Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net
Reklam
Reklam

En Saçma Teknolojik Ürünler

Ana sayfa /

Her geçen gün gelişen teknoloji, her seferinde karşımıza kullanışlı, yaratıcı ve mantıklı ürünler çıkarmıyor. Yakın geçmişte büyük bir değişim geçiren teknoloji, arada sırada karşımıza o kadar absürd ürünler çıkardı ki, şaşırmamak elde değil.

Başlarda tasarımcılarının iyi bir fikir olarak düşündüğü ancak daha sonra kullanıcılara sunulduğunda aslında ne kadar saçma olduğu ortaya çıkan bu tür ürünlerin en saçmalarını sizler için belirledik. İşte 10. sıradan geriye doğru yakın geçmişin en saçma teknolojik ürünleri:

Reklam
Reklam

{pagebreak::10- Buck, the Animated Singing Trophy Deer}

10- Buck, the Animated Singing Trophy Deer (2005)

Duvara asılan, şarkı söyleyen balıkları hepiniz daha önce görmüşsünüzdür. Bir düğmeye bastığınızda ya da elinizi çırptığınızda sinir bozucu bir şekilde oynamaya ve şarkı söylemeye başlayan bu oyuncak balıklar bir aralar çok popülerdi.

Bu sinir bozucu oyuncağı bizlere sunan Gemmy Industries, balıklarla yetinmemiş olacak ki 2005 yılında bizlere “Şarkı Söyleyen Geyik Buck”ı sundu. Şarkı söyleyen balıktan çok daha sinir bozucu olan Buck ayrıca sizin söylediğiniz şarkıları kaydedip çalabiliyordu.

{pagebreak::9- Xybernaut Pomo}

9- Xybernaut Pomo (2002)

Giyilebilir bilgisayarlar her zaman için bilim kurgu filmlerinin önemli öğelerinden biri olmuştur. Bilgisayar olmadan yaşayamayanlar şimdilerde akıllı telefonlar, PDA’ler, tablet PC’ler veya küçük dizüstü bilgisayarlarla yetinmek zorundalar. Oysa ki 2002 yılında üretilen Xybernaut Pomo bizlere gerçekten giyilebilir bir bilgisayar deneyimi sunuyordu.

300 gram ağırlığında bir kasa, bileğe takılan bir klavye ve 800×600 çözünürlükte görüntü veren gözlüğüyle Xybernaut Pomo tam anlamıyla bir “giyilebilir bilgisayardı”. Ancak kimse sokakta yarı robot yarı insan şeklinde dolaşmak istemediğinden, bu garip cihaz tarihin tozlu raflarında kayboldu gitti.

{pagebreak::8- Microsoft Mira}

8- Microsoft Mira (2002)

Microsoft, 2002 Consumer Electronics Show‘da büyük bir gösteriyle Mira adlı yeni cihazını tanıtmıştı. Dokunmatik bir ekrana sahip olan Mira, duvara monte ediliyordu ve yaptığı tek şey evdeki bilgisayarınızı kontrol etmekti.

Steve Ballmer, Mira’nın tanıtımında “Kablosuz ev telefonları, nasıl normal ev telefonlarını ortadan kaldırdıysa, Mira da aynı şeyi monitörleri ortadan kaldıracak.” diyordu.

Ancak 1000 $‘lık fiyatıyla dizüstü bilgisayarlardan daha pahalı olan ve aslında hiçbir işe yaramayan bu cihaz Microsoft’un en büyük hayal kırıklıklarından biri oldu.

{pagebreak::7- Nintendo Virtual Boy}

7- Nintendo Virtual Boy (1995)

Nintendo‘nun taşınabilir üç boyutlu oyun sistemi Virtual Boy, Godzilla’dan sonra Japonya’dan çıkan en büyük felaket olarak adlandırılabilir. Oyunların içine girmek tüm oyuncuların hayallerini her zaman süslemiştir ve hala da süslüyor. Ancak bunu düzgün bir şekilde yapabilen henüz daha çıkmadı. Ninento’nun 1995‘teki denemesi Virtual Boy, bu işin hiç de kolay olmadığının bir kanıtıydı.

Bu ürünü kullanmak isteyenler önce yaklaşık 800 gram ağırlığındaki gözlüğü takmalı ve altı tuşlu gamepad ile oyunları oynamaya çalışmak zorundaydılar. Sadece tek renkli görüntüleri göstermesi ve tam bir pil canavarı olmasının yanı sıra kullanıcılarında bir süre sonra baş ağrısı ve göz bozukluğu yaratan Virtual Boy, iyi bir fikrin saçma bir şekilde uygulanışına en güzel örnekti.

{pagebreak::6- USB Finger Dance Mat}

6- USB Finger Dance Mat (2007)

USB bağlantılı cihazların yaygınlaşmasıyla birlikte bu bağlantıyı kullanan saçma ürünlerin yaygınlaşması birbiriyle doğru orantılıdır. Ancak USB oyuncakların belki de gelmiş geçmiş en saçması 2007 yılında üretilen USB Finger Dance Mat olmalı.

Dance Dance Revolution adlı oyunu biliyorsunuzdur. Yere serilen bir pedin üzerindeki bölgelere, ekranda çıktığı şekilde basmaya çalıştığınız, bazılarına göre eğlenceli bir dans oyunudur. Bazı cin fikirliler bu oyunu parmaklarımızla da oynayabileceğimizi düşünmüş olsalar ki bu saçma ürünü piyasaya sürdüler. Orijinal oyundaki aynı mantığı kullanan cihazda, dans hareketlerini yapmak için ayaklarımızı değil parmaklarımızı kullanıyorduk. Bu kadar saçmalığın yetmeyeceğini düşünen tasarımcılar parmaklara geçirilen karton dansçı maketlerini de unutmamışlar.

{pagebreak::5- Fast Finger Keyboard}

5- Fast Finger Keyboard (2009)

Q ve F klavyeyi biliyorsunuz, peki ya A klavyeyi ? Klavye ile yazmayı bilmeyenlerin işini kolaylaştırmak gibi ulvi bir amaçla üretilen bu harika(!) cihazda harfler alfabetik sırayla dizilmiş. Böylece bir harfe basmadan önce yarım saat arayanların derdine derman olunmaya çalışılmış.

Saçma ürünler listemizdeki belki de en kullanışsız ürünle karşı karşıyayız. Hangi üstün zekalı tasarladıysa ellerine sağlıkdemekten başka bir şey bulamıyoruz. Klavye ile yazmayı bilmeyenlerin işini kolaylaştıracağı yerde bu saçma ve başka hiçbir yerde bulunmayan tuş takımına alıştırarak, işini daha da zorlaştıran bu ürün iyi ki hiç ilgi görmedi. Klavyede alfabetik dizilimin yanı sıra ASAP, BRB gibi kısaltmaların bulunduğunu da belirtmek gerek.

{pagebreak::4- DivX destekli DVD Player}

4- DivX destekli DVD Player (1998)

DivX ibaresini görünce bunun neresi saçma demeyin. Burada bahsedilen şey, günümüzde sıkça kullandığımız video codec değil. 1998 yılında Digital Video Express’in (DivX) geliştirdiği sistem, zaman sınırlı DVD‘leri içeriyordu. DVD kiralamak için çok harika bir sistem geliştirdiğini düşünen yetkililer, bu sistemin yaygınlaşacağını cidden düşündüler mi, gerçekten merak ediyoruz.

DVD kiralamak istediğiniz zaman gidip bu zaman sınırlı DVD’lerden birini alıyordunuz. Daha sonra bu DVD’leri, normal oynatıcılardan yaklaşık 100 dolar daha pahalıya satılan DivX destekli oynatıcılara takıp, bu cihazı telefon hattına bağlıyordunuz. Bundan sonra filmi bir kere izleyip, diski atıyordunuz. Böylesine muhteşem(!) bir sistem nasıl olur da tutmaz, şaşırmadan edemiyoruz.

{pagebreak::3- Nokia N-Gage}

3- Nokia N-Gage (2003)

Nokia gerçekten iyi cep telefonları yapıyor. Bunu kabul etmek gerek. Ancak iş taşınabilir oyun cihazlarına geldiğinde, firma için aynı şeyleri söylemek mümkün değil.

Taşınabilir bir oyun cihazına, cep telefonu özelliği ekleme çabasının vücut bulmuş hallerinden biri olan Nokia N-Gage, firmanın en büyük hayal kırıklıklarından biri oldu. Ne tasarımıyla, ne kullanımıyla, ne ekranıyla, ne sahip olduğu oyunlarla, ne de fiyatıyla insanları memnun edebilen N-Gage, Nokia’nın başarısızlıklar listesinin en tepesinde kendine sağlam bir yer edindi.

Nokia sanırsak, insanların N-Gage yerine 100 dolar daha az ödeyip, daha güzel ve çok sayıda oyuna sahip Game Boy‘u satın alabileceğini düşünemedi.

{pagebreak::2- Windows CE 1.0 Cihazları }

2- Windows CE 1.0 Cihazları (1996)

Microsoft’un Windows‘u elde taşınabilir bir cihaza aktarma çabası Windows CE 1.0 ile başlamıştı. Resimde görülen NEC Mobile Pro 200 ve buna benzer yaklaşık bir düzine cihaz o kadar çok uyumluluk sorunuyla karşılaştı ki sahipleri çıldırmanın eşiğine geldiler.

Bu tip cihazlar ilk çıktığında herkes dışarıdayken bile e-postalarını görebileceğini hayal etmişti. Ancak Microsoft’un bir sürprizi vardı Windows CE 1.0, o sıralarda yeni çıkan Outlook‘u desteklemiyordu. Bu yetmezmiş gibi diğer hiçbir e-posta hesabını da desteklemeyen Windows CE 1.0 kısa bir süre sonra yerini CE 2.0‘a bırakarak bu işkenceyi sona erdirdi.

{pagebreak::1- DigitalConvergence CueCat}

1- DigitalConvergence CueCat (2000)

İşte karşınızda bir web sitesine girmenin en garip, en dolambaçlı ve en saçma yolu. Listemizin ilk sırasında bulunan bu kedi biçimli garip cihaz bir barkod tarayıcı.

Dergi ve gazetelerdeki bir reklamda bulunan ürünü beğendiniz. Hemen ne yapıyorsunuz? Bir adet CueCat alıp onu bilgisayarınıza bağlıyorsunuz. Sonra cihazla, reklamın üzerinde bulunan barkodu okutuyorsunuz ve işte karşınızda o ürünün İnternet sitesi. Ne kadar basit değil mi?

Sitenin adresini, web tarayıcısına yazıp, Enter’a basmanın müthiş zorluğundan(!) bizleri kurtardıkları için CueCat’in tasarımcılarına ne kadar teşekkür etsek azdır.

:: Listenin en saçma ürünü sizce hangisi? Listediklerin haricinde başka saçma ürünlere rastladınız mı?

Reklam
Reklam

Yorum Ekleyin


Reklam
Reklam