Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net

En iyi Linux dağıtımları (2017)

Ana sayfa / Yazılım

Windows veya macOS işletim sistemleri yerine, açık kaynaklı işletim sistemi kullanmayı tercih edenlerin gözdesi olan Linux, çeşitli dağıtımlarla karşımıza çıkıyor. İlk olarak x86 masaüstü bilgisayarlara özel kalan ancak daha sonra Android akıllı telefonlardan Google Chronmebook’lara kadar gelen Linux dağıtımları, yeni başlayanlardan deneyimli kullanıcılara kadar geniş bir kesime hitap ediyor. Peki, en iyi Linux dağıtımları hangileri?

Yepyeni Linux dağıtımı POP!_OS çıktı!

Tanınmış Linux donanım üreticilerinden System 76, kendi Linux dağıtımı olan POP!_OS ile karşımıza çıkıyor. İşte, dağıtımın detayları.

Her tür kullanıcıya hitap eden en iyi Linux dağıtımları!

1970’li yılların sonlarında parlayan Unix işletim sistemleri tabanlı Linux, özellikle yazılım geliştiriciler tarafından sahipleniliyor ve farklı dağıtımlarla ücretsiz olarak kullanıcıların hizmetine sunuluyor. En iyi Linux dağıtımları Linux çekirdeğini kullanıyor. Bu çekirdek için işletim sisteminin kalbi ve ruhu denilebilir. Bu dağıtımlar için çeşitli masaüstü ortamları da çekirdeğin etrafında inşa ediliyor.

En iyi Linux dağıtımları belli kullanıcı türleri için uyarlanmış durumda. Örneğin, Ubuntu daha kolay bir kullanım sağlarken, Arch Linux ise daha deneyimli kullanıcıları hedefliyor.

Bu listemizde sizler için her kesime hitap edecek en iyi Linux dağıtımlarını sıralıyoruz.

Elementary OS

Terminal arayüzünden uzak ve çekici bir Linux dağıtımı arıyorsanız Elementray OS tam size göre. macOS ile benzer bir stile sahip olan işletim sistemi, Panteon olarak bilinen ve GNOME tabanlı üstün masaüstü ortamı sunuyor.

Elementary OS’nin son sürümü Loki olarak anılıyor. Sürüm, selefi Freya ile kıyaslandığında daha güzel ve daha temiz gözüküyor. Ayrıca, App Center olarak ifade edilen kendi uygulama yükleyici arayüzü de bulunuyor. Bu sayede terminal dışında kolayca uygulama kurulumu gerçekleştirilebiliyor. Epiphany web tarayıcı, Geary e-posta istemcisi ve birkaç temel araç uygulaması sürümle birlikte sunuluyor.

Elementary OS indir

Linux Mint

Yeni Linux kullanıcıları için Linux Mint oldukça iyi bir seçenek. Windows veya macOS’tan Linux Mint’e geçiş yapacaksanız bu sürüm ihtiyacınız olan birçok yazılımla birlikte gelmesiyle de öne çıkıyor. Örnek olarak, Libre Office bunlardan birisi. Ayrıca bu dağıtım, patentli medya formatlarına daha iyi destek sağlıyor. Video, DVD ve MP3 müzik dosyalarını Linux Mint’e geçer geçmez oynatmaya başlayabilirsiniz.

Her biri farklı masaüstü ortamı kullanan Mint 18’in dört ana başlangıç sürümünden birini seçmeniz mümkün. Bu sürümler; Cinnamon, MATE, Xfce ve KDE olarak geçiyor. Bunlar sayesinde farklı kişiselleştirme seçenekleriyle pencerelerin ve menülerin görünümü gibi öğeler değişiyor. Şu anda en popüler seçenekse Cinnamon.

Linux Mint indir

Arch Linux

Daha az kullanıcı dostu bir arayüz sunan Arch Linux de oldukça popüler bir dağıtım. Terminal üzerinden paketler indirip kurarak yapınızı özelleştirebiliyorsunuz. Bu durum özellikle geliştiricilerin ve gereksiz paket kurmak istemeyen eski bilgisayar sahiplerinin işine yarayacak bir detay.

Arch Linux için Antergos olarak anılan, daha fazla sürücü, daha fazla uygulama ve sisteminizin arayüzünü değiştirebileceğiniz masaüstü ortamlarına sunan bir sürüm de bulunuyor. Altyapısında hala Arch Linux bulunan sürümü kurar kurmaz tüm temel işlevler elinizin altında hazır bulunuyor.

Tabii ki deneyimli kullanıcılar tarafından Antergos pek de benimsenmiyor. Diğer taraftan Antergos grafiksel yükleyicisi ile kurulum süreçlerinde oldukça yardımcı oluyor ve sizi GNOME 3 masaüstü ortamı ile karşılıyor. Cinnamon, MATE, KDE ve Xfce ortamlarını da tercih edebiliyorsunuz. Bu sürüm bir ofis paketi ile gelmiyor ancak Arch paket yöneticisi Pacman ile bu ve benzeri programları daha sonra yükleyebiliyorsunuz.

Arch Linux indir

Antergos indir

Ubuntu

Yine Linux ile yeni başlayanlar için önerilen dağıtımlardan birisi de Ubuntu. Geleneksel GNOME masaüstü ile büyük oranda benzer olsa da güncellenen kullanıcı arayüzü, ekranın soluna, aşağısına veya sağına hareket ettirilebilen dock ile fark yaratıyor. Bu sayede arayüz, Unity masaüstünden daha çok Windows’u andırıyor. GNOME Shell ekibi iş birliği ile hazırlanan uzantılar, kullanıcılar için tanıdık bir deneyim sağlamakta.

Lubuntu gibi farklı ortamlar sağlayan Ubuntu çeşitleri de mevcut durumda. Lubuntu, LXDE tabanlı minimal masaüstü ortamını kullanırken çeşitli hızlı ve basit uygulamalar sağlıyor. Bu da sistem kaynaklarında daha az zorlanmaya sebep oluyor.

Ubuntu indir

Lubuntu indir

Tails

Gizlilik odaklı bir Linux dağıtımı arayanlar için Tails biçilmiş kaftan. Konum ve kimliğinizi mümkün olduğunca gizleyen sürümü, Edward Snowden’ın bile kullandığının altını çizelim. İşletim sistemi, tüm internet trafiğini verilerin gizlenmesini sağlamak ve analiz edilmesini önlemek için anonim Tor ağına yönlendiriyor.

Tüm güvenlik önlemleri dışında Tails, Debian Linux tabanlı ve GNOME masaüstü kullanıyor. Bu sayede temiz ve kullanıcı dostu bir arayüz sağlanıyor. Bu sürümün herkes için olmadığını da belirtmek gerek.

Tails indir

CentOS 7

Red Hat Linux kurumsal sürümü topluluğunun yan çalışması olan CentOS 7, sıkça güncelleme sunmaktan çok kararlılığa önem veriyor. Red Hat gibi CentOS’un güvenlik ve bakım güncellemeleri de her sürümün çıkışından sonra 10 yıla kadar sunulmakta.

Çok güvenli olması için tasarlanan dağıtım, özellikle sunucular için harika bir seçim diyebiliriz. Kısacası CentOS 7 aslında günlük kullanım için pek uygun değil. Öte yandan, Red Hat Linux ticari sürümü için derlenen paketlerin CentOS ile tamamen uyumlu ve ücretsiz olduğunu da belirtelim.

CentOS 7 indir

Ubuntu Studio

Evinizde endüstri standardı yazılımlarına bir dünya para harcamadan müzik kayıt stüdyosu veya video prodüksiyon iş istasyonu kurmak istiyorsanız Ubuntu Studo tercihiniz olmalı. Ubuntu Linux’un resmen tanınan versiyonlarından olan bu dağıtım, ses ve video prodüksiyonu odaklı. Bu sürümle, Pro Tools gibi ücretli yazılımlara gerek kalmıyor. Dahili ses eklentileri ve MIDI girişleri ile gelen sürümde sanal yama paneli de ön yüklü geliyor.

Ubuntu Studio veri havuzları, ana Ubuntu OS’de yer alan paketlere ve bazı dijital ses sıralayıcılara erişim sağlıyor. Dağıtım Jack Audio Connection Kit gibi araçlarla özellikle ses kaydında öne çıkıyor.

Ubuntu Studio indir

openSUSE

Daha önce SUSE Linux olarak bilinen ve daha sonra SuSe Linux Professional olarak karşımıza çıkan dağıtım, son olarak geliştiricileri ve sistem yöneticilerini hedef alan openSUSE haline dönüştü. Bu anlamda işletim sistemi güvenlik protokolleri anlamında oldukça katı.

Mesela OpenSUSE ile sanal olarak herhangi bir görevi açmak için kök şifresini mutlaka girmeniz gerekiyor. Aynı zamanda dağıtım, KDE ve GNOME masaüstü ile geliyor ve herkesin oturum açma ihtiyaçlarını kapsıyor.

openSUSE, en fazla cilalanmış Linux dağıtımlarından birisi durumunda. Ayrıca dağıtımın websitesi üzerinden ön yüklü yazılımlardan masaüstü ve sistem ayarlarına kadar kendi versiyonunuzu bile oluşturabiliyorsunuz.

openSUSE indir

Yorum Ekleyin