Emojiler genel olarak internet ve özelde sosyal medyanın popülerleşmesi ile hayatımıza giren oldukça yeni bir kavram. Emojilerin karıştığı suçlar ise daha yeni. Emoji kullanımı ile oluşan suçlardaki şaşkınlık veren artış, Amerika Birleşik Devletleri’nde gündeme oturdu. Dünyada görülen emoji davası sayısı da giderek artacak gibi duruyor.
Emojiler nasıl suç olur?
Ortaya çıkan bilgilere göre, 2017’de 33 olan “Emoji kaynaklı suç” vakalarının sayısı geçtiğimiz yıl 53’e yükseldi. Bu sayının 2019 bittiğinde 100’ü geçeceği ön görülüyor.
Emojilerin hukuk davalarına konu olması, bu konuya olan ilgiyi de artırıyor. İnterneti kullanan kişilerin yüzde 92’sinin aktif biçimde emoji kullandığı tahmin ediliyor. Her yıl 2,3 trilyon mobil mesajda farklı emojiler kullanılıyor.
Emojiler genellikle sevimli, eğlenceli ve tuhaf kabul edilir. Ancak, bu sevimli küçük görseller şiddet ima eden bir şekilde kullanıldığında suç unsuru olarak sayılabiliyor.
Tüm dünyada emoji davası
Fransa’daki bir mahkeme 22 yaşındaki bir kişiyi, eski kız arkadaşına bir “Tabanca emojisi” attığı için üç ay hapis cezasına çarptırdı. Mahkemenin “Gerçek bir tehdit” olarak nitelendirilmesiyle tabanca emojisi bir suç unsuru olarak kabul edildi.
Amerika Birleşik Devletleri‘nde de benzer bir durum yaşandı. Güney Carolina eyaletinde bir kişi sırasıyla yumruk, işaret ve ambulans emojisi (👊 👉 🚑) göndererek muhatabını tehdit etti ve ceza aldı.
Bu üç emoji tek başlarına kullanıldığında sevimli görünebilir, ancak ard arda sıralanmaları mesajı yazan kişinin şiddet içerikli bir anlamı kastettiğini gösteriyor.
{{user}} {{datetime}}
{{text}}