Eğer elinizde bu oyunlar yoksa ekran kartınızı test etmek için FurMark’ı kullanabilirsiniz. FurMark’ı indirmek için buraya tıklayabilirsiniz.
{pagebreak::Adım-3: Sürücüler ve ayarlar}
Sürücüler ve ayarlar
RivaTuner ve benchmark programınızı kurduktan sonra sahip olduğunuz ekran kartının en güncel sürücüsünü yükleyin. Bu işlemden sonra RivaTuner’ı kullanmaya başlayabilirsiniz.
Programı çalıştırdıktan sonra kartınızın adının yazdığı yerin yanında bulunan “Customize” bölümüne tıklayın. Buradan “Low-level system settings”i seçin ve “Enable” düğmesine tıklayın. Bunları yaptıktan sonra sisteminizi yeniden başlatın.
{pagebreak::Adım-4: Ufak artışlar}
Ufak artışlar
Sisteminiz açıldığında tekrar RivaTuner’a dönün. “Low-level system settings” kısmına geldiğinizde artık çekirdek ve bellek frekanslarını ayarlayabileceğinizi göreceksiniz.
Burada hemen ayarları sonuna kadar çekmeyin. Öncelikle çekirdek frekansını 5 MHz artırın, uygulayın ve FurMark testi yapın. Testte bir sorunla karşılayıncaya kadar seviyeyi 5 MHz’lik adımlarla artırmaya devam edin. Her adımda testi tekrarlamayı unutmayın.
{pagebreak::Adım-5: Sıra bellek frekansında}
Sıra bellek frekansında
Eğer testte bir sorunla karşılaşırsanız, en son ayarladığınız seviyeden 5 MHz aşağıya inin ve testi tekrarlayın. Çekirdek frekansı ile ilgili bir sorun olduğunda ekranda küçük küçük noktalar göreceksiniz. Bellek ile ilgili bir sorun olduğu takdirde ise görüntüde parlamalar olacaktır.
Sorun çıkmayan en üst seviyeyi aklınızda tutup, çekirdek frekansını standart hale geri alın. Az önce yaptığınız işlemleri şimdi de bellek frekansı için tekrarlayın ve sorunsuz çalışan en yüksek seviyeyi belirleyin.
{pagebreak::Adım-6: En uygun ayarı bulmak}
En uygun ayarı bulmak
Bellek ve çekirdek frekanslarında sorunsuz gelebildiğiniz en yüksek seviyeleri belirledikten sonra iki ayarı da bunlara getirin ve testi bir daha yapın.
Muhtemelen çeşitli sorunlar yaşayacaksınız. Bu testte yaşadığınız sorunlara göre hangi ayarı düşüreceğinizi anlayacaksınız.
{pagebreak::Son adım: Daha hızlı bir ekran kartı}
Daha hızlı bir ekran kartı
Hata çıkmayana kadar teste devam edin. Düzgün çalışan en yüksek seviyeye geldiğinizde ayarları kaydedin.
Artık normalden daha hızlı çalışan bir ekran kartınız var, tebrikler!
:: Daha önce hiç overclock denemesi yaptınız mı?
{{user}} {{datetime}}
{{text}}