Corona virüs pandemisi, kitle fonlaması sitelerini de etkilemişe benziyor. Kickstarter ve indiegogo eski şatafatlı günlerini aratıyor olsa da hala ilginç projelerin fonlanması için en ideal platformlar olmayı sürdürüyorlar.
Bu haftanın kitle fonlaması projeleri
Bu iki kitle fonlaması sitesinden en ilginç projeleri sizler için bir araya getirmeye devam ediyoruz. İşte bu haftanın projeleri: Herkes için elektrikli kaykay, gizli kamera bulucu, dördü bir arada şarj aleti, akıllı tencere ve yeni nesil kağıt uçak.
Herkes için elektrikli kaykay: Flash
Elektrikli kaykay denilince akla daha çok akrobatik hareketlerin yapıldığı kaykaylar geliyor. Peki ama herkes kaykay kullanabilir mi? Kickstarter projesi Flash, şehir yaşamı için yeni bir alternatif geliştirmişe benziyor.
Flash, öncelikle bildiğimiz kaykaylar gibi değil. Tabii ki karşımızda form olarak bir kaykay var. Ancak tekerlerinden, kullanılan materyale ve kumandalı kullanım gibi özellikleri onu benzerlerinden ayırıyor.
Peki bu kaykayın farkı ne?
Flash, hem üst düzey kaykay sürücüleri hem de tecrübesiz kullanıcılar için geliştirilmiş. Özel havasız tekerlekleri, her türlü yol şartına uyum sağlayabiliyor.
Bu havasız tekerler, NASA uzay araçlarında kullanılan teknolojiyle geliştirilmiş. Hem bu özel tekerlekler hem de kaykay için geliştirilen özel bir amortisör, çukur ve tümseklerin sürüş konforunu etkilemesini engelliyor. Bu arada kaykay tam 30 derecelik eğimi çıkabilecek bir güce de sahip.
Flash elektrikli kaykay iki ayrı modelle karşımıza çıkıyor. Bunlardan birisi Alpha diğeri ise Xrace olarak isimlendirilmiş. Alpha modeli, başlangıç seviyesinde olanlar için geliştirilen bir model.
Alpha, sağa sola dönme konusunda esnek bir dingil yapısına sahip. Döneceğeniz tarafa doğru hafif şekilde ağırlığınızı verdiğinizde kolayca virajı alabiliyorsunuz.
Bu başlangıç modeli 47 km hız yapabiliyor ve tam dolu şarjla 25 km yol alabiliyor. Karbon fiber bir gövdeye sahip olan kaykay yaklaşık 8 kilo gibi bir ağırlığa sahip.
Hem Alpha hem de Xrace modeli özel bir bluetooth kumandasıyla birlikte geliyor. Kumandayla hızı kontrol etmek, fren yapmak ve farklı hız modlarıyla kontrol sağlamanız mümkün.
Kumanda ise üç ayrı hız moduyla geliyor. Yeni başlayanlar için geliştirilen başlangıç modu, Alpha modelinde 10, Xrace için ise 15 km hız sunuyor.
Başlangıç seviyesi sonrası, kaykay kullanmakta ve kontrol etmekte daha tecrübeliler için gücün yüzde 70’ini sunan gelişmiş mod, Flash Alpha modeli için 29 km gibi bir hız sunuyor.
Tecrübeli kaykay kullanıcıları için ise Expert yani uzman modu ile tüm gücü kullanmak mümkün. Xrace modeli, kaykay profesyonelleri için tasarlanmış ve tam tamına 11,5 kg. Özel dayanıklı bir gövdeye sahip olan kaykay 50 km hıza ve tam şarjla 50 km menzile sahip.
Xrace daha uzun bir menzil sunsa da, dönüşlerde kaykaya hakim olmak için kaykay kullanmayı biraz bilmek gerekiyor. Zira, Alpha gibi dönüşlerde size yardımcı olan özel bir dingil sistemine sahip değil. Tabii ki yine de Xrace‘de de dingil hareketli olarak tasarlanmış. Sadece bu dingil Alpha‘da kullanılan kadar esnek bir yapıda değil.
Şehir içi kaykay Alpha 1099 dolar, yarış ustası Xrace ise 1499 dolar gibi bir fiyata sahip. Proje hakkında daha fazla detaya Kickstarter sayfası üzerinden ulaşabilirsiniz.
Gizli kamera bulucu: Vesany
Aslında Vesany, çok basit görünen bir yapıya sahip. Neredeyse bir anahtarlık boyutunda olan bu cihaz, gizli kameraları bulmak için geliştirillmiş.
Doğrusu bugün yaşadığımız İnternet çağının en büyük sorunlarından biri de mahremiyetimizi ihlal eden gizli kameralar. Hong Kong merkezli girişimciler ise bu dedektörle, gizli kameraları kolayca tespit etmenizi sağlıyor.
Peki Vesany nasıl çalışıyor?
Gizli kameralar, Wi-fi, Bluetooth gibi bir çok şekilde bağlantı kurarak, çektikleri görüntüleri kaynağına akataran, aslında basit bir donanıma sahip. Bu dedektörde, Wi-Fi sinyali, infrared gibi farklı yollarla gizlenmiş kameraları tespit edebiliyor.
Vesany, 5 metre yüksekliğe kadar kamera sinyallerini tespit edebiliyor. Cihaz 100 MHz ile 6GHz arasında yer alan tüm radyo frekanslarını da algılıyor. Versany üzerinde yer alan kırmızı ışık ise infrared ışık yaymak için kullanılıyor.
Kamera lensleri, bu kırmızı ışık karşısında parlar. Versany geliştiricileri de bu infrared üzerinden bakarak, kameraların yerini tespit etmenizi sağlıyorlar.
Bu ilginç cihaz sadece bir gizli kamera bulucu da değil. Aynı zamanda hareket sensörü moduyla birlikte bir alarm görevi de görüyor. Gece yatarken kapıya asmanızla birlikte, Versany en ufak bir harekette, bütün mahalleyi kaldıracak bir ses çıkarıyor. Ama sadece bir düğmeye basarak kapatabiliyorsunuz.
Bu ilginç girişimin fiyatı ise 549 dolar olarak belirlenmiş. Proje hakkında daha detaylı bilgiye Kickstarter sayfası üzerinden ulaşabilirsiniz.
Apple için dördü bir arada şarj aleti: Wattsugar
İlginç bir isim tercihi olan girişim, Apple ürünlerine özel olarak geliştirilmiş. Kendine has bağlantı kablolarıyla farklı bir ekosistem oluşturan Apple için çok değişik aksesuar çeşitlerinin yer aldığı uçsuz bucaksız bir dünya var.
Wattsugar özellikleri
Wattsugar’da bu girişimlerden birisi. Doğrusu kocaman bir şarj adaptörü görünümünde olan cihaz, aynı anda dört farklı Apple ürününü şarj edebiliyor. Cihazın, köşebend şeklindeki kenarı, özel bir mıknatısla kaplanmış. Apple Watch bu kenara yapışarak şarj ediliyor. Yine cihazın üst kenarına da AirPods yerleştiriliyor.
Bir adet, USB-C, bir adet de USB-A bağlantısı olan cihazla tabii ki bu bağlantılar üzerinden Android telefon ve tablet şarj etmeniz de mümkün. Bu arada yanlış anlama olmasın, bu powerbank hepsini aynı anda şarj edebiliyor. Mesela bir Macbook bile bağlanıp aynı anda şarj olabiliyor.
Cihazın üst kısmında da 10W destekli kablosuz şarj imkanı var. Wattsugar bir taraftan fişe takılarak kullanılıyor, bir taraftan da powerbank gibi şarj edebilme özelliğine sahip.
Cihaz, Quick Charge 3 desteğine sahip ve 60W’a kladar hızlı şarj desteği sunuyor. Proje sayfasında verilen bilgilere bakılırsa Wattsugar iPhone 11 Pro bataryasını yarım saatte sıfırdan yüzde 50’ye çıkarabiliyor. Android cihazlar için ise bu sürede yüzde 80 doluluk sağlıyor.
Cihaz Amerikan uçla geliyor ancak ek bir ücretle Avrupa ve ülkemiz için geçerli olan priz seçeneğini almak mümkün. Wattsugar, iki versiyonla karşımıza çıkıyor ve sadece Pro olanında Apple Watch özel şarj alanı yer alıyor. Pro versiyonu 99 dolar fiyat etiketine sahip.
Cihazın yanında Avrupa fiş başlığı isterseniz 10 dolar, Apple, USB-C ve micro USB mıknatıslı başlıklı kablo için ise 15 dolar ödüyorsunuz. Proje hakkında daha fazla bilgiye Kickstarter sayfası üzerinden ulaşabilirsiniz.
Akıllı tencere: Zega
Her hafta olduğu gibi, yine listemizde indiegogo üzerinden iki projeye yer vermeye devam ediyoruz. Bu hafta, kendi uygulaması olan ve yemek pişirmek için ocağa bağımlı olmadığınız bir akıllı tencere ile karşınıza çıkıyoruz.
Zega, dışarıdan bakıldığında ne kadar düzgün bir tasarıma sahip olsa da bildiğimiz çelik tencere görünümünde. Ancak tencereye biraz yakından bakmaya başlayınca farkı anlıyorsunuz.
Zega nasıl çalışıyor?
Özel bir termostat sistemi olan tencere, kendi kendine pişirme özelliğine sahip. Hatta uygulaması sayesinde kolayca bir şefe dönüşmeniz olası. Tencerenin uygulaması, size pişirmek istediğiniz yemek tariflerini sunuyor. Bu tarifler sonrasında, uygulamaya tanımlı tariflerin ne kadar pişeceğini ve hangi sıcaklıkta hazır olacağını tencereye bırakıyorsunuz.
Zega, iç gövdesi özel bir termal yapıda inşa edilmiş. Bu çift duvarlı termal yapının üzeri ise 18/10 çelik kaplama ile kaplanmış. Tencerenin bu termal yapısı sayesinde yemekleriniz piştikten 4 saat sonra bile taze ve sıcak kalabiliyor.
Zega sadece tek bir şarjla 12 saat boyunca yemek pişirebilme özelliğine sahip. Kapağında yer alan akıllı termostat sayesinde, tencereden de yemeğin ne zaman hazır olacağını öğrenmeniz mümkün.
Zega, hızlı ve yavaş pişirme şeklinde iki moda sahip. Daha uzun pişme sürelerine ihtiyacı olan yemekler için 8 saatlik uzun yemek pişirme modu yer alıyor. Pişirmek istediğiniz yemeğin özelliklerine göre bu süre değişiyor. Bu arada proje sayfasında akıllı tencerenin hem sağlıklı hem de hızlı yemek pişirdiği vurgulanıyor.
Akıllı tencerenin, erken erişim fiyatı 109 dolar olarak belirlenmiş. Proje hakkında daha fazla detaya indiegogo sayfası üzerinden ulaşabilirsiniz.
Yeni nesil kağıt uçak: Powerup 4.0
Powerup, kitle fonlaması dünyasını takip edenlerin bildiği projelerden biri. Çoçukluğumuzdan bildiğimiz kağıt uçakları birer model uçağa çeviren girişim, çok daha ilginç özellikleriyle yeniden karşımıza çıkıyor.
Daha önce açtığı üç kampanyyı Kickstarter üzerinden fonlayan proje şimdi ise soluğu indiegogo platformunda almış.
Bilmeyenler için kısaca anlatalım projeyi. Powerup kitini satın aldığınızda, yanında istediğiniz şekilde uçak yapabileceğiniz kağıtlarla birlikte geliyor. Bu yaptığınız uçaklara taktığınız kitleri, projenin uygulaması üzerinden kontrol edip, model uçak keyfi yaşayabiliyorsunuz.
Powerup 4.0 neler sunuyor?
Powerup ekibi, geçmiş projelerde karşılarına çıkan bazı problemlere çözüm bulmuş. Yeni kit ile birlikte, daha yumuşak bir uçuş sağlayan yeni sensörler karşımıza çıkıyor. Bu yeni sensörler sayesinde, uçağı ne kadar kötü kuman etsenizde kendi dengesini kurabiliyor. Yeni sensörlerden bir tanesi, aerodinamik sensör.
Bu sensör, hava akımında uçağın dengesini bulmasını sağlıyor. Ve böylece uçağı daha kolay kumanda edip, daha kolay bir şekilde havada taklalar atabiliyorsunuz.
Diğer bir yenilik ise rüzgar dengeleyici. Dengeleyici sayesinde çok rüzgarlı havalarda bile uçak kolay bir şekilde dengeyi kaybetmeden inebiliyor.
Powerup ekibi bu sefer herkese hitap etmek için kalkış asistanı oluşturmuş. Daha önce model uçak kullanmayan kullanıcılar için uygulama üzerinden özel bir asistan yardımı eklenmiş. Böylece siz hazır olana kadar bu asistan nasıl kontrol sağlayacağınızı size öğretiyor.
Uçakta rüzgar dengeleyici dışında, oto bir dengeleyici sistemde eklenmiş durumda. Böylece istediğiniz kadar kötü bir pilot olun, uçak bir şekilde kendini toparlayıp yeniden dengesini kurabiliyor. Bu yeni kite birde otopilot eklenmiş. Uygulama üzerinde oto pilotu etkinleştirip, kağıt uçağınızın havada attığı parendeleri de izleyebilirsiniz.
Bu yeni yetişkin oyuncağı, dört adet turuncu renkli katlama kağıdı ve yeni Powerup kitiyle birlikte 49 dolar fiyatına sahip. Proje hakkında daha fazla detaya indiegogo sayfası üzerinden ulaşabilirsiniz.
{{user}} {{datetime}}
{{text}}