Ekran teknolojileri doyum noktasına ulaşmaktan hala bir hayli uzakta. Bunu kanıtlayan yenilik ise Florida Üniversitesi’nde çalışmalar yürüten bazı kişilerin ortaya çıkardığı oldukça yüksek çözünürlüklü ekranlar oldu.
Ekranlar nasıl çalışıyor?
Birçoğunuzun bildiği üzere şu anda evlerimizde kullandığımız televizyonlar ya da monitörler binlerce pikselden oluşuyor ve görüntünün oluşturulabilmesi için bu piksellerin her biri ayrı renklerde yanıyor.
Her piksel ise üç alt pikselden oluşuyor ve bu üç pikselden biri ana renklere ayrılıyor. Ana renkler de kırmızı, mavi ve yeşil. Yaşanan teknolojik gelişme sayesinde artık bu üç alt pikselin renk ayarları yapılabiliyor. Farklı voltajlar uygulandığında farklı tepkiler alınıyor ve bu sayede bir altpiksel direkt olarak bir renk skalasına sahip olabiliyor.
Bu değişiklikle birlikte de üç alt pikselin tamamen denklemden çıkarılabilmesi ve bu sayede piksellerin boyutlarının küçültülebileceği ortaya çıkmış oldu. Yani ekranlarda daha fazla piksel ve daha fazla çözünürlük görebileceğimiz anlamına geliyor.
Araştırmacıların iddialarına göre bu icat sayesinde günlük hayatta kullanılan tüm ekranlarda devrim niteliğinde değişiklikler yapılabilecek ve daha da önemlisi sanal gerçeklik başlıklarında çok daha yüksek çözünürlük desteği sunulabilecek.
Yapılan bu yeni araştırmaların sonuçlarını ilk kez ne zaman görebileceğimizi bilmiyoruz ama yakın bir tarihte yepyeni yüksek çözünürlüklü ekran haberleri gelmeye başlarsa, bu icadın artık kullanıma sunulduğunu anlamış olacağız.
:: Ekran çözünürlüklerini yeterli buluyor musunuz?
{{user}} {{datetime}}
{{text}}