En büyük teknoloji şirketleri denilince aklımıza gelen markaların düzenlediği tanıtım etkinlikleri milyonlarca kullanıcıyı ilgilendiriyor. Bu kadar kişinin önünde heyecanlanmamak neredeyse imkânsız.
Sizin için en iyi, en verimli, en saygın ve hatta en büyük şirket hangisi ise o da hata yapmış olabilir. Bazı talihsiz anlar vardır ki tarihin pençesinden kaçamaz ve kullanıcılar tarafından daima hatırlanır.
Bu yazıda bazı ilginç hatalara yer verildi. Birçok kişi bunları şanssızlık olarak adlandırıyor ancak lansmanlarda meydana gelen teknolojik hataların şirketlerden tamamen bağımsız olduğunu söylemek oldukça güç.
Teknoloji şirketlerinin başına gelenleri irdelemeye devam edeceğiz ve yine buna benzer bir yazı daha yayımlayacağız. Dilerseniz sözü daha fazla uzatmayalım ve içeriğimize geçelim.
En büyük teknoloji şirketleri de hata yapıyor: Face ID
Listemizin ilk sırasına Apple’ın yüz tanıma teknolojisini koyduk. Kullanıcıların beğenisine sunulduğunda aylarca konuşulan Face ID, 2017 yılında piyasaya sürülen iPhone X ile sahneye çıkmıştı.
3 yıl önce Apple’ın sunumunda karşımıza çıkan bu akıllı telefon, Apple’da çalışan ve bir mühendis olan Craig Federighi’nin yüz tanıma sistemini denemesi ile bir teste tabi tutuldu. Federighi, bu sistemin insanların yüzünü tanıyabildiğini ve böylece kilit ekranını açmak için şifreye gerek olmadığını söyledi.
Deneyimli mühendis, X’i eline alıp Face ID’yi kullanmayı denediğinde milyonlarca kişinin gözü önünde tatsız bir sürpriz ile karşılaştı. Zira Apple’ın o dönemdeki en yeni göz bebeği herkesi hayal kırıklığına uğrattı çünkü Federighi’den şifre istedi. O anı aşağıdaki videodan seyredebilirsiniz.
Sonuç: Federighi bu sistemi bir başka iPhone X’te denedi ve başarılı oldu.
iPhone 4 ve bağlantı sorunu
Apple’ın yaşadığı talihsizlikleri anlatan bir kitap yazılabilir. 1976 yılından beri faaliyet gösteren ABD menşeli teknoloji devinin 24 Haziran 2010 tarihinde yaptığı sunumda sahnede boy gösteren iPhone 4, Safari’nin marifetlerini göstermeye çalışıyordu.
Steve Jobs, Safari’yi tanıtmak için The New York Times isimli haber platformunu ziyaret etmeyi denedi. Canlı yayın sırasında istediğini elde edemeyen Jobs, tanıtım etkinliğini izleyen seyircilerden kablosuz ağ bağlantısını kullanmamasını istedi.
Binadaki kablosuz ağ sisteminin aynı anda yüzlerce kişiden gelen bağlantı talebini kaldıramaması yüzünden iPhone 4’ün prestijine zarar veren bu sorun, Apple’ın hatası olarak görülmese de deneyimli iş insanının önlemini sunum başlamadan önce almaması bir hata olarak nitelendirilebilir. O an aşağıdaki videoda mevcut.
Sonuç: Steve Jobs’ın uyarısı işe yaradı ve ilgili sorun dakikalar içerisinde çözüldü.
Volvo’nun ani fren ve otomatik park denemesi
10 yıl önce kendisine ait olan otomatik fren sistemini dünyaya tanıtmak için bir etkinlik düzenleyen Volvo, Sedan S60 isimli otomobilini bu teste tabi tuttu. İsveç menşeli şirketin planına göre Sedan S60’da bulunan fren sistemi herhangi bir obje ile karşılaştığı anda aniden devreye girecekti.
Tanıtım etkinliğinde önündeki kamyonu algılamayan bu otomobil, maalesef kendisinden büyük olan bir araca çarptı ve oldukça küçük bir duruma düştü. Bu kaza yüzünden yaralanan veya hayatını kaybeden biri olmadı ancak 2015 yılında Volva XC60 Crossover isimli otomobil, otomatik park etme sistemini tanıtmayı başaramadı ve iki kişiyi ezdi.
Bu kaza, Volvo’nun otomatik fren sistemini bir türlü çalıştıramamasından dolayı yaşandı. O anı aşağıdaki video aracılığı ile izleyebilirsiniz.
Sonuç: İki büyük başarısızlık ve prestij kaybı.
Microsoft’un donan tableti
26 Ekim 2012 tarihinde kullanıcılar ile tanışan Microsoft Surface isimli tablet, tanıtım etkinliğinde herkesin donakalmasına neden oldu. 2009 yılından 2012 yılına kadar Microsoft’un çatısı altında faaliyet gösteren Windows Division isimli departmanın başkanlığını yapan Steven Sinofsky, Surface’i lansmandaki kişilere tanıtıyordu.
Başkan unvanı ile boy gösterdiği sunumda ürününün başarısızlığı yüzünden hiç de hoş olmayan bir manzara ile karşılaşan Sinofsky, 2012 yılının kasım ayında istifa etti. 55 yaşındaki (günümüzde) bilgisayar programcısı, donma sorununun yaşandığı sırada Surface’in Internet Explorer ile uyumlu bir şekilde çalıştığını ispatlamaya çalışıyordu.
Microsoft imzalı tabletin çalışmaya devam etmesi için birkaç yöntem deneyen eski başkan ne yazık ki başarılı olamadı ve elindeki tableti bir başka Surface ile değiştirdi ve sunumuna devam etti. O anı aşağıdaki videodan seyredebilirsiniz.
Sonuç: Surface daha piyasaya çıkmadan prestij kaybetti.
CES 2004: Michael Bay Samsung’u ve sahneyi terk etti!
Dünyanın en büyük tüketici elektroniği fuarı olan CES, şimdiye kadar birçok tarihi tanıtıma ev sahipliği yaptı. Samsung, bundan 16 yıl önce Las Vegas’ta düzenlenen CES etkinliğinde kavisli yapısı ile dikkat çeken televizyonunu tanıtmak için sahneye çıkmıştı.
Güney Koreli firma, bu televizyonu tanıtma görevini bir film yönetmeni olan Michael Bay’e verdi. Kendisi maalesef konuşma yeteneği çok iyi olmayan biriydi ve etkinlikteki seyircileri etkileyemedi. Bu durumun farkında olan sunucu, Bay’e bir soru sordu: “Yeni filmlerinizden bahseder misiniz?”.
Amerikalı film yönetmeni aynı zamanda film yapımcılığından da para kazanıyordu. Sunucunun yönelttiği soruya net bir cevap veremeyen yönetmen herkesten özür diledi ve sahneden ayrıldı. Seyirciler ise donakaldı.
Michael Bay’in sahneden ayrılma sebebi oldukça ilginç. Konuşmak için kullandığı metin göstericisinin (prompter) bozulduğunu gören 55 yaşındaki (günümüzde) yönetmen, seyircilere hitap edemeyeceğini anladı ve işini yarıda bıraktı. Sizi o an ile baş başa bırakıyoruz.
Sonuç: İzleyiciler hem güldü hem de şaşırdı. Samsung ise ürününü beklediği şekilde tanıtamadı.
Boston Dynamics’in robotunu ele geçirdiler
Yapay zekâ ile donatılan robotların bir gün insanlara düşman olacağını düşünenlerin sayısı bir hayli fazla. Bugün takla atan, dans eden, oyun oynayan, koşturan ve tıpkı bir insan gibi davranan robotların gelişimine tanıklık ediyoruz.
Bu robotları üreten ekiplerin onları ne kadar çok zorladığını biliyoruz. Bazıları onlara fiziksel şiddet uygularken bazıları da onların başarısız olması için her türlü tekniği kullanıyor. Robotlar ise her türlü soruna rağmen yoluna devam etmeyi seçiyor.
Makinelerin zayıf noktalarını tespit etmeye çalışan Boston Dynamics, robotlarının marifetlerine güveniyor ve onları kullanıcılar ile tanıştırmaktan mutlu oluyor. 3 yıl önce düzenlenen bir etkinlikte bilim ve teknoloji dünyasında iddialı olduğunu söyleyen şirketler sahnede boy göstermişti.
Adı Atlas olan bir robotun yapay zekâsı ele geçirildi. Bu robotun kutu kaldırabildiğini ve o kutu ile beraber yürüyebildiğini hayranlıkla izleyen seyirciler bir anda neye uğradığını şaşırdı.
Atlas, şu anda Boston Dynamics’in bir numaralı ismi olan Marc Raibert’a aitti. Raibert’ın robotu önünü görebiliyor, objeleri algılayabiliyor ve onları kaldırıp kendisine yol açabiliyordu. Atlas bir anda kendisine verilen yönergeye uymamaya başladı, sahnenin arkasına doğru yürüdü ve elindeki kutu ile sahneden düştü.
Robotunun zarar görmediğini öğrenen Raibert, sevinçten havalara uçtu. Atlas şu anda ters takla bile atabiliyor. Yapay zekânın ele geçirilebilirliği birçok kişiyi ürkütüyor. Zira milyonlarca kişi insanlar ile robotların savaştırılacağına inanıyor. Dilerseniz sizi ilgili video ile baş başa bırakalım ve bir sonraki yazıda hangi konuların irdeleneceğinden bahsedelim.
Sonuç: Yapay zekâlı robotların zayıf noktaları büyük sorunlara yol açabilir.
En büyük teknoloji şirketleri: Sıradaki konular
Bir sonraki yazımızda Microsoft’a, Apple’a, BlackBerry’e ve olimpiyat çemberlerine yer vereceğiz. Windows 98’in mavi ekran hatasına, BlackBerry’nin Twitter faciasına ve 2014 yılında Rusya’nın Soçi şehrinde düzenlenen olimpiyat ışıklarına bir göz atacağız.
Hayatımızı doğrudan şekillendiren firmaların hata yapması elbette normal çünkü bu şirketler insanlar tarafından yönetiliyor. Kısacası insanın bulunduğu her yerde hatanın olması son derece normal.
Teknolojinin işlevselliği arttıkça yapılan sunumların formatı da değişecek ve hatalar peşimizi bırakmayacak. Bu sektörün en renkli taraflarından bir tanesi hiç şüphesiz ki hayatı kolaylaştırması.
Milyonlarca kişiyi ekran başına kilitleyen etkinliklerin düzenlenmesini sağlayan ekiplerde çalışan kişiler hata yapmaya devam edecek. Bunun kaçınılmaz olduğunu söyleyelim. Önemli olan bu hataların bir daha tekrar edilmemesi ve kullanıcıların deneyimine ölümcül bir darbe vurulmaması.
Hazırlıklı olmamak ve kriz yönetimi için verimli bir strateji belirlememek firmaların hatasıdır. Hata kavramı sadece firmalara mal edilemez. Onların kontrol edemediği faktörler de teknolojinin bir parçası olmaya devam edecek.
Dilerseniz siz de şahit olduğunuz teknolojik hatalar hakkında çeşitli bilgiler verebilirsiniz. Sizce böyle anlarda durumu toparlamayı başarabilen en iyi firma veya firmalar hangisi? Siz olsaydınız nasıl davranırdınız? Yorumlarınızı bekliyoruz.
{{user}} {{datetime}}
{{text}}