Türkiye’nin ortak enerji bilgi merkezini oluşturacak Stratejik Yönetim ve İstatistik Sistemi ESİS projesinin tanıtımı, bugün Ankara’da düzenlenen ve aralarında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türk Telekom Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Metin Kilci, Grup CEO’su Hakam Kanafani ile İnnova Bilişim Çözümleri A.Ş. Genel Müdürü Ümit Atalay’ın katıldığı bir toplantı ile tanıtıldı.
Veriler anında değerlendirilecek
Bakan Taner Yıldız “Kamuda bu ülkenin idaresine irade koyanlar olarak doğru karar verebilmek için mutlaka doğru rakamlarla yola çıkmanız gerekiyor. Doğru rakamın doğru türevi olur. O yüzden bizim güncellenmiş aylık 250 milyon adet verinin değerlendirildiği bir projeden söz ediyoruz. Aylık, saatlik, hatta dakikalık verilerin değerlendirildi bir çalışma bu. Adıyaman’daki bir varil petrol ile Çanakkale’deki bir kwsaatlik enerjiyi değerlendirebileceğimiz bir projedir.“
İnnova tarafından hayata geçirilen; Türkiye’de enerjinin üretildiği ve tüketildiği her bölgeden elde edilen verileri tek bir merkezde toplayacak, analiz edecek ve geleceğe yönelik doğru stratejileri kurabilmek için gerekli olan karar destek sistemlerinin altyapısını oluşturacak ESİS projesi, enerji politikalarına yön verecek.
‘Bu bir vizyon projesidir’
İnnova Genel Müdürü Ümit Atalay, örnek bir iş birliği ve çalışma modeli ile ESİS projesinin ortaya çıktığını ifade etti. Atalay, “Bu bir vizyon projesidir. ESİS bilgi sistemi bize olan ve olmayan bir çok şeyi keşfetmeye imkan verecek. Bu kadar veri yapılacak analizlerle detaylı bir bilgi olarak yönetime sunulabilecek” diye konuştu.
İnnova Genel Müdürü Ümit Atalay
Bakanlık ile Bakanlığa bağlı, ilgili ve ilişkili 13 kuruluş ve 15 birimin yanı sıra bu sektörde faaliyet gösteren piyasa oyuncuları arasında bir bilgi ağının kurulmasını amaçlayan sistem, stratejik kararların alınmasında kaynak verileri temin ederken, kamuoyunun doğru ve güvenilir bir şekilde bilgilendirilmesini de sağlayacak. ESİS projesi ile kurulan bilgi ağı sayesinde, Türkiye’de enerjinin ve tabii kaynakların tedarik edildiği, üretildiği, iletildiği ve tüketildiği her noktadan elde edilen veriler artık tek bir merkezde toplanacak.
:: Bilişim sektöründeki yazılım çözümlerini nasıl değerlendiriyorsunuz?
{{user}} {{datetime}}
{{text}}