Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net
Reklam
Reklam

Türkiye’de elektrikli otomobilleri şarj etmenin maliyeti ne kadar?

Ana sayfa / Otomobil

Elektrikli otomobillere olan ilgi ve geçiş süreci devam ederken, dünya genelinde elektrikli araçları teşvik etmek için çeşitli adımlar atılıyor. Sessizlik ve yüksek teknoloji gibi avantajların yanı sıra maliyetlerin içten yanmalı motorlara kıyasla düşük olması da, en büyük tercih sebepleri arasında. Ancak ülkemizde 1 Ocak itibariyle uygulanmaya başlanan elektrik zammı adeta ateş gibi düştü. Bu zam sonrasında Türkiye’deki güncel elektrikli araç şarj maliyeti büyük bir merak konusuna dönüştü.

1 Ocak’taki zam sonrasında dudak uçuklatan faturalar gelirken, aradan geçen birkaç ay içerisinde bazı geri adımların atılması (tüketim hesaplama aralıklarının esnetilmesi) yükü biraz hafifletti. Fiyatlar halen yüksek olsa da, 1 Ocak’taki zam ile kıyaslandığında şarj maliyetleri bir nebze olsun azaldı.

Renault, sadece elektrikli otomobil satacak! İşte o tarih

Fransız otomobil üreticisi Renault, 2030 yılından itibaren sadece elektrikli otomobil satışı yapacağını açıkladı.

Reklam
Reklam

Elektrikli otomobilleri şarj etmenin maliyeti

Elektriğe gelen zam sonrasında maliyet avantajının azalması “elektrikli araçların avantajı azaldı” şeklinde yorumlara neden olsa da, son birkaç ayda akaryakıt fiyatlarına gelen zamlar arayı tekrardan açtı. Benzin ve motorinin litre fiyatlarının 20 TL seviyelerine geride bırakması, özellikle büyük şehirlerdeki birçok insanın işe veya herhangi bir yere giderken, toplu taşımaya yönelmesine neden oldu.

Geçtiğimiz yıl ve bu yıl uygulanan elektrik dolum tarifelerine aşağıdaki tablodan ulaşabilirsiniz. Yeni yıl fiyatları Mart 2022 itibariyle günceldir.

AC Tip 2 Soketler

Ortalama GüçEski Fiyat (2021)Yeni Fiyat (2022)
0 – 7.4 kW0.25 TL/dk0.49 TL/dk
7.4 – 11 kW0.38 TL/dk 0.77 TL/dk
11 kW ve üzeri0.51 TL/dk 1.05 TL/dk

DC, CCS ve CHAdeMO Soketler

Ortalama GüçEski Fiyat (2021)Yeni Fiyat (2022)
0 – 50 kW1.17 TL/dk 3.2 TL/dk
50 – 90 kW2.6 TL/dk 5.3 TL/dk
90 kW ve üzeri3.5 TL/dk 7.1 TL/dk

Tarifelere baktığımızda geçtiğimiz yıl sahip olduğunuz Tesla Model 3’ünüzü yüzde 80 şarj edebilmeniz için 72 TL ödemeniz gerekiyordu. Yeni düzenlemeyle birlikte bu fiyat 170 TL seviyelerine ulaştı. Bir diğer örneğimiz ise Hyundai Kona. Kona, elektrikli otomobiller arasındaki en uygun modeller arasında yer alıyor ve kullanıcılarına 480 km menzil sunuyor. 

Geçtiğimiz yıl Kona’yı yüzde 80 şarj edebilmek için 114 TL ödemeniz gerekiyordu. Bu rakam, zamlarla birlikte 250 TL civarlarına yükseldi.

Hyundai Kona’nın benzinli versiyonunun deposunu yüzde 80 doldurmak için bugünün şartlarıyla yaklaşık 792 TL vermeniz gerekiyor. Aracın deposunu tamamen doldurmak içinse yaklaşık 990 TL vermeniz gerekiyor.

Bu fiyatlar şarj istasyonlarından yapılan dolumlar için geçerli. Elektrikli otomobilleri evinizden ya da ofisinizden de şarj etmeniz mümkün. Şehir şebekesinden gelen elektriğin fiyatı istasyonlara kıyasla daha uygun oluyor. Bu sayede evde %80 oranında daha az ödeyerek aracınızı şarj edebilirsiniz. Bu sayede elektrikli otomobillerin maliyet avantajı ortaya çıkıyor ve arada büyük farklılıklar bulunuyor.

Elektrikli araç şarj maliyetleri konusunda sizin düşünceleriniz neler? Sizce elektrikli otomobillerin şarj maliyetleri ülkemizde ne durumda? Yorumlarınızı ve görüşlerinizi aşağıda belirtmeyi unutmayın.

Reklam
Reklam

Yorum Ekleyin


Reklam
Reklam