Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net

En Güçlü 5 Şifre Koruyucu Araç

Ana sayfa /

Internet, yani milyarlarca gerçek doların döndüğü sanal dünya… Kredi kartı numalarımızı girip alışverişlerimizi yaptığımız, web bankacılığıyla faturalarımızı ödediğimiz bu muazzam dünyada, hırsızların ve dolandırıcıların gezinmesi ve açık arayıp, hesaplarımıza girmeleri olağan hale geldi.

 

Peki çözüm ne? Meydanı dolandırıcılara, onların truva atlarına, solucanlarına ve envai çeşit karanlık numarasına bırakıp, “Bana bir şey olmaz” demekle mi yetineceğiz? Buna cevabımız kesinlikle hayır olmalı. Size, şifrelerinizi, hırsızların kirli ellerinden uzakta tutabilecek en iyi 5 aracı sunuyoruz. Bazıları, fiyat açısından “tuzlu” görünebilir ancak olası bir gelecekte kurtaracakları ile kıyaslanamaz bile.

{pagebreak::1Password}

1Passsword

1Password, Mac, Android, iPhone ile iPad gibi cihazlarla uyumlu çalışan ve türünün en iyi örnekleri arasında bulunan bir şifre koruyucu. Tek kişilik kullanım için 40, 5 kişilik kullanım için 60 dolar talep ediyor. Yazılım; Safari, Chrome ve Firefox tarayıcılarına  başarıyla ekleniyor.

Çalışma prensibi son derece sade: Şifreleriniz ve önemli bilgileriniz, kolayca kırılabilecek tarayıcı hafızasına değil, aracın veritabanına ekleniyor. Otomatik tamamlama için, tarayıcıya değil, 1Password’a güveniyorsunuz. Daha da iyisi, 1Password’un şifre oluşturma becerisi sayesinde, inanılmaz uzunlukta şifreler yaratıp, programın hafızasında otomatik olarak saklayabiliyorsunuz. Yani, bilgilerinizin hatırlanmasını istediğiniz an, oluşturduğunuz çılgın şifreyi hatırlamakla uğraşmıyorsunuz.

1Password’un, Dropbox ile uyumu da büyüleyici. Dropbox, masaüstünde bulut kopya oluşturabileceğiniz ücretsiz bir servis. Senkronizasyon becerisi sayesinde, Dropbox klasöründe yaptığınız değişiklikler, size ait olan iPhone, iPad, Mac veya Android cihazlarda da uygulamaya geçiyor.

1Password’un, Windows için beta sürümü de mevcut. Şifre saklama ve senkronizasyon becerileri, Microsoft Windows altında da kullanılabiliyor. 1Password’a erişmek için, bağlantıdan yararlanabilirsiniz.

{pagebreak::2- Last Pass}

2- Last Pass

Last Pass, çalışma prensibi olarak 1Password ile büyük benzerlikler gösteriyor. Aradaki fark, tüm şifrelerinizin ve önemli bilgilerinizin Last Pass sunucusunda saklanması ve Dropbox gibi bir senkronizasyon oluşturulamaması. Endişelenmeyin, Last Pass’ın sunucusu inanılmaz derecede sağlam, bir sızma gerçekleşse bile -ki pek muhtemel değil- Robust kontrolü sağ olsun, şifrenize ulaşılamıyor.

 

Gelelim en iyi kısıma: Last Pass ücretsiz lakin cep telefonunuzla da uyumlu olmasını isterseniz, yıllık 12 dolar ödemeniz gerekiyor. Araca, bu bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

{pagebreak::3- KeePass }

3- KeePass

KeePass’ın çalışma prensipleri, 1Password ile büyük benzerlik gösteriyor.  1Password gibi, KeePass da, DropBox ile uyum içerisinde çalışabiliyor. USB bellekle vasıtasıyla da kullanılabiliyor; ki bu, sürekli seyahat eden kullanıcılar için harika. Yine de, açıkça konuşmak gerekirse, arabirimi, Last Pass ve 1Password kadar kullanıcı dostu değil ve kafa karıştırıyor.

 

Her şeye rağmen, aleyhte görünen noktayı umursamamanızı sağlayacak, olağandışı bir özelliği var: Tamamen ücretsiz ve açık kaynak kodlu bir yazılım. Uygulamaya erişmek için, bağlantıdan faydalanabilirsiniz.

{pagebreak::4- Roboform}

4- Roboform

Karşınızda 1Password benzeri bir araç daha duruyor ama fark, Roboform’un, Windows için geliştirilip Internet Explorer, Firefox ve Chrome ile uyumlu olmasında gizli. USB bellekte taşınabiliyor, böylece farklı (ev, iş, hatta internet kafe) bilgisayarlar kullanırken içiniz rahat oluyor.

 

Roboform’un, Symbian, BlackBerry, Android ve iPhone uygulamaları da mevcut. Fiyatı ise tek bilgisayar için 30, çift bilgisayar için 40 dolar. Aracı,  bu bağlantıdan indirebilirsiniz.

{pagebreak::Firefox Sync}

5- Firefox Sync

Eskiden Mozilla Weave olarak bilinen, Firefox Sync, Firefox 3.5 ve 3.6’a “plug-in” olarak eklenebiliyor ve yakında boy gösterecek Firefox 4’de standart olacak. Kesinlikle çok şık bir proje ve şifre yönetimine, diğer uygulamalara göre farklı bir açıdan bakıyor.

Firefox Sync, şifrelerinizi, sık kullanılan sayfalarınızı ve özellikleri koruyup, senkronize edebiliyor. Ürkütücü de olsa, pek güvenmediğiniz farklı bir bilgisayardan internete bağlandığınızı düşünün. Firefox Sync eklentisini çalıştırın ve çalışmanız bitirince sayfayı kapatın. Abra kadabra! Girdiğiniz tüm önemli bilgiler yok oluverdi.

 

Sync’in iPhone ve Android uygulamaları mevcut ve yeni Firefox Mobile ile birlikte, Meego ve Android bambaşka bir düzeye erişecek. Elbette bu beceriler Firefox kullanıcıları için geçerli, diğer tarayıcılardan faydalananlar farklı çözümler bulmak zorunda.

:: Şifre koruma aracı kullanıyor musunuz? Farklı şifre koruma aracı tavsiyeleriniz var mı?

 

Yorum Ekleyin