Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net
Reklam
Reklam

Elektrikli araçlar için kurulacak şarj ağında yeni gelişme

Ana sayfa / Otomobil

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), son dönemde ülkemizde de yaygınlaşmaya başlayan elektrikli araçlar için Şarj Hizmeti Yönetmelik Taslağı’nı 4 Şubat tarihine kadar görüşe açtı. İşte ayrıntılar…

Avrupa’da bir ilk: Elektrikli otomobiller dizeli geride bıraktı!

Ortaya çıkan yeni rapora göre Avrupa pazarında Aralık ayındaki dizel otomobil satışı, elektrikli otomobil satışlarının gerisinde kaldı.

En az 50 şarj istasyonu olan işletme lisans alabilecek

Elektrikli araçların gün geçtikçe popüler hale gelmesi ve içten yanmalı motorlara sahip otomobillerin yerini almasının ardından ülkemizde de konu ile ilgili gerekli adımlar atılmaya başlandı. Bu doğrultuda EPDK, Şarj Hizmeti Yönetmelik Taslağı’nı 4 Şubat’a kadar kamuoyunun görüşüne açtı.

Reklam
Reklam

Taslağa göre en az 50 şarj istasyonu olan işletmelerin lisans alması planlanıyor. Elektrikli araç kullanıcıları, EPDK tarafından geliştirilen mobil uygulama üzerinden şarj ağı işletmeci lisansı sahiplerini görerek hizmet alabilecek. Öte yandan aynı uygulama üzerinden fiyat bilgisi de sunulacak.

Şarj ağı işletmecisi, lisansının yürürlüğe girdiği tarihten itibaren altı ay içinde en az elli adet şarj ünitesinden oluşacak şekilde şarj ağını oluşturacak. Şarj ağında yer alan şarj ünitelerinin en az yüzde beşinin, Karayolları Genel Müdürlüğü’nün sorumluluğu altında bulunan karayollarında yer alan şarj ünitelerinin ise en az yüzde yetmiş beşinin DC 50 kW ve üzeri güçteki şarj ünitesi niteliğinde olması şart koşulacak.

Söz konusu taslakta dikkat çeken bir diğer detay ise şarj ağı işletmecilerinin araç kullanıcılarıyla sadakat sözleşmesi yapabilmesi oldu. Bu doğrultuda şarj ağı işletmecisiyle sadakat sözleşmesi yapmak isteyen kullanıcı, ilgili şarj ağı işletmecisine yazılı veya şirketin kurumsal iletişim kanalları ya da e-Devlet aracılığıyla başvuruda bulunacak. Sadakat sözleşmesi yazılı veya mesafeli olarak yapılabilecek.

Sadakat sözleşmesi kapsamında harcanan enerji birimi bedeli üzerinden şarj hizmeti fiyatı belirlenecek. Ancak elektrikli araç sahibinden ilave ücret talep edilemeyecek.

Peki siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizce ilerleyen dönemlerde ülkemizde elektrikli otomobiller baskın hale gelir mi? Görüşlerinizi yorumlar kısmında bizlerle paylaşmayı unutmayın.

Reklam
Reklam

Yorum Ekleyin


Reklam
Reklam