Visual Studio Code, Microsoft tarafından piyasaya sürülen ve yazılımcılar arasında yaygın şekilde kullanılan bir kod editörüdür. Başta hafif olması gibi avantajları sebebiyle tercih edilen bu editör, eklentiler ile de büyük bir kolaylık sağlıyor. Biz de bu içeriğimizde Visual Studio Code için en iyi eklentileri sizin için sıraladık.
Visual Studio Code eklentisi nedir?
Visual Studio Code üzerinde kullanabileceğiniz on binlerce eklenti bulunuyor. Bunlardan bazıları snippet desteği sunarak kod yazma sürecini daha kolay hale getirmek gibi işlevler ile yazılımcıya yardımcı oluyorken, bazıları ise arayüzü ilgilendiren değişiklikler yapıyor.
Bir yazılımcı için en önemli şey elbette hızlı ve pratik şekilde kod yazabilmek. Bunun için kullanılabilecek birçok eklenti mevcut. Öte taraftan aslında arayüzün göze hoş görünmesi ve bir o gözü yormaması da oldukça önemli. Zira arayüzde kişinin gözünü yoracak noktalar, kirli kod yazma gibi işin düşük kalitede yapılmasına bile yol açabiliyor.
Biz de bu nedenle hem kod yazmayı pratik hale getiren hem de daha iyi arayüz sunan eklentileri karışık bir şekilde sıraladık. Tabii bunun dışında local sunucu oluşturma gibi özellikle web geliştiricilerin işine yarayacak olanları da göz ardı etmedik.
Visual Studio Code’da nasıl eklenti yüklenir?
En iyilere geçmeden önce nasıl bir eklenti yükleyebileceğinizi anlatalım. Şu adımları takip etmelisiniz;
- 1. Adım: Sol taraftaki dikey menüden
Eklentiler (Extensions) kısmına geçiş yapın. - 2. Adım: Yüklemek istediğiniz eklentinin adını arama çubuğuna yazın.
- 3. Adım: Dilediğiniz eklenti için İndir (Install) butonuna tıkladıktan sonra indirip kullanmaya başlayabilirsiniz.
O halde lafı çok uzatmadan en iyi Visual Studio Code eklentilerine geçelim. Bunun için sıradaki sayfaya geçiş yapabilirsiniz.
En iyi Visual Studio Code eklentileri
En iyi Visual Studio Code eklentileri şu şekilde sıralandı;
- Blackbox AI
- Code Runner
- Live Server
- Emoji File Icons
- Brackets Light
- Prettier
- IntelliCode
- Auto Rename Tag
Blackbox AI
Son yıllarda önemli bir gelişme kaydeden teknolojinin ürünü olan yapay zeka, arabalardan akıllı telefonlara, mobil uygulamalardan yazılım geliştirme araçlarına kadar pek çok yerde aktif olarak kullanılıyor. Visual Studio Code’da bile.
Blackbox AI eklentisini kullanarak kod yazarken yapay zekadan destek alabilirsiniz. Ona sıfırdan bir kod yazdırabilir, kodunuzda bir hata varsa çözdürebilir veya farklı isteklerde bulunabilirsiniz.
Blackbox AI eklentisinin sayfasına ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.
Code Runner
Code Runner, adından da anlayabileceğiniz üzere kod çalıştırma eklentisidir. 20 milyondan fazla kişi tarafından kullanılan bu eklenti şu dilleri destekliyor;
- C
- C++
- Java
- JavaScript
- PHP
- Python
- Perl
- Perl 6
- Ruby
- Go
- Lua
- Groovy
- PowerShell
- BAT/CMD
- BASH/SH
- F# Script
- F# (.NET Core)
- C# Script
- C# (.NET Core)
- VBScript
- TypeScript
- CoffeeScript
- Scala
- Swift
- Julia
- Crystal
- OCaml Script
- R
- AppleScript
- Elixir
- Visual Basic .NET
- Clojure
- Haxe
- Objective-C
- Rust
- Racket
- Scheme
- AutoHotkey
- AutoIt
- Kotlin
- Dart
- Free Pascal
- Haskell
- Nim
- D
- Lisp
- Kit
- V
- SCSS
- Sass
- CUDA
- Less
- Fortran
- Ring
- Standard ML
- Zig
Code Runner eklentisinin sayfasına ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.
Live Server
Bir web sitesi geliştiriyorsanız ve yerel sunucuya ihtiyacınız varsa, bunun için en iyi eklenti hiç şüphesiz Live Server. Bu eklenti, tek bir tıkla yerel sunucu başlatıyor ve projenizi çalışır hale getiriyor. Bu bağlamda kullanmakta fayda var.
Live Server eklentisinin sayfasına ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.
Emoji File Icons
Bu eklenti adından da tahmin edebileceğiniz üzere projedeki dosya ve klasörlere bir ikon ekliyor. Bu da daha göze hoş görünen bir arayüzü mümkün kılıyor. Bu noktada ikonun dosya adına göre belirlendiğini de belirtmek gerekiyor.
Örnek vermek gerekirse klasörün adı “views” ise bir “göz” ikonu gösteriliyor. “pubspec.yaml” adlı dosyanın ikonunu da “kilit” olarak belirliyor.
Emoji File Icons eklentisinin sayfasına ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.
Brackets Light
Bir yazılımcının kod yazdığı sırada karşılaşabileceği en zor durumlardan birisi, parantez sonunu bulamaması olabilir. Bu durum bazen oldukça can sıkıcı bir hal alabiliyor. Neyse ki bunu da daha anlaşılabilir hale getiren bir eklenti var. Brackets Light adlı eklenti, parantezleri ve önemli terimleri renkli hale getiriyor.
Brackets Light eklentisinin sayfasına ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.
Prettier
En iyi Visual Studio Code eklentileri arasında yer alan Prettier, birçok dili destekleyen bir biçimlendirici olarak karşımıza çıkıyor. Üstelik bu eklenti, kod girdilerini renklendirerek kod bloklarını daha anlaşılır hale de getiriyor.
Prettier eklentisinin sayfasına ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.
IntelliCode
Microsoft tarafından kullanıma sunulan İntelliCode, yapay zeka ile desteklenen, makine öğrenimi ile birlikte yazacağınız kodu tahmin ederek öneriler sunan bir eklenti. 30 milyondan fazla kişinin kullandığı bu eklenti, yalnızca Python, TypeScript, JavaScript ve Java dillerini destekliyor.
IntelliCode eklentisinin sayfasına ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.
Auto Rename Tag
Listemizin bu sırasındaki eklenti ise HTML/XML dili ile kod yazanların mutlaka işine yarayacaktır. Söz konusu bu eklenti, etiketleri otomatik olarak kapatıyor. Örneğin <div>
şeklinde bir etiket açtığınızda </div>
kodunu sizin yerinize eklenti oluşturuyor. Bu da zamandan tasarruf sağlıyor.
Auto Rename Tag eklentisinin sayfasına ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.
{{user}} {{datetime}}
{{text}}