Parolanız Size Özel Olsun
Öncelikle yapmanız gereken, genel terimlerden mümkün olduğu kadar uzaklaşmak. "password", "sifre", "parola", "asdf1234", "qwerty" ya da doğum tarihi, adres, plaka ya da telefon numarası gibi girişlerden kaçının. Bu çerçevede belirlediğiniz parolayı ise biraz daha kişiselleştirin; örneğin s yerine $, l yerine 1, o yerine 0 yazın.
Farklı Sitelere Farklı Parola
Her site için ayrı parola kullanarak, bir taraftan açık olsa bile diğer hesaplarınızın güvenliğinden emin olabilirsiniz. Elbette üye olduğunuz her forum için ayrı şifre belirlemeniz zor olabilir, ancak önemli e-postalarınız ve banka hesaplarınız için kesinlikle farklı parola belirlemeyi ihmal etmeyin.
Parolalarınızı Paylaşmayın
Ne eş ne arkadaş, kim olursa ve bahane ne olursa olsun, hiçbir zaman parolalarınızı başkalarıyla paylaşmayın. Parolaların aileye veya çiftlere değil, kişiye özel kullanımının bir nedeni olduğunu aklınızdan çıkarmayın. Sosyal ağ siteleri ve benzeri bilgi paylaşım servisleri de size herhangi bir bilgiyi yönlendirmek için parolanızı istediğinde (Facebook‘taki uygulama üyelikleri gibi), birkaç dakikanızı ayırıp bu bilgiyi ne şartlarda ve ne kadar koruduklarını iyice öğrenin.
Güvenliğe istediğiniz kadar yatırım yapın veya sıkı korunun, işi özü yine sizde bitiyor. Online güvenliğin kilit noktası olan parolalarınıza mutlaka gereken önemi gösterin.
Yazan: Erhan Kahraman
SDN – http://shiftdelete.net
{{user}} {{datetime}}
{{text}}