Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net
Reklam
Reklam

Ekran Kartını Yakan Programlar!

Ana sayfa /

Ekran kartlarının yanması sık sık karşılaşılan bir durum. Bu olayın tek sorumlusu ise gelişmiş grafiklere ve yüksek sistem gereksinimine sahip oyunlar değil. Bazı yazılımlar da ekran kartını oldukça yorar, ve hatta GPU’larının yanmalarına sebep olabilir.Bu tür yazılımları kullanmadan önce dikkatli davranmamızda fayda var. Zira yazılımların oyunlardan farkı, grafiklerini kısamıyor, ya da çözünürlüklerini düşüremiyor olmamız.

 

Reklam
Reklam

Modern ekran kartları hatrı sayılır bir işlemci gücüne ve belleğe sahip. Bu da yüksek güç gereksinimi gerektiriyor. Performans canavarı bir sisteme sahip değilseniz, bu ekran kartlarına sahip olmayabilirsiniz. Bu da, dikkatli olmanız için bir diğer önemli etken.

{pagebreak::Hangi Teknoloji Çözüm?}

Hangi Teknoloji?

İşletim sistemlerinin de, yazılımların ekran kartlarını aşırı yormaya başlamasında büyük etkisi var. Linux tabanlı işletim sistemleri haricindeki Windows tabanlı işletim sistemleri, işlemciye oldukça yük bindiriyor. Bunun yanında görsel olarak da geliştirilmiş olan işletim sistemleri, kendi başına GPU’yu yorabiliyor. Üstüne bir de yazılımın yüksek GPU gereksinimi eklendiğinde ekran kartınızın yanması daha mümkün hale geliyor.

 

Nvidia‘nın Cuda teknolojisini kullanan yazılımlar, GPU’ya yük bindirmiyor. Bu yazılımları kullanırken ekran kartına zarar gelme olasılığını tartışmaya gerek yok. Fakat Cuda teknolojisini kullanmayıp, GPU’yu daha da yoran yazılımlara çözüm üretmek zor. Yapabileceğimiz en garanti çözüm, güçlü ekran kartları edinmek. Fakat tahmin edersiniz ki bu, son derece maliyetli bir çözüm olduğundan hiçbirimiz sıcak bakmıyor.

{pagebreak::İşte O Yazılımlar}

İşte O Yazılımlar

GPU’yu yoran bu yazılım çetesinin başında Adobe var. Adobe’nin piyasaya sürdüğü yazılımlar her zaman ekran kartlarının korkulu rüyası olmuştur. Özellikle Adobe CS4‘ün piyasaya çıkmasıyla, bu iyice kabus haline gelmiştir. Adobe, tahmin edeceğiniz üzere Nvidia’nın Cuda teknolojisi yerine OpenGl ve DirectX standartlarını kullanıyor. Bu, ekran kartına zarar vermesinin en büyük sebeplerinden biri.

 

Adobe, Acrobat 9, After Effects CS4, Bridge CS4, Flash Player 10, Photoshop CS4 ve Premiere Pro CS4. Bu yazılımların hepsi de ekran kartını yoran, sistemin yavaşlamasına sebep olan yazılımlar. DirectX 9‘u ve Shader Model 3‘ü destekleyen bir ekran kartı durumu kurtarmaya yetiyor. Photoshop CS4 ve Bridge CS4 için ayrıca OpenGL 2 desteği de şart.

Adobe ürünlerinin dışında, 3D modelleme yapan yazılımlar da ekran kartlarının sınırlarını zorluyor. Autocad, 3Ds Max bunların başında geliyor.

:: Sizin ekran kartlarınızı yoran yazılımlar neler?

Reklam
Reklam

Yorum Ekleyin


Reklam
Reklam