Popüler dijital oyun sağlayıcısı Epic Games, Avustralya düzenleyici makamlarını Apple’ın “rekabeti önleme” uygulamaları konusunda uyarıyor. Epic Games ve Apple arasındaki savaşın başka bir bölümünde, oyun şirketi şimdi Apple’ın App Store ile ilgili “rekabete aykırı” uygulamalarına karşı Avustralya Rekabet ve Tüketici Komisyonu‘na (ACCC) başvuruyor. Epic’e göre, Apple’ın bu davranışı ve “sınırsız pazar gücü” tüketicilere zarar verebilir.
Epic Games ve Apple’da sular durulmuyor
Epic Games, Cupertino merkezli şirketin Fortnite‘ı App Store’dan kaldırmasının ardından geçen yıl Avustralya’da Apple’a dava açtı. Dava devam ederken, Epic Games‘ten bir hamle daha geldi. Oyun sağlayacı şirket, Avustralya’nın piyasa düzenleyicisini Apple’a karşı bazı önlemler alması konusunda uyarıyor.
Epic Games Apple’ı, geliştiricilerin App Store’da ücretli uygulamalar sunmak için “Apple vergisi” adını verdikleri yüzde 30 komisyon ödemeye zorlamasının, gücünü kullanmakla alakalı olduğunu savunup suçlamaya devam ediyor. Bu komisyonun, Fortnite gibi oyunlarda satılan ürünleri etkileyen uygulama için satın alımlar için de geçerli olduğunu belirtelim.
Kullanıcılar, iOS‘ta App Store dışında başka yerlerden kolayca uygulama yükleyemedikleri için Epic, Apple’ın bir şekilde geliştiricileri ücretleri ve kuralları ile kötüye kullandığını savunuyor. ACCC’ye yaptığı bir sunumda Epic, Apple’ın “sınırsız pazar gücüne” sahip olduğunu ve bunun “Avustralyalı tüketicilere ciddi zarar verebileceğini” ifade etti.
Ayrıca şirket, Apple ve Google’ın geliştiricilerden daha düşük ücretler alması halinde tüketicilerin uygulamalar, oyunlar ve diğer dijital içerik için daha az ödeyeceğini de öne sürüyor.
Ek olarak Avustralyalı tüketicilerin Apple’ın uygulama içi içerik satın alımına uyguladığı yüzde 30 verginin hepsini değil bir kısmını ödeyeceğini belirtelim. Bu hamle ile finansal olarak alınan tek haneli ücretlerin daha tutarlı olacağını, açık ve rekabetçi bir ortamda işlemlerin var olacağını düşünülüyor.
Epic Games ayrıca Apple ve Google’ın “rekabeti, adil erişimi ve seçimi, para için tüketici değerini yenilikçiliği kolaylaştıracak şekilde” çalışması gerektiğini söyledi.
Geçen yıl Kasım ayında Apple, App Store ile yılda 1 milyon dolar kadar kazanç elde eden geliştiricilerin şirkete yüzde 15 daha düşük bir komisyon ödemesine olanak tanıyan yeni bir program başlattı. Ancak bu, Fortnite‘ın App Store’a dönmesi durumunda Epic Games’in yine de yüzde 30 komisyon ödemesi gerekeceği gerçeğini değiştirmiyor.
Bilindiği üzere Apple, Fortnite’ı App Store’dan kaldırdı. Çünkü Epic Games, Apple’ın Uygulama İçi Satın Alma sisteminden kaçtı ve uygulama içi satın alımlarda kendi ödeme süreci sistemini uyguladı.
Son olarak iki şirket arasındaki savaş git gide kızışıyor ve belirsizliğe doğru sürükleniyor. Bu yıl içerisinde iki taraf Amerika Birleşik Devletleri‘nde yapılacak deneme ile yasal bir mücadele ortaya koyacak. Durumun gidişatının bu mücadeleden sonra biraz daha netleşeceği düşünülüyor.
{{user}} {{datetime}}
{{text}}