Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net

En İyi Anakart Hangisi

Ana sayfa /

DDR3 bellek kullanan bu yeni anakartların kullandığı işlemci yuvası LGA 1366. Bu soket sadece Core i7 işlemcileri destekliyor. Buradan anlaşılan ise X58 yongası Intel’in üst seviye olarak konumlandırdığı bir çözüm oluşturuyor. Bu üst seviyeye erişmek için kesenin ağzını biraz açmalısınız.

X58, 2004 yılında çıkan LGA 775 soket anakartlara göre devrim niteli taşıyor. Çünkü işlemci yapısının değişmesiyle birlikte gelen ilk anakart yongası X58. DDR3 bellek desteği sunan bu yonga Intel’in önümüzdeki günlerdeki planları için DDR2 yolunu kapattığının göstergesi. Bellek altyapısının değişimdeki bir yenilikte çift kanal desteğinden, üçlü kanal desteğine geçilmesi.

{pagebreak::Üç Kanal Bellek Desteği}
Çift kanal yapılar 19 GB/sn bant genişliği sunarken, üçlü kanal yapılar 25 GB/sn bant genişliği sunuyor. Bu sayede X58 yeni nesil oyunlarda önemli ölçüde avantaj sağlıyor. X58 ile birlikte PCIe yuvalarında da değişiklikler bulunuyor. Yonga setinin üzerinde 36 adet PCIe kanalı var. Bu sayede iki ekran kartı aynı anda X16 hızında çalışabiliyor. 
 
Core i7 işlemciyle birlikte değişen yeni veri yolu sistemi artık FSB değil QPI olarak isimlendiriliyor. Burada kullanılan anakart kadar işlemcinin de rolü büyük. Çünkü bant genişliği eskisi gibi anakartın kaynaklarıyla sınırlı değil. Yani  işlemciniz ne kadar iyiyise bant genişliğiniz o kadar yüksek demek. X58 anakart üzerinde elde edilen en yüksek bant genişliği 25,6 GB/sn. Bu bant genişliğini Core i7 965 işlemciyle yakalayabiliyorsunuz. Core i7 920 işlemci kullanıyorsanız bant genişliğiniz 19,8 GB/sn’ye düşüyor.   

{pagebreak::Overclock Özellikleri}
X58 yongasıyla Bios’un gücü geri döndü. Çünkü anakartların hepsi kendi kendine overclock yapma özelliğine sahip. Bios ayarları içersinden anakartı Turbo moduna alıyorsunuz ve anakart uçabildiği yere kadar uçuyor. Bu işlem oldukça kolay ve basit bir çözüm sunuyor. Bu işlem ile gerçekleşen performans artısı ise %5’i aşmıyor.

Bunun dışında Bios ayarları içersinde işlemci ve belleğin overclock’u için oldukça kapsamlı özellikler bulunuyor. Bu da Overclock severlerin yüzünü güldürecek bir özellik. Ama burada dikkat edilmesi gereken bir surum var. Çünkü Core i7 920 ve 940 işlemcilerin çarpan kilidi bulunuyor. Eğer bu işlemcilere sahipseniz overclock tutkunuz yarıda kalabilir. Ama Core i7 965 işlemcinin çarpan kilidi açık. Bu işlemcinin çarpan değerleriyle oynayarak oldukça fazla performans bekleyebilirsiniz. 

{pagebreak::Hem Crossfire Hem de SLI}
X58 yongalı anakarların bir diğer yeniliği ise bellek hızını değiştirirken saat hızını seçmek yerine çarpan seçmeniz yeterli. Bu sayede voltajla oynamadan belleğin sahip olduğu frekansı yaklaşık 3’de 1 oranında arttırabiliyorsunuz.

Yeni anakartların hem CossFire hem de SLI desteklediği belirtmeden geçmeyelim. Bu sayede kullanıcılar ekran kartlarının performanslarını arttırmak istediklerinde geniş bir yelpazeden ürün seçebiliyorlar. Testimize katılan anakartların fiyatlarının yüksek olduğu aşikar. Ama üzülmeyin yakın bir süre içersinde yeni ve uygun fiyatlı modeller piyasaya çıkacak.

{pagebreak::Test Sistemi}
Kullandığımız Test Sistemi
Kullandığımız test sistemi Intel Core i7 965 işlemci, 2×2 GB Corsair 1333 MHz DDR3 bellek, Seagate 1,5 TB SATA 3 Gb/sn sabit disk, Sapphire Radeon HD 4850X2 ekran kartı, LG DVD yazıcı, Thermaltake 750 Watt güç kaynağı

Nasıl Test Ettik?
Anakartların performansını ölçmek için ilk olarak PCMark Vantage yazılımını kullandık. Bu yazılım sistem üzerinde çeşitli senaryolar deneyerek puanlamada bulunuyor. İkinci yazılımımız ise 3DMark Vantage. Bu yazılım ile  3B performans ölçümü gerçekleştirdik. Diğe test yazılımlarımızdan CineBench R10 yazılımı, işlemcinin tek ve çok çekirdekli grafik performansını ölçmemizde yardımcı oldu. SiSoft Sandra 2009 yazılımı ile işlemcinin  aritmetik ve multimedya hesaplamaların yanısıra bellek bant genişliğini ölçtük. Divx converter yazılımı ile 500 MB büyüklüğündeki bir AVI dosyasını convert ederek süre ölçümü gerçekleştirdik. Son olarak, COJ oyunuyla 1650 x 1050 çözünürlükte performans ölçümü gerçekleştirdik ve çıkan fps değerini hesaplamaya kattık. Tüm bu sonuçları toplayarak performans puanımızı elde ettik.

Bunun dışında ürünlerin teknik özelliklerini değerlendirmeye aldık. Anakartların bellek kapasitesinden tutunda genişleme yuvaları, üreticinin eklediği teknolojiler, giriş ve çıkışları, ek bağlantılar ve bunun gibi özellikler bu puan kapsamında değerlendirildi. Ortaya çıkan performans puanı ve teknik özellikler puanını toplayarak Toplam puanımızı elde ettik.

Şimdi gelin hep birlikte testimize katılan ürünlerin test sonuç grafiklerine bakalım ve daha sonra testimize katılan ürünleri inceleyelim. Testimize katılan ürünler: Asus Rampage II Extreme, MSI Eclipse, Asus P6T Deluxe, Foxconn Blood Rage, MSI X58 Pro, Gigabyte GA-EX58-UD4P, ECS Black X58B-A.

{pagebreak::3D Mark Vantage}

{pagebreak::3D Mark Vantage CPU}


{pagebreak::3D Mark Vantage GPU}

{pagebreak::CineBench R10}

{pagebreak::CineBench R10}

{pagebreak::PC Mark Vantage}

{pagebreak::PC Mark Vantage Memory}

{pagebreak::Pc Mark Vantage TV and Movies}

{pagebreak::Pc Mark Vantage Gaming}

{pagebreak::PC Mark Vantage Music}

{pagebreak::Pc Mark Vantage Communicate}

{pagebreak::Pc Mark Vantage Productivity}

{pagebreak::PC Mark Vantage HDD}

{pagebreak::Sandra CPUAR1}

{pagebreak::Sandra CPUAR2}

{pagebreak::Sandra CPUMM1}

{pagebreak::Sandra CPUMM2}

{pagebreak::Sandra CPUMemBand1}

{pagebreak::Sandra CPUMemBand2}

{pagebreak::DivX Dosya Çevirme}

{pagebreak::COJ}

{pagebreak::Toplam Puan}

{pagebreak::Teknik Özellikler ve Ergonomi}

{pagebreak::Asus Rampage II Extreme (Test Birincisi)}

Test birincimiz Asus markasının Rampage II Extreme modeli. X58 yongalı anakartlar arasından en iyisi istiyorsanız bu anakartı almanızı tavsiye diyoruz. Testlerimizde diğer rakiplerini geçmeyi başaran Rampage II Extreme üzerinde overclock için BIOS ayarları içine girmenize bile gerek yok. Anakartın üzerinde bulunan Tweaklt ve Probelt tuşları sayesinde overclock işlemini hızlıca gerçekleştirebilirsiniz. Aankartın ses kartıda oldukça ilgi çekici. SupremeFX X-Fi adını verdiği bu kart Creative kalitesini üzerinde barındırıyor.

Teknik Özellikler
Bellek: 6 x DIMM, maks. 24 GB, DDR3 2000(O.C.) / 1333/1066 MHz
Genişleme yuvası: 3 x PCIe x16, 2 x x1, 1 x PCI 2.2
Depolama: 7 x SATA 3.0 Gb/s, 1 x eSATA 3.0 Gb/s, 1 x UltraDMA 133
LAN: Dual Gigabit LAN
Ses: SupremeFX X-Fi
USB: 12 USB 2.0
Fiyat:430 Dolar + KDV
Web: www.asus.com.tr
{pagebreak::MSI Eclipse}
Test ikincimiz olan MSI Eclipse, firmanın üst seviye çözümünü kullanıcılarının beğenisine sunuyor. Anakart özellikle MSI’ın kendi teknolojileriyle dikkat çekiyor. Anakartın öne çıkan özellikleri XpressCool pasif soğutma, GreenPower enerji koruma ve RapidBoost RAID. Ürünün üzerinde 10 adet SATA arabirim bulunuyor. Bu durum çokça depolama birimi kullananları sevindirecek bir özellik. MSI’ın bu anakart üzerinde kullandığı D-LED aygıtı sayesinde sistem durumuyla ilgili bilgi alabiliyorsunuz.

Teknik Özellikler
Bellek: 6 x DIMM, maks. 24 GB, DDR3 1800 (OC) / 1600 (OC) / 1333 / 1066 / MHz
Genişleme yuvası: 3 x PCIe x16, 4 x x1, 2 x PCI 2.2
Depolama: 10 x SATA 3.0 Gb/s, 2 x eSATA 3.0 Gb/s, 1 x UltraDMA 133
LAN: Dual Gigabit LAN
Ses: Creative SB X-Fi Xtreme
USB: 12 USB 2.0
Fiyat: 407 Dolar + KDV
Web: www.msi.com.tr
{pagebreak::Asus P6T Deluxe}
Asus’un Rapmpage II Extreme modelinin altında konumlandırdığı P6T Deluxe modeli testimizde üçüncü oldu. Üst seviyede bir performans sergileyen ürünün pasif soğutma blokları oldukça başarılı bir performans çıkartıyor. Ürünün üzerinde bulunan 4 adet SATA arabiriminin yanı sıra 2 adet SAS arabirimi konumlandırılmış. Bu sayede kullanıcılar yüksek hızdaki depolama birimlerini sistem üzerinde çalıştırabilirler. Bunun yanı sıra anakart, internet ve ofis işleri için işletim sistemi kurmadan çalışmanızı sağlayan ExpressGate yazılımıda üzerinde barındırıyor.

Teknik Özellikler
Bellek: 6 x DIMM, maks. 24 GB, DDR3 2000(O.C.) / 1333/1066 MHz
Genişleme yuvası: 3 x PCIe x16, 1 x x4, 2 x PCI 2.2
Depolama: 4 x SATA 3.0 Gb/s, 1 x eSATA 3.0 Gb/s, 1 x UltraDMA 133
LAN: Dual Gigabit LAN
Ses: ADI AD2000B
USB: 12 USB 2.0
Fiyat: 325 Dolar + KDV
Web: www.asus.com.tr
{pagebreak::Foxconn Blood Rage}
Testimizde bir sonraki sırada Foxconn’nun Blood Rage anakartı bulunuyor. Bu anakart özellikle overclock tutkunları için dizayn edilmiş. Kırmızı ve siyah ağırlıklı tasarım anakartın çekiciliği arttırmış. Tipik X58 yongasının özelliklerini taşıyan anakartın tek üzücü yanı 3 adet bellek slotunun bulunması. Anakartın kuzey köprüsünü soğutmak için pasif bloğun yanında birde su soğutma bloğu bulunuyor.

Teknik Özellikler
Bellek: 3 x DIMM, maks. 12 GB, DDR3 1800(O.C.) / 1333/1066 MHz
Genişleme yuvası: 3 x PCIe x16, 4 x x1, 1 x PCI 2.2
Depolama: 6 x SATA 3.0 Gb/s, 2 x eSATA 3.0 Gb/s, 1 x UltraDMA 133
LAN: Dual Gigabit LAN
Ses: SONAR X-Fi Realtek ALC889
USB: 10 USB 2.0
Fiyat: 330 Dolar + KDV
Web: www.cozum.com.tr
{pagebreak::MSI X58 Pro (Fiyat-Performans Birincisi)}
Testimizin Fiyat/Performans birincisi MSI’ın X58 Pro anakartı. Ürün testimize katılan yedi anakart içinde en uygun fiyatlı çözüm. Bu anakart standart X58 yongasının özelliklerini taşıyor. Anakartın bir püf noktasını söylememizde fayda var. Bu anakartın 3 yollu SLI desteği yok. Ama MSI X58 Pro SLI BIOS’unu yüklerseniz bu özellikten faydalanabilirsiniz.

Teknik Özellikler
Bellek: 6 x DIMM, maks. 24 GB, DDR3 1600(O.C.) / 1333/1066 MHz
Genişleme yuvası: 3 x PCIe x16, 4 x x1, 2 x PCI 2.2
Depolama: 6 x SATA 3.0 Gb/s, 1 x eSATA 3.0 Gb/s, 1 x UltraDMA 133
LAN: 1 x Gigabit LAN
Ses: Realtek ALC888S
USB: 12 USB 2.0
Fiyat: 239 Dolar + KDV
Web: www.msi.com.tr
{pagebreak::Gigabyte GA-EX58-UD4P }
Testimizde uygun fiyatıyla dikkat çeken ürünler arasında yer alan Gigabyte GA-EX58-UD4P firmanın orta seviyede konumlandırdığı bir X58 modeli. Ürünün üzerinde 2 adet X16, 1 adet X8, 1 adet x4 ve 1 adet x1 PCIe yuvası bulunuyor. Ürünün üzerinde 6 adet SATA bağlantısının yanı sıra 2 adet SA arabiriminin bulunması sevindirici.

Teknik Özellikler
Bellek: 3 x DIMM, maks. 24 GB, DDR3 2100(O.C.) / 1333/1066 MHz
Genişleme yuvası: 2 x PCIe x16, 1 x x8, 1 x x4, 1 x x1, 2 x PCI 2.2
Depolama: 6 x SATA 3.0 Gb/s, 1 x eSATA 3.0 Gb/s, 1 x UltraDMA 133, 2 x SAS
LAN: 1 x Gigabit LAN
Ses: Realtek ALC889A
USB: 12 USB 2.0
Fiyat: 269 Dolar + KDV
Web: www.gigabyte.com.tr
{pagebreak:: ECS Black X58B-A }
Başarılı bir soğutma çözümüyle gelen ECS Black X58B-A model anakartı performans açısından iyi bir çözüm sunsa da rakiplerinin gerisinde kaldı. Ürünün güç gereksinimi 24, 8 ve 4 pin kablo ile sağlanıyor. Bu anakartın diğer anakartlardan fazla güç tükettiğini söyleyebiliriz. Çünkü diğer anakartlarda sadece 24 ve 8 pin bağlantı bulunuyor. Ürünün PATA arabiriminin olmaması eski optik sürücü sahiplerini üzebilir.

Teknik Özellikler
Bellek: 3 x DIMM, maks. 24 GB, DDR3 1600(O.C.) / 1333/1066 MHz
Genişleme yuvası: 2 x PCIe x16, 2 x x4, 1 x x1, 2 x PCI 2.2
Depolama: 6 x SATA 3.0 Gb/s, 2 x eSATA 3.0 Gb/s
LAN: 2 x Gigabit LAN
Ses: Realtek ALC 888S-VC
USB: 12 USB 2.0
Fiyat: 239 Dolar + KDV
Web: www.mersasistem.com.tr
{pagebreak::Sonuç}
Sonuç
Testimize katılan anakartların tümü Intel X58 + ICH10R yonga setine sahip. Performanslara baktığımızda ise birbirlerine yakın sonuçlar elde ediyorlar. Tüm ürünlerin üzerinde pasif soğutma blokları kullanılmış. Bu yüzden anakartların hepsi sesiz çalışma özelliğine sahip. Bazı anakartların üzerindeki SAS yuvaları onları diğer anakartlardan ayıran özellikler arasında yer alıyor. Bu sayede bu anakartlar üzerine SCSI depolama birimi takarak performansınızı arttırabiliyorsunuz. Ürünler arasında seçim kararı vermek için teknik özelliklerini incelemekte fayda var. Çünkü kullanmayacağınız özelliklere sahip bir anakarta para vermek cebinizi yakabilir. Seçim yaparken performansın yanı sıra özellikleride göz ardı etmeyin.

:: Anakartlarla ilgili yorumlarınızı buradan paylaşın.

Yorum Ekleyin