Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net
Reklam
Reklam

ESP nedir?

Ana sayfa / Otomobil

ESP nedir sorusu, otomobil üreticilerinin gelişen teknolojileriyle birlikte sıkça sorulan bir soru haline geldi. ESP sistemi anlaşılması kolay bir sistemdir. ESP ne demek konusu eğer yeni model araba sahibi olmak istiyorsanız bilmeniz gereken bir sistemdir. ESP ne işe yarar sizlere anlattıktan sonra ESP sistemi nasıl işliyor ve ESP testi ne anlama geliyor daha kolay anlayabileceksiniz.

Arabada ESP nedir konusu, çoğu yeni araç sahibinin bilmesini önerdiğimiz bir sistem. Araçlarda ESP nedir ne işe yarar konusunu sizlerin bu sistemi daha iyi anlamanız için açıklayacağız. İlk olarak ESP nedir, gelin hep beraber inceleyelim.

Reklam
Reklam

ESP nedir? – ESP açılımı nedir?

ESP, günümüzde hemen hemen tüm yeni otomobillerin, sürücülerin güvenliğini sağlamaya yardımcı olmak için standart olarak içerdiği bir özellik olarak karşımıza çıkıyor.

ESP, otomobillerde bulunan en önemli güvenlik sistemlerinden birisi olarak kabul edilir. ESP açılımı “Elektronik Stabilite Programı” anlamına gelir. Bundan farklı olarak “Elektronik Stabilite Kontrolü(ESC)” olarak da bilinir. Bazen kullanılan diğer alternatif terimler arasında “Elektronik Stabilizasyon Programı”, “Araç Dinamik Kontrolü (VDC)”, “Araç Stabilite Yardımcısı (VSA)” ve “Dinamik Stabilite Kontrolü (DSC)” de bulunur.

Araçlarda ESP ne demek?

Araçlarda ESP nedir sorusu son zamanların otomobilleri için büyük önem arz ediyor. Genellikle Elektronik Stabilite Kontrolü olarak adlandırılan bu program, bugün piyasada bulabileceğiniz hemen her araçta yer alan bir sistemdir. Güvenliğiniz söz konusu olduğunda, önemli rol oynayacak sistemlerden birisidir.

ESP’nin arabanızda tek bir kısımla ilgilenmediğini belirtmek isteriz. Aksine, temel olarak yoldayken, en yüksek güvenlik seviyesini sizlere sunmak için oluşturulan bir sürüş sistemidir. ESP sistemi, kilitlenme önleyici frenleri ve çekiş kontrolü içerir.

ESP ne işe yarar?

ESP nedir ve ESP ne demek konularını anladığımıza göre artık ESP ne işe yarar konusuna geçebiliriz. ESP sistemi aracınızla seyahat ederken sizin güvenliğiniz açısından geliştirilmiş sistemlerden birisidir. ESP sistemi gibi daha birçok sistem olsa da, belki de en önemlilerinden biri ESP’dir. Peki, ESP nasıl çalışır?

ESP, bir çekiş kaybı tespit edildiğinde aracı dengede tutarak kazaları önlemeye yardımcı olur. ESP’nin amacı, kaygan yol yüzeyleri gibi tehlikeli koşullar altında, otomobili kontrolde tutmaktır. ESP, sensörler sayesinde otomobilin seyir halinde çizgisini korumasına, savrulmadan sabit bir şekilde seyrini sürdürmesine yardımcı olur.

Patinaj, araba kazalarının önde gelen nedenlerinden biridir. Otomobil çekişini kaybetmeye başladığında, ESP, frenleri ayrı ayrı otomatik olarak uygulayarak devreye girer. Bir aracın kayma riski yüksek olduğunda, ESP bu kazayı önlemeye yardımcı olmak için anında çalışmaya başlar. Fakat ESP bir otomobilin viraj performansını hiçbir zaman desteklemez.

ESP sistemi hangi parçalardan oluşur?

Yukarıda gösterdiğimiz şekilde numaralandırılmış kısımlar ESP sistemi parçalarını temsil etmektedir. Bu parçaların isimleri ve açıklamaları aşağıdaki gibidir.

1-Entegre Motor Kontrol Ünitesine (ECU) sahip ESP-Hidrolik ünite: Hidrolik ünite komutları kontrol ünitesinden yerine getirir ve solenoid valfler vasıtasıyla tekerlek frenlerindeki basıncı düzenler. Hidrolik modülatör, ana silindir ile tekerlek silindirleri arasındaki hidrolik bağlantıdır. Motor bölmesinde bulunur. Kontrol ünitesi, sistemin tüm kontrol fonksiyonlarının yanı sıra elektrik ve elektronik işleri de üstlenir.

2-Tekerlek hız sensörleri: Kontrol ünitesi, tekerleklerin hızını hesaplamak için tekerlek hızı sensörlerinden gelen sinyalleri kullanır. İki farklı çalışma prensibi vardır bunlar: pasif ve aktif tekerlek hızı sensörleridir. Her ikisi de tekerlek hızını manyetik alanlarla temassız bir şekilde ölçer. Hem dönme yönünü hem de tekerleğin durma noktasını belirleyebilirler.

3-Direksiyon açısı sensörü: Direksiyon açısı sensörünün görevi, direksiyon açısını belirleyerek direksiyon simidinin konumunu ölçmektir. Direksiyon açısından, araç hızına ve istenen fren basıncına veya gaz pedalının konumuna göre sürücünün sürüş şekli hesaplanır.

4-Yalpalama oranı ve yanal hızlanma sensörü: Yalpalama hızı sensörü, aracın tüm hareketlerini dikey ekseni etrafında kaydeder. Entegre yanal hızlanma sensörü ile birlikte, aracın durumu belirlenebilir ve sürücünün yapmak istediği ile karşılaştırılabilir.

5-Motor yönetimi ECU iletişim: Veri yolu üzerinden, ESP kontrol ünitesi motor kontrol ünitesi ile iletişim kurabilir. Bu şekilde, sürücü belirli sürüş koşullarında çok fazla hızlanırsa motor torku azaltılabilir. Benzer şekilde, motor çekme torku tarafından aşınmış tekerlerin aşırı kaymasını engeller.

ESP nasıl çalışır?

ESP her zaman etkindir. Bir mikrobilgisayar, ESP sensörlerinden gelen sinyalleri izler ve sürücünün direksiyon girişinin aracın içinde bulunduğu gerçek yöne karşılık gelip gelmediğini saniyede 25 kez kontrol eder. Araç farklı bir yöne hareket ederse, ESP kritik durumu tespit eder ve sürücüye bağımsız olarak hemen tepki verir.

Aracın fren sistemini, aracı tekrar yoluna yönlendirmek için kullanır. Bu seçici frenleme müdahaleleri ile ESP, istenen önleyici kuvveti oluşturur, böylece otomobil sürücünün istediği gibi tepki verir. Fizik sınırları dahilinde, araç istenen yolda güvenli bir şekilde tutulur.

ESP tüm patinaj kazalarının yüzde 80’ini önleyebilir. ESP sistemi patinajın yakın olduğunu fark eder ve çok çabuk müdahale eder. Sürücü aracın kontrolünü elinde tutar ve fiziksel sınırları aşmaz.

ESP ne zaman kapatılmalı?

ESP ne zaman kapatılmalı sorusu aslında ESP nedir açıklamasında verdiğimiz bütün örneklerin olduğu koşullarda açık olmalı. Geri kalan koşullarda ise kapalı kalmasında pek bir sorun yoktur. Fakat ne gibi durumlarda ESP kapatılmalı gelin hep beraber göz atalım.

Karlı ya da buzlu bir yolda aracınızın tekerleri patinaj yapar ve ESP bu durumu savrulma tehlikesi olarak algılar, ardından tekerlekleri durdurmaya çalışır. Bunun sonucunda araç hareketsiz kalır. Bahsettiğimiz olay yaşandığında ESP kapatılmalıdır. Karlı ya da buzlu yoldan araç çıkarıldığında ise ESP geri devreye sokulmalıdır.

Bazı araçlarda bulunan kış modu yukarıda anlattığımız işlemi kendi başına yapıyor. Fakat bu özellik her araçta bulunmuyor.

ESP arızası neden gerçekleşir?

ESP nedir öğrendik fakat konu arızalar olduğunda, arabayı ESP testi için bilgisayara bağlatmadan arızanın ne olduğunu ve nerede olduğunu bilemezsiniz. ESP sizlerin güvenliği açısından çok önemli bir sistem olduğu için, arızaları dikkate almanızı tavsiye ederiz.

ESP arızası hemen her şeyden olabilir. Biz de bu işin uzmanları olmadığımız için, en iyi öğrenme seçeneği tabii ki işin ustası birine götürüp aracınızı bilgisayara bağlatmak. Fakat yaptığımız araştırmalara göre, ESP arızaları çoğunlukla ateşleme bobini ya da yakıt sisteminden kaynaklı teklemeler sonucunda ortaya çıkıyor.

Peki, ESP arızası nasıl giderilir gelin hep beraber bakalım.

ESP arızası nasıl giderilir?

ESP işareti neden yanar ve ESP arızası nedir soruları aslında bizlere aynı şeyi anlatıyor. ESP sisteminizde bir sıkıntı var ve çözülmesi gerekiyor.

Arızanın giderilmesi için aracınızı bilgili kişilere götürmeli ve bilgisayar sistemine bağlatarak kontrol ünitesinden ulaştığınız verileri kontrol ettirmelisiniz. Çıkan veriler yardımıyla sorunu tespit edebilirsiniz.

ESP aracınızın önemli parçalarından birisi ve bu ESP arıza ışığının yanması sizin güvenliğiniz açısından pek iyi olmayabilir. Bu nedenle arızalar baş gösterdiğinde soruna çözüm odaklı yaklaşmalısınız.

Aslında ESP ne demek sorusunun da başlangıcından olan bu arızalar, parça değişimi ya da tamir ile giderilebilir.

ESP testi neye yarar?

ESP testi aracınızdaki ESP sistemini denemek veya nasıl çalıştığını anlamak için deneyebileceğiniz bir seçenek. ESP testi yapılmalı mı derseniz, eğer gerçekten bu konuda bilgi sahibi olmak istiyorsanız, evet yapılmalı.

Araç güvenliği konusunda titiz insanlar, ESP ne işe yarar merak ettikleri için bu sistemi test ediyorlar. Bizce de kullandığınız sistemin ne olduğunu bilmeniz önemli olduğu için, ESP testi uygulamanızı tavsiye ederiz.

ESP ne demek ve ESP ne işe yarar konularını bu yazımızda sizlere aktardık. ESP ne işe yarar sorusu için siz de ESP testi yapabilir ve yazımızdan yararlanabilirsiniz. Sonuç olarak, otomobil üreticileri bu sistemi bizlere daha güvenli bir sürüş sağlamak için geliştirmiştir. Güvenli sürüşler dileriz.

Reklam
Reklam

Yorum Ekleyin


Reklam
Reklam