Orta Amerika ülkesi El Salvador, geçtiğimiz aylarda kripto Bitcoin kripto para birimini resmî olarak kabul eden ilk ülke olmuştu. Ardından ülkede yeni adımlar atıldı ve Haziran ayında maaşların da kripto parayla ödeneceği açıklandı. Ancak Orta Amerika Üniversitesi (UCA) Kamuoyu Enstitüsü tarafından yapılan bir ankete göre, Salvadorluların yüzde 70’i kripto para birimini yasal olarak tanıyan yasanın yürürlükten kaldırılması gerektiğini düşünüyor.
El Salvador, Bitcoin Yasası’nı yürürlüğe sokuyor
El Salvador’da Bitcoin Yasası‘nın 7 Eylül’de yürürlüğe girmesine bir haftadan az bir süre kaldı. Ancak ankete katılan vatandaşların çoğu, hükümetin tanıdığı kripto para biriminin benimsenmesine karşı çıkıyor. Bununla birlikte, ankete katılanların yüzde 90’ından fazlası, kripto para birimlerini “var olmayan” olarak tanımlıyor.
Bitcoin Yasası’na yönelik tutumlar, El Salvador ‘daki düşük ekonomik performansa ilişkin endişelerle iç içe olabilir. Ankete göre, Salvador vatandaşlarının yüzde 45’i yoksulluk ve işsizliğin ülkenin karşı karşıya olduğu en acil iki sorun olduğuna inanıyor. Ayrıca yüzde 43’ü de Bitcoin Yasası’nın geçmesiyle ülke ekonomisinin daha da kötüleşeceğini düşünüyor.
Dünya Bankası‘na göre, El Salvador nüfusunun yüzde 22,8’i şu anda yoksulluk sınırının altında yaşarken, ülkedeki ortalama yıllık gelir sadece 3,800 dolar. Salvadorluların üçte ikisinden fazlası, yerel ekonominin asgari ücrete yapılan bir artışla bile düzeleceğine inanmıyor.
Bunun dışında, ankete göre, Salvadorluların yüzde 20’si Bitcoin’in ne olduğunu bilmediklerini açıkça belirtti. Yüzde 70’i ise kripto para birimi hakkında zayıf bir anlayışa sahip olduğunu itiraf etti.
{{user}} {{datetime}}
{{text}}